Топ-5 медичних відкриттів, що змінять підходи до лікування

Топ-5 медичних відкриттів, що змінять підходи до лікування

Фото: businessinsider.de

Деякі з них вже застосуються на практиці і рятують життя, деякі – на шляху до цього.

Світ сучасних технологій стрімко розвивається, і медична галузь – не виключення. Хочу поділитися топ-5 інновацій, відкриттів та досягнень вчених та медиків, які кардинально змінять підходи до лікування.

Відкриття №1. Друк на 3D-принтері частини грудної клітини

В іспанському місті Саламанка вчені врятували життя пацієнту, який був хворий на саркому. Хірургам довелося видалити більшу частину грудної клітини пацієнта, яка була вражена злоякісною пухлиною. Фахівці надрукували частину скелета на 3D-принтері, таким чином відновивши грудну клітину. Вона була відтворена з титанового сплаву на основі знімка, зробленого за допомогою томографа. Завдяки технології 3D-друку з металу життя людини було врятовано. Подібну операцію вдалося провести успішно вперше в історії хірургії.

Фото: sundhedspanel.dk

Відкриття №2. Друк на 3D-принтері ДНК людини

Компанія Cambrian Genome винайшла технологію друку ДНК людини за допомогою використання лазерних принтерів. Більше того, тепер медики можуть вирізати "дефектні" частинки ДНК та наново "зшивати" їх так, щоб нова ДНК була абсолютно здоровою. Мільйони частин ДНК скануються комп'ютером, який відбирає ті ланцюги, які в кінцевому підсумку повинні скласти всю послідовність ДНК-ланцюжка. Після цього лазером вирізаються потрібні зв'язки і поміщаються в новий ланцюжок. У майбутньому вчені завдяки цьому винаходу зможуть створювати нові організми. Також нові ДНК будуть використовуватися у виробництві ліків.

Фото: YouTube

Відкриття №3. Застосування нанороботів всередині живого організму

Нанороботи - мікроскопічні носії ліків – вперше були використані в 2015 році у Каліфорнійському університеті на лабораторних мишах. Дослідники перемістили нанороботів всередину піддослідних мишей, які попрямували до шлунків гризунів і доставили поміщений на них "вантаж" - мікроскопічні частинки золота. Фахівці Каліфорнійського університету планують використовувати цей винахід, щоб транспортувати лікарські засоби до хворих тканин та органів людини.

Фото: reired.ru

Відкриття №4. Спростування користі алкоголю в малих дозах

Вченими встановили, що алкоголь навіть в малих дозах призводить до зростання захворюваності жінок на рак молочної залози, а чоловіків на серцево-судинними хвороби – на 20-30%. Масштабне дослідження, проведене в Національному інституті охорони здоров'я США, показало: регулярне вживання спиртного навіть у невеликих дозах веде до руйнування ДНК, що призводить до виникнення ракових захворювань.

Фото: Reuters

Відкриття №5. Імунотерапія для лікування ракових пухлин

Крім стандартних способів лікування, таких як хірургічне втручання, хіміотерапія, променева терапія, вчені невпинно працюють над новими способами лікування злоякісних пухлин. Одним з них є імунотерапія – стимуляція імунітету на вироблення спеціальних клітин, які боротимуться з онкологією. Таке лікування набагато безпечніше, ніж традиційні методи. Вчені MD Anderson Cancer Center в Х'юстоні і інших провідних медичних установах сподіваються зробити імунотерапію повноцінною альтернативою традиційним методам лікування раку.

Фото: acmd-clinic.com

Ці найбільш значні новини в сфері медицини говорять про те, що в сучасному світі можливо все або майже все. Сьогодні ми можемо розраховувати на такі методи, методики та засоби лікування, про які наші предки не могли навіть мріяти. Сторіччя, у котрому ми з вами живемо – це час потужних інновацій та надзвичайних відкриттів.

Тому бажаю вам віри, надії та любові. Дбайте про себе та залишайтеся здоровими!

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація