Що потрібно знати про декларації і податки в 2016 році

Що потрібно знати про декларації і податки в 2016 році

Фото: Нотатки податкового консультанта

Якщо ви все ще не подали декларацію про доходи або не сплатили по ній податки - вам варто поквапитися із цим.

Більшість доходів українців підлягають оподаткуванню. Це загальносвітова практика, і Україна тут не є виключенням. Проте швидкоплинність змін в нашому законодавстві не дозволяє людям виробити таку звичку як сплата податків зі своїх доходів. З року в рік депутати додають нові види податків, змінюють їхні розміри, порядок декларування та сплати.

З 1 січня 2016 року в Україні стартувала чергова кампанія декларування доходів, одержаних протягом минулого 2015 року. Тому пропоную розібратись – хто, за що, як і коли має декларувати та сплачувати податки зі своїх доходів. Одразу зазначу, що для багатьох категорій українців строки декларування та сплати вже спливли. Тому всім, хто не встиг вчасно задекларувати та сплатити податки, раджу не затягувати із цим питанням.

Отже, почнемо з того, що обов'язок із подання річної декларації про майновий стан і дохід в 2015 році виникає в разі:

– отримання окремих доходів, з яких при їхньому нарахуванні чи виплаті протягом 2015 року податок не утримувався (наприклад, якщо ви отримали у спадок квартиру чи будинок від спадкодавця, який не є вам батьком/матір'ю, чоловіком/дружиною, дитиною);

– отримання доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності);

– отримання іноземних доходів;

– якщо протягом 2015 року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати двома або більше роботодавцями і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 146160 грн;

– інших доходів, декларування яких передбачено чинним законодавством.

В Податковому кодексі чітко визначені всі види доходів українців, які підлягають оподаткуванню. Сюди відноситься і заробітна плата при перевищенні встановленого ліміту, і винагорода за цивільно-правовими договорами, і доходи від продажу об'єктів майнових і немайнових прав, і пасивні доходи (депозити, відсотки), а також виграші, призи, об'єкти дарування та спадкування від неблизьких родичів тощо.

Декларації платники податків повинні бути подані до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації - тобто до районної податкової.

При декларуванні доходів застосовуються норми та ставки податку на доходи фізичних осіб, які діють станом на останній день звітного податкового періоду, тобто в нашому випадку – на 31 грудня 2015 року, а не ті, які діють на момент декларування чи сплати.

Наведу приклади. Дохід, який отримано в 2015 році і який не перевищує 12180 гривень оподатковується 15%. Виграші чи призи оподатковуються за ставкою 30%. Пасивні доходи (у тому числі нараховані дивіденди) 20%.

Операції зі спадкування від 0 до 5 відсотків від вартості спадщини – в залежності від ступеня спорідненості спадкоємця і спадкодавця. Припустимо, якщо ви отримали у спадок будинок від особи, яка не є вашим близьким родичем, то ви повинні задекларувати і сплатити податок у розмірі 5% від вартості вказаного будинку.

Звичайні українці, які не є особами, що здійснюють незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси, лікарі тощо) та не є фізичними особами-підприємцями повинні були подати декларацію про майновий стан і дохід до 1 травня 2016 року. Зверніть увагу - в цьому році нові форми декларацій, старі просто не приймають. Однак боятися не було і немає чого: у податковій є консультанти, які можуть допомогти із завповненням, а на офіційному сайті Державної фіскальної служби є усі необхідні бланки. Самі ж форми декларацій отримали несуттєві зміни - зникла частина додатків, змінилися рядки заповнення. Термін сплати податку, який фізична особа мала самостійно сплатити – 1 серпня 2016 року.

Якщо ж ви подаєте річну податкову декларацію вже після закінчення граничного терміну подання, тобто після 1 травня, то суму грошового зобов’язання визначає податкова інспекція.

Якщо ж ви подаєте річну податкову декларацію вже після закінчення граничного терміну подання, тобто після 1 травня, то суму грошового зобов'язання визначає податкова інспекція. В такому випадку платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму протягом 10 днів, що настають після дня отримання податкового повідомлення-рішення. Отже, хто не встиг задекларувати та сплатити податок, краще самостійно звернутися до податкової. Держава про вас не забуде.

І ще один важливий момент: українці, які мають право на податкову знижку, можуть подавати декларації про доходи до кінця року – тобто до 31 грудня. До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом 2015 року витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. Платник податку має право включити до податкової знижки, зокрема: проценти по оплаті іпотечного житлового кредиту, внески на пожертвування та благодійність неприбутковим організаціям, оплату на навчання себе або члена своєї сім'ї, суми витрат на сплату страхових платежів та пенсійних внесків тощо в лімітах, визначених Податковим кодексом. Виключний перелік витрат визначений законом.

Поясню. Якщо ви протягом 2015 року платили за навчання у виші за себе або за непрацюючого члена сім'ї, то ви маєте право зарахувати такі витрати при сплаті податку за звітний 2015 рік в граничних межах 1710 гривень в місяць, а за рік 20520 грн.

Однак в будь-якому разі загальна сума податкової знижки не може перевищувати сумарну річну заробітну плату, від якої віднято єдиний соціальний внесок (в 2015 році розмір ЄСВ 16,4%). Тобто якщо у вас мінімальна заробітна плата (в 2015 році – 1218 грн.), то податкова знижка за рік не може перевищувати: 1218 - 16,4% х 12 місяців = 12 218,98 грн. Якщо ж у зарплата складала, приміром, 4000 гривень (з віднятим ЄСВ (16,4%) буде становити 3344 грн.), то податкова знижка за рік вийде якраз максимально можливою – 20520 гривень.

Отже, якщо вартість вищої освіти на рік становить 30000 гривень, то ви має право на податкову знижку максимум у розмірі 20520 гривень, при мінімальній заробітній платі 12 218,98 грн. Іншими словами, держава фактично компенсує вартість навчання, не стягуючи з вас частину податків на доходи. Тобто робить так званий залік – але в лімітах, визначених вище.

Тих, хто в строки не подав декларацію та не сплатив податок з доходів, я хотів би попередити. Наш Податковий кодекс передбачає відповідальність за неподання та несвоєчасне податкової декларації – штраф в розмірі 170 гривень. Якщо вас протягом року вдруге притягнуть до відповіальності за таке порушення, то штраф становитиме вже 1020 гривень.

Підсумовуючи, хотів би наголосити, що всі ми повинні підтягувати свій рівень правової грамотності. І знати не лише свої обов'язки, а і права.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація