Навіщо дияволу роги?

Навіщо дияволу роги?

Фото: vremya4e.com

Відповідь насправді лежить на поверхні – бог старої релігії обов'язково стає дияволом нової.

Чи задумувалися ви коли-небудь, навіщо дияволу роги, роздвоєні копита та інші атрибути? Та й взагалі – навіщо сам диявол?

В уявленні первісних людей вища сила була джерелом благ і покарання за непослух. Лише пізніше ця сила розділилась на дві - добру і злу. Навіть у Древньому Єгипті нібито злий бог Сет спочатку був давачем різноманітних статків, а пізніше став "дияволом" – після убивства свого брата Осіріса.

Древні рогаті боги

Ще у 1931 році антрополог Маргарет Мюррей писала, що бог старої релігії обов'язково стає дияволом нової. Так сталося і з образом Рогатого Бога, який був відомий на території сучасної Європи ще із часів палеоліту.

Чи не перше зображення Рогатого Бога ми бачимо на "казані із Гундеструпа". Цей казан, знайдений у Данії, датується близько I ст. до н. е. і відноситься до пізньої латенської культури. На срібному, щедро прикрашеному збіжжі нанесене зображення чоловічої постаті із рогами в оточенні тварин. Це і є той древній бог мисливців, чоловіків, а також покровитель тварин. Час загубив справжнє ім'я Рогатого Бога, і лише завдяки хронікам древніх римлян ми знаємо, що ім'я йому Кернунн (Цернунн).

Казан із Гундеступа / Фото: ru.wikipedia.org
Повага до цього бога була настільки великою, що його вівтар знайшли під собором Паризької богоматері. Мабуть, християнські священнослужителі не могли знищити віру у це божество, і тому храм побудовано саме на цьому місці.

Джеймс Джордж Фрейзер у багатотомній праці "Золота гілка" пише, що у аборигенів досі зберігся звичай, коли молодий хлопець має довести, що він чоловік. Згідно з цим обрядом, юнак мав вполювати першу здобич і зайнятися коханням з невинною дівчиною. Після цього він отримував роги на знак того, що став справжнім чоловіком і мисливцем. "Безрогі" чоловіки навпаки висміювалися.

В Індії, Месопотамії, Єгипті боги були рогатими. Роги були одночасно сонячним і місячним знаком. Роги могли бути бичачими, баранячими чи козлиними. У Древньому Вавилоні, ймовірно, вважалося, що чим більше у божества ріжок, тим він вище за ієрархією. Так, великі боги і богині носили по сім рогів. Цікаво, що у божественного агнця із Апокаліпсису - теж сім ріжок, з тієї самої причини.

Ще один бог із вавилонського пантеону - Енкіду, наполовину людина, наполовину бик. Із погляду християнства – ну точно справжній диявол. Але для древніх вавилонян він таким не був. Його зображення навпаки використовували у якості амулету від зла.

В Європі рогаті боги трапляються протягом усієї історії бронзового і залізного віку. Згадаємо "рогатиків" із міфів та легенд - мінотавра із Криту, грецького Пана, римських сатирів тощо.

В Індії теж є свій Рогатий Бог - Пашупаті. Його ім'я дослівно перекладається як "володар худоби, пастух". Під час розкопок було знайдено зображення цього божества - він сидить у позі лотоса, його голову увінчують ріжки, а навколо нього - теж зображення тварин. Чим вам не згадуваний вже тут кельтський бог Кернунн?

Тобто древні народи не вбачали у рогах, як атрибутах своїх богів, нічого поганого. Навпаки, вони були свідченням їхньої сили, мужності тощо. Нова релігія - християнство, яка прийшла на зміну язичницьким культам, мусила дискредитувати образ Рогатого Бога, підірвати його імідж і авторитет серед народів. Людям протягом століть втовкмачувалася темна сторона Рогатого Бога і його потойбічність, властивість купувати душі і збирати під своїм проводом відьом. Віруючих переконували, що диявол являється саме у личині козла.

Королівська корона

Древніх вождів увінчували рогами, вони кріпилися на шоломах. Згадаймо, навіть на шоломі відомого завойовника Олександра Македонського були ріжки, що підкреслювало його божественне походження (як відомо, Македонський вважав себе нащадком грецького героя Ахілла). Пізніше роги трансформувалися у корону, якою прикрашали не вождів диких племен, а цілком цивілізованих королів.

Фото: kino.de

Сатана, диявол, Люцифер

Власне, слово "сатана" в перекладі з давньоєврейської означає "супротивник", "суперник" бога. Цікаво, що Біблія не описує диявола істотою із рогами, хвостом і роздвоєними копитами, яка повільно смажить грішників у пекельному полум'ї. Таке зображення нечистого стало традиційним завдяки бурливій фантазії та малюнкам середньовічних художників під впливом трансформації образу грецького бога Пана і опису пекла у "Божественній комедії" відомого письменника Данте Аліг'єрі. Зазначу, що у Біблії ім'я "сатана" згадується 52 рази, а "диявол"— 33.

Інше ім'я супротивника християнського бога - "Люцифер" - означає "світлоносний", себто це є синонім до вранішньої зірки Венери. У Біблії це слово використовується лише шість разів. В оригіналі вжито слово "гілєль", що означає "денниця". Ранні християни і євреї не використували його як ім'я диявола, для них це слово не мало негативного позначення. До речі, у Новому Заповіті досвітню зірку порівнювали … з Ісусом Христом. Це був його епітет аж до IV століття нашої ери.

А роздвоєні копита диявола - це пряме посилання на козла, нечисту тварину для євреїв, які не вживали його у їжу.

Відродження культу Рогатого Бога

У сучасному світі представники неоязичництва - віккани - поклоняються Рогатому Богу і намагаються реабілітувати його постать після віків гоніння. Під Рогатим Богом віккани традиційно розуміють кельтського Кернунноса і якості, пов'язані із ним, - сексуальність, агресію, пристрасть, полювання тощо. Його роги символізують для віккан зв'язок із природою. Так що роги - це не погано, це лише символ божественної сили.

Рогатий образ із диких далеких печер нормально функціонує і в сучасності. Наприклад, у серіалі "Ганнібал" головному герою ввижається негативний персонаж - маніяк у вигляді чоловіка із рогами, а весь фільм пронизаний рогатими символами. Персонаж із рогами з'являється у фільмі із "Гаррі Поттером" - Денієлом Редкліфом, який у стрічці орудує вилами, наче сущий диявол, і теж має роги. Цей фільм теж сповнений глибокого символізму.

Можна не сумніватися, що Рогатий Бог, який під впливом християнства трансформувався у диявола, і надалі бентежитиме глядачів, читачів і віруючих, виринаючи то тут, то там у книжках, фільмах та інших витворах масової культури.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація