Зниклі безвісти в АТО: влада нарахувала п'ятсот, "Червоний Хрест" більше тисячі

Зниклі безвісти в АТО: влада нарахувала п'ятсот, "Червоний Хрест" більше тисячі

Фото: Facebook.com/Батальйон "Донбас-Україна"

Дехто просто не може змиритися із загибеллю рідної людини і продовжує її шукати.

В АТО зникли без жодної вістки майже 500 українських бійців – такі дані СБУ озвучила віце-спікер ВР Ірина Геращенко. Рідні досі не втрачають надії знайти цих людей, аби принаймні з'ясувати їхню долю, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Підрахувати точну статистику наразі неможливо. Фахівці кажуть, що вона буде доступна лише після війни. Але в кожному разі – буде більше офіційної. Вже зараз "Червоних Хрест" оперує даними про тисячу зниклих у зоні війни. Це – величезне випробування для родичів. "Вони живуть у постійному стресі. У них з'являються чи загострюються хвороби, починається безсоння, депресія, ізоляція. А ще економічні труднощі", - пояснює віце-президент МКЧХ Крістіна Берлі.

СБУ вважає зниклими безвісти в зоні АТО близько 500 осіб

СБУ вважає зниклими безвісти в зоні АТО близько 500 осіб

"Це дуже страшно. Навіть коли вони гинуть там – їх можна хоча б оплакати, а коли немає зовсім ніякої інформації, ви не уявляєте, наскільки це важко", - зізнається сестра зниклого Ірина Малишева. Її молодший брат Роман зник на Донеччині два роки тому. Його маленька група на завданні зіткнулася з бойовиками: один побратим загинув, Романа з керівником розвідгрупи батальйон "Восток" узяв у заручники. Українці були готові викупити брата, та бойовики передумали. Переговорникам заявили, що "він закінчений нацик, його міняти не будуть, а будуть судити".

Родина Гриценків не шкодує на пошуки нічого навіть після того, як тест ДНК дав позитивний результат. "Ми взяли постанову, але ми не були впевнені. Нам привезли в ящику, але ми не знаємо, кого", - кажуть рідні Василя, який зник біля Дебальцевого. Військові сказали, що в його машину влучив снаряд. "20-30 хвилин вона ще горіла. Якщо він був контужений, поранений, у нього був шанс вибратися", - вважає сестра Галина Терещенко.

У МВС кажуть, що неопізнаними залишаються 1334 тіла із зони АТО. "Активно і постійно проводиться розшукова робота. Інша річ, що, звісно, звести цю статистику до нуля, напевно, неможливо. В будь-якій країні є зниклі безвісти, а в країнах, які проводять бойові дії, ще й такої інтенсивності, тим паче", - каже речник міністерства Артем Шевченко. Єдине, що в уряді можуть пообіцяти родинам, це ухвалити новий закон про посилення їхньої підтримки.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Наступна публікація