Журналісти "Громадського" і "Новой газеты" через відеосюжети злили позиції сил АТО

Журналісти "Громадського" і "Новой газеты" через відеосюжети злили позиції сил АТО

Фото: УНІАН

Їхні акредитації можуть анулювати.

Прес-центр штабу АТО повідомив про те, що клопоче перед СБУ про призупинення акредитації журналістів Громадського ТБ Анастасії Станко, Костянтина Реуцького та спеціального кореспондента російської "Новой газеты" Юлії Полухіної через те, що вони відзняли обстріли українських позицій та двох загиблих українських військовослужбовців в результаті попадання міни в бліндаж.

"6 липня 2016 року у населеному пункті Авдіївка на промзоні, яку обороняють українські десантники, вели зйомки журналісти Громадського ТБ Анастасія Станко і Костянтин Реуцький. З ними також була і представник російського видання "Новая газета" Юлія Полухіна, яку журналісти Громадського ТБ представили як свого працівника. Станко і Реуцький не перший раз працюють на промзоні, тож їх добре знають десантники. Зазначені журналісти відзняли обстріли наших позицій з боку російських окупаційних військ та двох загиблих українських військовослужбовців в результаті попадання міни в бліндаж", - зазначено у повідомленні прес-центру у Facebook.

"Зранку 8 липня цей сюжет було виставлено на сайті Громадського ТБ, переглянувши який, захисники промзони, звернулися з вимогою до керівництва каналу зняти відео, що останні й зробили. Через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті "Нової газети" за авторством Юлії Полухіної, який розлетівся інтернетом, російськими ЗМІ та медіаресурсами так званої "ДНР". Це обурило українське суспільство і насамперед воїнів десантників, що обороняють промзону в Авдіївці. На даному відео чітко відзняті позиції десантників, їхні обличчя і зброя, предмети, що можуть стати орієнтирами для ворога. Це є грубим порушенням правил роботи журналістів в зоні АТО", - наголосили у Штабі.

Військові зазначили, що Анастасія Станко, Костянтин Реуцький та Юлія Полухіна мають акредитацію СБУ і на основі цього відповідні прес-карти. Але Юлія Полухіна за весь час перебування в зоні АТО жодного разу не надавала заявок щодо своєї роботи у підрозділах ЗС України.

Своєю чергою "Громадське ТБ" відповіло на цю заяву: журналісти зазначили, що ці звинувачення "шокували редакцію" і спростовують їх.

"Громадське не поширювало фото з бойових позицій українських військових – ані через власні платформи, ані через особисті сторінки журналістів у соцмережах. Громадське не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу із військовими через питання безпеки позицій українських військових", - переконують в редакції.

Також журналісти зазначають, що протягом двох діб не повідомляли про загибель військових і чекали, коли про це будуть поінформовані їхні рідні, а імена загиблих будуть опубліковані офіційно.

Крім того, на "Громадському ТБ" зауважують, що не мають жодного стосунку до публікації "Новой газеты".

"Журналістка "Новой газеты" Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами Громадського на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО, а також узгодивши свій візит із командуванням ВДВ. Заява прес-центру АТО про те, що журналісти Громадського представили її як власну співробітницю не відповідає дійсності", - йдеться в заяві.

"Редакція Громадського вважає заяву прес-центру АТО непорозумінням, закликає разом розібратися у ситуації та відмовитися від необґрунтованих обвинувачень", - додали журналісти. 

Нагадаємо, 30 чернвя 2014 року журналісти "Громадського телебачення" Анастасія Станко та Ілля Безкоровайній потрапили в полон бойовиків "ЛНР". 2 липня стало відомо про їхнє звільнення. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація