Машина застрягла на засніженій дорозі: важливі поради водію

Машина застрягла на засніженій дорозі: важливі поради водію

Водієві варто берегти бензин і не відходити далеко від авто.

В Україні через сніжний колапс заблоковані траси низки областей. Водіям варто утриматися від міжміських поїздок, щоб не загрузнути у заметах. Тим же, хто застряг на засніженому шосе, варто дотримуватися деяких правил.

Важливі лайфхаки та перелік речей для мандрівки зібрав Авто.ТСН.

Насамперед водієві варто спробувати самостійно розкопати автомобіль із замету. Після того, як сніг прибраний від коліс і з-під машини, варто спробувати їхати. Під колеса можна підкласти килимки або інші предмети для кращого зчеплення. Не варто тиснути до відпору на педаль газу.

Якщо авто буксує, можна використовувати одну з двох стратегій. Перша: чергувати плавні пробуксовки "газ-пауза-газ". Друга: водієві варто спробувати "розгойдати" автомобіль взад-вперед, чергуючи спроби виїхати вперед перемінно з задньою передачею.

Під час спроб виїхати зі снігової пастки варто періодично змінювати напрямок коліс: спочатку поставити їх прямо, потім повернути праворуч та ліворіч.

Якщо виїхати самостійно все-таки не вдається або у вас катастрофічно мало палива, то варто телефонувати рятувальникам. Для цього, необхідно визначити своє місцеперебування і наближеність до населених пунктів. Після зателефонувати в ДСНС і повідомити розташування. Очікуючи допомоги, у жодому разі не варто спати.

Не варто також відходити від автомобіля. Так, можна втратити його з поля зору, загубитися і замерзнути. Йти варто тільки якщо видно трасу або найближчий населений пункт.

Припаркувати автомобіль потрібно на пагорбі або у місці, де його мінімально занесе снігом і буде видно

При цьому, якщо машину замело, то варто з обережністю включати двигун, бо в салоні можуть накопичиться вихлопні гази, а кількість бензину у баку вичерпається. Мотор варто лише ненадовго запускати, щоб обігріти салон.

Якщо автомобіль застряг на дорозі, головне не втратити самовладання й всі дії добре обмірковувати, щоб не ускладнити своє становище.

Якщо ви ще нікуди не їхали, але все ж плануєте вирушити в дорогу, незважаючи на шквальні снігопади у низці областей України, то варто обов'язково взяти деякі речі. Зокрема: 12-вольтову зарядку або Павер-банк для телефону, лопату для відкидання снігу і робочі рукавиці, трос, пледи, запасне колесо, потужний ліхтар, а також додаткову каністру з бензином.

Нагадаємо, що в'їзд на Полтавщину забороняють через сніговий колапс. Складна ситуація зберігається на шосе Київ-Харків та Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя-Маріуполь.

Паралізовані траси та знеструмлені міста: в Україні вирує негода

Паралізовані траси та знеструмлені міста: в Україні вирує негода

Повʼязані теми:

Наступна публікація