Жителі напівзруйнованого Опитного вже другий рік зимують без світла та тепла

Жителі напівзруйнованого Опитного вже другий рік зимують без світла та тепла

Жителі напівзруйнованого Опитного вже другий рік зимують без світла та тепла

Жителі Опитного з острахом зустрічають зиму

Люди скаржаться, що в тилу їх ніхто не розуміє.

Їдять гуманітарку, воду носять відрами, розбиті будинки опалюють дровами й не вірять у те, що колись їхнє селище відбудують. В Опитному кілька десятків жителів, що не виїхали з лінії фронту, з острахом думають про зиму й холоди, а ще скаржаться, що вже за кілька кілометрів углиб тилу там їх не розуміють і не допомагають, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У селищі Опитному, одному з найближчих до Донецького аеропорту, лишилося з півсотні місцевих, які так і не виїхали, живуть вже другий рік без світла та газу. 

У верхній частині селища будинки зруйновані лише наполовину, навіть український прапор висить, місцеві виживають гуманітаркою та за рахунок підвезеного вугілля. 

Пані Галина розповідає, що поїхати не може - не може кинути напризволяще свою кавказьку вівчарку, та й квартиру знімати дорого, житло здав рідний брат – бере з сестри по 500 гривень за місяць оренди. 

"Ніхто не співчуває, що прибульці або переселенці. Люди стали дуже жорстокі, це горе нікого не згуртувало. 5 кілометрів до Авдіївки, нам ніхто не віре, що нам жити ніде, що у нас води немає. А у нас все розбито, у мене дві корови було, одну вбило снарядом, а другу я продала, тільки на це і живу", - розповідає жінка.

Місцеві, що не виїхали з Опитного, з острахом чекають зими

Місцеві, що не виїхали з Опитного, з острахом чекають зими

Корівка Цезя та бичок Кузя раніше належали різним господарям, але тепер живуть разом, тому що це один з небагатьох корівників в Опитному, який так і не розбомбили. Живе коров'яча родина вже геть на передній лінії  – сусідній дім зайняли дві телички. Господиня Лариса охороняє свій барак і молоко продає і місцевим, і військовим. І так пригощає, і по бартеру.

Тим часом, українські бійці розуміють, що війна в цих місцях застрягла надовго, тож відновлювати зруйноване селище наразі немає ніякого сенсу. 

Нагадаємо, що раніше жителі Комінтернового розповіли, як виживають між двома вогнями. За Мінськими домовленостями, село фактично нічийне, влади не має і перебуває між двома сторонами конфлікту.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація