Загострення на фронті: під Дебальцевим кулі снайперів пробивають укриття, а міни вибухають у повітрі

Загострення на фронті: під Дебальцевим кулі снайперів пробивають укриття, а міни вибухають у повітрі

Фото: Facebook/прес-центр штабу АТО

Військові кажуть, що не мають чим відповісти ворожій артилерії через мінські угоди.

Після жорстких боїв на Світлодарській дузі наприкінці червня на передовій існувала крихка домовленість про перемир'я – принаймні, від ранку до вечора. Однак її вже порушили снайпери бойовиків, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Поки світлої пори було тихо, військові укріплювали позиції та глибше закопувалися у землю. "Тільки пару сантиметрів землі, а далі пішов камінь пластами. Тому кирки, ломи", - розповідають про складну роботу військові.

У п'ятницю о 10:00 ранку ворожий снайпер відкрив вогонь по українських позиціях. У мішках із піском лишилися наскрізні дірки. "Входили кулі. Калібр 12,7. Пройшло в двох сантиметрах", - каже один із бійців.

Снайпери терористів знову нагадали про себе на Дебальцівському напрямку

Снайпери терористів знову нагадали про себе на Дебальцівському напрямку

За великим рахунком, кажуть хлопці, вони знали, що так буде. Адже "гупати" та "ляпати" на цій ділянці фронту в останні кілька днів знову почало регулярно. Ворог використовує гармати, міномети і САУ. "Мінімум 40 мінометних пострілів. Далі з ліку збиваєшся", - каже про типову ніч боєць ЗСУ з позивним "Мейсон".

Самохідні артилерійські установки противника на цій ділянці передової стріляють тепер з максимально-можливої дистанції. Щоразу залпи артилерії скеровують дрони бойовиків. Останні кілька тижнів безпілотники працюють просто під час обстрілів. Командир каже, що точно знає, хто на тій стороні віддає наказ стріляти. "Були завезені російські курсанти – артилеристи. Для них це звичайна практика. А для нас людські життя", - каже офіцер із позивним "Фідель".

Мало того, хлопці твердять, що ворожі мінометники почали застосовувати боєприпаси на максимумі убивчої можливості. "Звичайно чутно, що летить. А тут півтори секунди. Вони інколи до землі не долітають – над землею вибухають і пішло косити все підряд", - розповів боєць ЗСУ із позивним "Зонт".

Протиставити таким атакам противника, враховуючи усі політичні нюанси, командир мало що може. Тактика, зізнається, існує одна. "Все, що ми робимо проти артилерії – це укриття. Це все", - констатує "Фідель".

Чи означають останні атаки противника, що бойовики готують наступ, хлопці ворожити на осколках не беруться. Втім, окремі рухи бойовиків свідчать про те, що щось на протилежній стороні готують. Бо розвідка з'ясувала, що нині між окупованими Єнакієвим та Горлівкою розгорнуті комплекси протиповітряної оборони.

Кореспондент ТСН Олександр Моторний

Повʼязані теми:

Наступна публікація