Що може купити армія України за 1,3 мільярди гривень

Що може купити армія України за 1,3 мільярди гривень

Звичайна калькуляція за прейскурантом - і нічого більше.   

Українська армія отримає до кінця року на озброєння досить вагому суму - 1,3 мільярди гривень. Таку суму армійці не отримували вже багато років, зазначив директор Департаменту розробок і закупівлі озброєння та військової техніки Міноборони України Ігор Одноралов.

Йдеться про закупівлю літаків, вертольотів, броньованих машин, понад півтисячі зразків стрілецької зброї, а також приладів нічного бачення, засобів зв'язку. Такі заяви не можуть не радувати, бо хронічне недофінансування армії протягом всіх років незалежності дуже болісно вдарило по Україні.

Але якщо перевести ці 1,3 мільярди гривень у долари за курсом НБУ, то ця сума вже звучатиме як 100 мільйонів доларів США. Конвертація просто необхідна, адже все необхідне озброєння, яке ми не виробляємо самі, будемо закуповувати у західних виробників. Тож можна приблизно вирахувати, скільки саме літаків, вертольотів та броньованих машин зможе собі дозволити Міноборони на ці 100 мільйонів.

Почати, скоріш за все, варто з авіації, яка зазнала значних втрат за час АТО. Лише за приблизними підрахунками, Україна втратила близько двох десятків літаків та вертольотів щонайменше на 250 мільйонів доларів.

І якщо компенсувати втрати у військово-транспортній авіації може "Антонов", то штурмовики Су-25 та винищувачі МіГ-29 можна замінити лише західними аналогами чи купити "металобрухт", який залишився у інших країнах колишнього СРСР і членів Варшавського договору. Наприклад, Молдова свого часу намагалася продати шість МіГ-29 за 8,5 млн дол., але стан цих машин був десь між "жахливо" та "кольормет".  

Винищувач F-35 / Фото: worldtribune

Тому логічним виходом була би закупівля якісних західних зразків. Одним із найкращих, принаймні на переконання самого виробника, є малопомітний багатофункціональний винищувач п'ятого покоління F-35 від Lockheed Martin з США. Але коштує один зразок від 83 до 108 млн дол. в залежності від модифікації. Ракети до нього типу "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM коштують ще по 1,2 мільйони. Тобто, за 1,3 мільярди гривень можна купити один найновіший винищувач і 17 ракет до нього. На цьому гроші скінчаться.

Звісно, можна купити не найкращий, а більш старий, але перевірений часом F-16 - його вартість близько 34 млн дол. Тоді грошей вистачить на три винищувачі.

Винищувач F-16 / Фото: hyscience

Ну, літаки - це дуже дорого. Тож, можливо, слід поповнити наші запаси вертольотів, яких за час АТО також було втрачено чимало. Наприклад, ударний AH-64 Apache у найвдалішій модифікації Longbow коштує десь  55 млн дол. Але два вертольоти "погоду" у війні з Росією не зроблять. Тим паче, що для них ще й треба купувати дорогу західну зброю. Так, одна протитанкова ракета AGM-114 Hellfire для Apache коштує 110 тис. дол., а озброюється ця машина одразу 16-ма такими ракетами.

Ударний вертоліт AH-64 Apache / Фото: wikimedia.org

З танками ситуація виглядає набагато кращою через наявність в Україні власного танкового заводу у Харкові. За новий танк "Оплот" необхідно викласти близько 5 млн дол. - саме стільки коштували ці танки для Таїланду. Тож виходить, що за 100 мільйонів можливо купити два десятки нових "Оплотів". Проте цього не вистачить навіть на танковий батальйон, не кажучи вже про бригаду.

БМ "Оплот" для Тайланду / Фото: mediaport.ua

Таким чином, як не крути, але ці "аж" 1,3 мільярди гривень, вони ж "лише" 100 мільйонів доларів, і вони не компенсують навіть ті втрати, які вже отримала українська армія за час АТО. Але, звісно, це краще, ніж нічого.

Долучайтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація