Харчування проти старіння

Харчування проти старіння

Фото: missvictoria.ru

Деякі продукти можуть допомогти вам лишатись не тільки здоровими, але й молодими.

Кажуть, людині стільки років, на скільки вона себе почуває. Якщо вам вже зараз важко підніматися сходами, уявіть, що буде за десять років?

Сьогодні я дам кілька порад щодо харчування, яке допоможе вашому організму бути в тонусі та не старіти передчасно. Для цього рекомендую вживати продукти, багаті:

Нерозчинними харчовими волокнами – вони стимулюють моторику кишечника і таким чином запобігають процесам застою, гниття, бродіння у кишечнику та нормалізують травлення (каші, цільнозернові хлібці, висівки пшеничні, овочі, насіння, ягоди, фрукти).

Фото: synpestlab.com

Розчинними харчовими волокнамиці речовини сприяють відновленню корисної мікрофлори кишечника, яка синтезує вітаміни, нормалізують стан імунної системи, поглинають токсини, канцерогени, зменшують їх вміст у крові. Також розчинні харчові волокна позитивно впливають на гормональний стан, нормалізують рівень холестерину та цукру крові, мають протиалергічні властивості, покращуються виділення жовчі. Містяться вони у вівсяних висівках, печених яблуках, ягодах, вареному буряку та моркві.

Окремо треба сказати про інулін (є у топінамбурі) – це полісахарид, що також відноситься до розчинних харчових волокон. Він сприяє засвоєнню вітамінів і мінералів, а нерозщеплена частина інуліну виводиться з організму, тягнучи за собою масу непотрібних організму речовин - від важких металів і холестерину до різних токсинів.

Вітаміном С – він нейтралізує дію канцерогенів (настій шипшини, червоний солодкий перець, цитрусові, смородина, петрушка).

Омега-3 жирними кислотами – ці речовини покращують стан клітинних оболонок, роблять їх більш стійкими для токсинів, мутагенів та канцерогенів, зменшують запальні процеси, пригнічують утворення вільних радикалів (агресивних часток, які спричиняють процес окислення та пошкодження мембран клітин). Містяться у насінні льону, лляній олії,  волоських горіхах, жирній морській рибі).

Фото: zdorovie.com

Фосфоліпідами (яєчні жовтки, оливкова олія) – вони мають виражені антиканцерогенні та протизапальні властивості.

L-карнітином (м'ясо, у вигляді добавки) – метаболічний антимутаген, що нейтралізує мутації всередині клітин, попереджує їхнє проникнення у ядро клітини, відновлює ДНК.

Антиоксидантами-фітохімічними речовинами – вони борються з вільними радикалами. Тому потрібно їсти продукти, що містять вітаміни Е, С, А, біофлавоноїди, каротиноїди (морква, гарбуз, помідори), кверцетин (цибуля, яблука), катехіни (зелений чай), індол-3-карбінол (капуста), фолієва кислоти (зелені листяні овочі), бета-криптоксантин (апельсини із внутрішньою шкіркою), лігнани (насіння льону).

Фото: secretworlds.ru

Кисломолочними продуктами – вони допомагають "виживати" корисній мікрофлорі кишечника та пригнічують ріст хвороботворних бактерій. Щовечора, за півгодини до сну, бажано випивати склянку молочної сироватки або кисломолочного нежирного напою.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація