Журналістів обурила публікація даних акредитованих бойовиками "ДНР" представників ЗМІ

Журналістів обурила публікація даних акредитованих бойовиками "ДНР" представників ЗМІ

Від "Миротворця" вимагають видалити персональні дані журналістів.

Український ресурс "Миротворець" опублікував список журналістів, які отримали "акредитацію" для роботи на окупованих територіях Донецької області у так званому міністерстві інформації "ДНР".

Повідомляється, що за інформацією бойовиків дозвіл на роботу було видано 7901 співробітникові ЗМІ, українські активісти вказують на дані 4068-ми.

"Не знаємо, які наслідки будуть після публікації цього списку, але знаємо напевно: публікувати його необхідно, виходячи з того, що ці журналісти співпрацюють з бойовиками терористичної організації. Це суспільно значима інформація, і ми, громадяни України, повинні її знати", – стверджує "Миротворець", додаючи, що на західні ЗМІ, зокрема такі авторитетні, як CNN, BBC, France Presse, працюють журналісти з російськими прізвищами та іменами, а багато з них використовують телефони українських операторів.

Зазначимо, що українські і зарубіжні представники ЗМІ заявили про невдоволення публікацією відомостей про "акредитації".

Як заявила продюсер української редакції Voice of America Мирослава Гонгадзе, Міжнародний комітет захисту журналістів готує відповідну заяву.

"Грубе порушення норм про нерозголошення особистих даних журналістів. Щойно дзвонили з комітету захисту журналістів у Нью-Йорку, готують заяву. Хто тепер з іноземних журналістів ризикне поїхати в зону бойових дій? Просто обурливо", – написала в Facebook.

Крім того, головний редактор "Української правди" Севгиль Мусаєва-Боровик заявила, що в Україні почали "полювання на відьом".

"Деякі мої колеги із закордонних ЗМІ отримували там дозвіл на роботу, бо іншого варіанту висвітлювати події у них не було. Це відомі журналісти відомих західних видань. Ви ворогів вітчизни так шукаєте? Знайшли хороший привід для закручування гайок і зачистки інформаційного простору, аргументуючи це полюванням на пропагандистів "ДНР" і "ЛНР"? Сподіваюся, що міжнародні організації журналістів вам докладно пояснять, у чому і де ви не праві", – заявила вона.

Зазначимо, що у своєму блозі на Українській правді Мусаєва-Боровик повідомила, що низка провідних українських та іноземних журналістів підписалися під заявою про неприпустимість публікації сайтом "Миротворець" персональних даних тих представників ЗМІ, які отримали акредитацію на окупованих територіях.

"Під удар потрапили українські і закордонні журналісти, які, ризикуючи життям, об'єктивно висвітлювали події і розповідали в українських та світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях", - зазначила вона.

Також у заяві журналісти звернулися до сайту "Миротворець" з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів, а до силовиків з вимогою порушити кримінальну справу за цим фактом.

На список відреагував міжнародний військовий журналіст Крістофер Міллер.

"Безвідповідально і потенційно небезпечно", - написав журналіст у себе в Twitter.

За інформацією журналістки "Громадського ТБ" Анастасії Станко, зі списку журналістам вже почали "посилати прокльони" за нібито "співпрацю з бойовиками".

"Там є ті, хто сидів у підвалах, кого катували. Але давайте запишемо їх до сєпарів. Я от дуже переживаю за всіх нас, за те, що ми, ніби маючи світлу мету влаштувати пекло російським пропагандистам робимо якісь неадекватні речі і все під соусом "патріотизму", – зазначила Станко.

Список співробітників ЗМІ можна подивитися тут.

Повʼязані теми:

Наступна публікація