Що дасть Україні статус військового союзника США

Що дасть Україні статус військового союзника США

Фото: wordpress.com

Бази США на території України, поставки озброєння та програма військової співпраці - все це може стати для нас реальністю вже у найближчий час.

У США планують надати України статус військового союзника, відповідний законопроект вже з'явився у Конгресі США. Він передбачає надання Україні статусу основного союзника, який не входить до НАТО. 

Для України, яка зараз фактично знаходиться у режимі війни, це означає докорінні зміни у всій концепції оборони країни. Адже статус країни-військового союзника США дає змогу не лише отримати нову американську зброю та військових експертів для навчання силовиків, а й означає пряму зацікавленість США у безпеці цієї країни, її територіальній цілісності та обороноздатності. Хоча й не означатиме, що Америка буде зобов'язана вступити у війну на боці країни-партнера.  

Офіційно такий тип відносин називається Major Non-NATO Ally - основний союзник поза НАТО, який було запроваджено у 1989 році.  Такий статус дозволив країнам, які через певні обставинии не могли стати повноцінними членами НАТО, отримати спеціальний статус співробітництва із США у сфері оборони. Наприклад, такий тип співробітництва із США має Ізраїль - він став одним із перших союзників Штатів поза блоком НАТО. 

Країни зі статусом основного союзника США поза НАТО: Австралія, Єгипет, Ізраїль,Південна Корея, Японія, Йорданія,Нова Зеландія, Аргентина, Бахрейн, Таїланд, Філіппіни, Кувейт, Марокко, Пакистан, Афганістан. / Фото: wikimedia.org

Завдяки цьому їхні обороні комплекси працюють у щільній співпраці, окрім того, Ізраїль отримує від США значну фінансову допомогу. Так, у період з 2000 по 2009 роки Ізраїль отримав від Штатів більше 670 мільйонів одиниць озброєння та обладнання вартістю близько 19 мільярдів доларів.

Якщо Україна отримає такий статус, то так само зможе отримувати від США кошти та закуповувати на них американську ж військову техніку.

Для України, яка має на озброєнні військову техніку радянського зразка, а весь оборонно-промисловий комплекс був орієнтований на співпрацю із Росією, така можливість є справжнім "рятувальним кругом". Бо за 10-20 років велика кількість вітчизняної військової техніки буде просто списана через вичерпання ресурсу та остаточну моральну застарілість.  

Військово-транспортні вертольоти армії США / Фото: theaviationist

Окрім того, майже вся система озброєння, яка зараз забезпечує обороноздатність країни, є радянською або виготовленою за радянськими зразками - від ручної стрілецької зброї до літаків і системи ППО. Таким чином, у разі отримання цього статусу Україна зможе вирішити питання щодо повного переозброєнням країни під стандарти НАТО.

Також на території України можуть бути розміщені військові бази США. На відміну від Будапештського меморандуму, ці бази дійсно здатні гарантувати нашу безпеку. Хоча ці бази більш правильно було б назвати резервними складами, які можуть бути використанні США для кращого забезпечення своєї армії під час конфліктів. За певних умов Україна також може отримати доступ до цих складів для озброєння власної армії.

Перебазування нових БМП Bradley на базу у Північній Кореї / Фото: army.mil

Завдяки таким базам США вирішує питання із мобільністю своїх військ по всьому світу, які у разі проведення наземної операції дозволяють збройним силам США перекидати лише особовий склад підрозділів, які вже озброюються технікою із цих баз. Такі склади є майже у кожному регіоні світу. Наприклад, ці склади розгорнуті у Південній Кореї та Японії, де забезпечують безпеку цих країн від можливої агресії з боку непривітних сусідів. 

Долучайтесь до групи ТСН.Блоги на facebook та слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація