Досить дозволяти раку вбивати українців!

Досить дозволяти раку вбивати українців!

Фото: фото: Євген Малолєтка

Держава має гарантувати кожному громадянину - незалежно від його статків - право на життя.

У Всесвітній день боротьби проти раку, який відзначався вчора, 4 лютого, міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі заявив: "Мы только за этот год не дали украсть передачей закупок международным организациям миллионы гривен, сотни миллионов гривен. Я не хочу это бросать", - похвалився міністр.

Не дав вкрасти? Передали сотні мільйонів? А тим часом тисячі, десятки тисяч онкохворих у минулому році не отримали ліків. Заради цього експерименту помирають наші діти, батьки, наші родини змушені продавати останнє і побиратися, щоб вижити.

В день боротьби з раком ми говорили з онкохворими, з лікарями, онкологами про те, як вижити. Міністр заявляє про бажання продовжити агонію.

Затримка в лікуванні раку дорівнює смерті. Міністерство охорони здоров'я України протягом усього 2015 року і за два місяці цього року не спромоглося виконати навіть найпростіше зі своїх завдань – забезпечити хворих ліками в межах виділених коштів.

Вражаюче "досягнення"! МОЗ України вихваляється - перерахували 750 млн. грн., виділених на ліки для хворих міжнародними організаціями, і "вмиваємо руки". В Києві між тим лише завдяки додатковому фінансуванню з бюджету міста (на хіміотерапію було виділено 16,5 млн. грн.) вдалося урятувати тисячі киян. Але ліків катастрофічно не вистачає, напруга зростає. Якщо 20 років тому в столичному онкоцентрі лікувалися до 10 тисяч пацієнтів в рік, три-чотири роки тому близько 20 тисяч, в 2015 році 30 тисяч, то в цьому році очікується 35 тисяч пацієнтів. Лікарі працюють з потрійним навантаженням. А після такої заяви міністра сподіватись на милість МОЗ марно. Скільки пацієнтів переживе 2016 рік – невідомо.

Лікарі та громада змушені самі рятуватись. Зусиллями лікарів і пацієнтської спільноти вже створений онкоштаб: Опікунська Рада та Експертно-консультативний центр задля пошуку шляхів боротьби з хворобою та відповіді на загрозу раку для киян та для всіх громадян України (тел. 044 587 9961).

Ми визнаємо необхідність оптимізації, підвищення ефективності та раціональності, бюджетного фінансуванні системи охорони здоров'я. Але будемо відстоювати принцип справедливості, що особливо важливо при мізерному бюджеті. Розпочато діалог з керівництвом міста Києва для пошуку справедливих компромісів. У 2016 році ми поширимо діалог і на керівництво держави.

Ми принципово виокремлюємо онкологію як сферу, що має особливе "соціальне навантаження", а тому потребує співпраці лікарів, мобілізації громади та особливої уваги влади. Онкологія повинна мати свою модель реформування як суспільно значуща тема, яка виходить за рамки медицини. При цьому потрібно пам'ятати, що медичну допомогу, у тому числі і онкологічну, не можна зупинити ані на хвилину. Водночас залишати її в незмінному вигляді теж не можна.

Лікування раку надзвичайно дороге і запровадження звичайних ("загальних") комерційних механізмів, особливо під час кризи, означає фактичну відмову держави у праві на життя сотням тисяч своїх громадян. Це не європейський та й взагалі не гуманістичний підхід. Потрібні підходи, які поєднують ефективні механізми раціонального використання бюджетних коштів (в тому числі – і за рахунок контролю з боку громадянського суспільства) з одночасним збереженням державних гарантій права на життя для онкохворих.

Саме така ідеологія має бути зафіксована в новій Державній програмі "Онкологія" на 2017-2022 роки. Програма, яка має бути затверджена ще до початку бюджетного процесу на 2017 рік. Тобто через два місяці. Хтось чув про розробку державної онкопрограми?

Ми провели підготовчу роботу і розрахували вартість послуг з лікування раку.

Деякі приклади. В середньому на одного онкохворого необхідно 30 тис. грн. Лише на хіміотерапію раку молочної залози на одну пацієнтку мають бути виділені в середньому 20 тис. грн. І це без діагностики, хірургії та променевої терапії. Запитання: яка кількість грошей, за логікою міністра, має "йти" за пацієнтом в Україні? Тому що при включенні до схеми лікування сучасних таргетних та гормональних препаратів вартість лікування однієї хворої на рак молочної залози вимірюється вже сотнями тисяч гривень. Саме така сума "приходить" на одну громадянку в Польщі, хвору на рак грудей. У нас натомість гроші рік "маринувались" на рахунках МОЗу, а потім "пішли" за кордон.

Крім того, гроші кошти мають надходити на інструменти та обладнання, щоб лікар міг допомогти пацієнту. Додаткова потреба в обладнанні для надання високоспеціалізованої медичної допомоги лише на Київський онкоцентр – понад 64 млн. грн. Пацієнт повинен знаходитись у зручних та безпечних умовах, а онколог налаштуватись лікувати по-людські.

В Києві, приміром, додаткові кошти для боротьби з раком можуть бути залучені в рамках програм "Здоров'я киян" та соціальної програми "Турбота". Затвердження подібних програм потрібно вимагати і в інших містах.

Важливо "вибити" додаткові кошти в рамках загальнодержавного бюджету на лікування киян та особливо онкохворих з інших регіонів України. Хворі на рак, які лікувалися в онкоцентрах Донецька, Сімферополя та Луганська лікуються в інших областях.

Доцільно говорити з фармацевтичними компаніями. В Києві збережена мережа комунальних закладів "Фармація" і є розуміння необхідності впровадження соціальної програми "Ліки від раку".

Без соціальної мобілізації ресурсів через громадські програми критичного страхування буде тяжко. Експертні розрахунки доводять, що вкладаючи одну гривню в день на медичне страхування на випадок захворювання на рак, людина зможе скористатися програмою лікування вартістю до 36500 грн.

Здоров'я людини – це найбільш цінна річ, тому його збереження потребує співучасті як держави так і громадянина. Громадяни готові до співпраці, але держава теж має взяти на себе підвищенні зобов'язання, аби гарантувати кожному, незалежно від його статків, право на життя.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація