За Іловайську трагедію мають відповісти українські керівники – родичі загиблих

За Іловайську трагедію мають відповісти українські керівники – родичі загиблих

Провина за смерті сотень українських бійців лежить не лише російських окупантах.

Україна відзначає другі роковини Іловайської трагедії. На поминальних заходах присутні лише родини загиблих та їхні побратими, яким вдалося вийти з котла, але ні чиновники з Міноборони, ні інші можновладці туди не прийшли, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

"Зелений коридор" для виходу військових із оточення, наданий Росією, перетворився для бійців на коридор смерті. Його на на Михайлівській площі столиці символічно позначили сухими соняшниками. Лише за офіційною інформацією, жертвами цих подій стали 366 бійців, і ще 158 вважаються безвісти зниклими. Свідки кажуть, що насправді жертв набагато більше.

Кривавий коридор: Україна відзначає другі роковини Іловайської трагедії

Кривавий коридор: Україна відзначає другі роковини Іловайської трагедії

У центрі Києва утворили стіну з фотографій загиблих. Військові там упізнають своїх бойових побратимів. "Оцей хлопець – це герой України. Він намагався врятувати автобус, щоб поранених відвозити. Вже було поранених сотня", - розповів боєць, який потрапив під Іловайськом у полон.

Матері знаходять фото своїх синів і розповідають про обставини їх загибелі. "Йому 21 був. SMS прислав 29-го: будемо прориватися до своїх, вечором подзвоню", - каже одна з них. Тіло свого Жені вона шукала у прифронтових моргах вісім місяців. "Я не могла собі уявити, що мого сина спалили. Ми його знайшли по татуюванню", - каже жінка.

Наталя два роки чекає результатів розслідування Іловайської трагедії. Тому, крім поминальних заходів, ходила ще й на пікет до Генеральної прокуратури України. "Я знаю, що Росія – це агресор. Я їх узагалі за людей не вважаю. Але є люди, котрі з нами живуть, у владі – вони мають відповісти", - пояснює вона.

Родичі вимагали особистої зустрічі з генпрокурором Юрієм Луценком, звільнення військового прокурора, оприлюднення засекречених матеріалів слідства та суду над людьми, накази яких спричинили оточення в Іловайську. Однак до пікетувальників ніхто з керівництва ГПУ навіть не вийшов.

Міноборони основну провину за кількість жертв покладає на агресора. Тоді як військові, котрим вдалося вийти з котла, кажуть, що такі масштабні втрати сталися, бо частини і підрозділи не знали, що робити. Микола Колесник розповідає, що у батальйоні "Кривбас" загинув кожен п'ятий боєць. Їхні родичі не отримали жодних компенсацій чи підтримки від Міноборони, тому вони збираються позиватися до суду.

Що насправді відбувалося всередині Іловайського котла, дізнайтеся на ТСН.ua з розповідей чотирьох очевидців за цим посиланням.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація