У США судитимуть психологів, які розробили програму тортур для ЦРУ

У США судитимуть психологів, які розробили програму тортур для ЦРУ

Фото: dpsu.gov.ua

Раніше суди відхиляли такі позови з міркувань захисту безпеки та інтересів США.  

Федеральний суд США розгляне позов на двох колишніх військових психологів, які за часів президентства Джорджа Буша-молодшого розробили систему допитів для ЦРУ.

Про це повідомляє BBC.

Позов подала некомерційна організація "Американський союз громадянських свобод", що представляє інтереси трьох осіб, яких, за даними організації, катували спецслужби. Вихідці з Сомалі, Лівії та Афганістану були затримані в 2000-их роках, однак офіційні звинувачення нікому з них не висували. Один із затриманих помер в Афганістані від гіпотермії, спровокованої тортурами.

За заявою союзу, психологи Джеймс Мітчелл та Брюс Джессен переконали ЦРУ прийняти "тортури в якості офіційної політики". Програма, яку вони розробили, передбачає такі методи тиску як голод, побої, катування безсонням і обливання водою. Ці методи повинні були зламати волю в'язнів.

Програма тортур базувалася на концепції "набутої безпорадності", яку експериментально випробували на собаках у 1960-их роках.

Захист психологів просив суд відхилити позов, оскільки на той час вони були держслужбовцями і працювали за контрактом: розробили програму, однак не несли відповідальність за її використання. Тому, на думку адвокатів, уся відповідальність лежить на державі.

Це перший позов у США стосовно тортур ЦРУ, який розгляне суд. За інформацією союзу, раніше суди відхиляли такі позови з міркувань захисту безпеки та інтересів США.

Позов, який подала організація, передбачає використання засекреченої інформації. Сторонам дали час на те, щоб вирішити, що робити з цією інформацією в ході слухань.

У 2014 році Сенат США опублікував доповідь про те, що ЦРУ заплатила 80 млн доларів компанії, якою управляли психологи, за розробку системи допитів для боротьби з тероризмом. Пізніше стало відомо, що мова йде про Mitchell Jessen & Associates of Spokane, якою, власне, управляли Мітчелл і Джессен. Самі психологи не мали досвіду подібної роботи.

За даними Американського союзу цивільних свобод, в 2002-2008 роках тортурам піддалися близько 119 чоловік. Зараз програма, розроблена психологами, більше не застосовується.

Нагадаємо, що звільнені з полону українці розповіли про жахливі катування бойовиків. Дехто з українців потрапляв до рук справжніх садистів. Тільки за офіційними даними, від початку російської агресії на Донбасі з полону звільнено близько трьох тисяч полонених.

Повʼязані теми:

Наступна публікація