Складна арифметика війни

Складна арифметика війни

Фото: firtka.if.ua

Вести статистику війни - невдячна справа: часто проста арифметика перетворюється на вищу математику.

Останнім часом мій ранок починається не з кави. Зранку ми намагаємося дуже обережно і правильно порахувати загиблих та поранених.

Ми не можемо вірити тому, що пишуть у соцмережах.

Тільки в тому випадку, коли автори постів дійсно були  поруч і бачили на власні очі, або якщо це волонтери-медики, які на собі вивозили поранених.

Ми передзвонюємо в Дніпро, де "Наша Таня" має точну інформацію, скільки хлопців потребує допомоги. Ми передзвонюємо в госпіталі і будимо втомлених хірургів після нічної зміни. "Скільки лежало у вашій операційній на столі?". Можна передзвонити "Госпітальєрам" - медикам-добровольцям "Правого сектору", яких офіційно на Донбасі немає. І запитати, чи вдалося їм поспати цієї ночі.

Ми – статистичні заручники цієї війни. І вести статистику - невдячна справа.

Вранці 12 червня знали – четверо загинуло, говорили, що ще чи то один, чи то два  –  під завалами. Є двоє важких у реанімації, щодо одного був дуже поганий прогноз. У результаті – 4 загиблих, інформація про завалених не підтвердилася, двох важких стабілізували й відправили в Дніпро.

Напередодні сталася біда з "айдарівцями". Двоє загинуло, ще двоє  –  поранені, ще п'ятеро – контузії.

Ця проста арифметика в соціальних мережах перетворюється на вищу математику.

Я намагалася зрозуміти, як 6 вбитих перетворилися на двозначне число.

Ми беремо звичайний істеричний пост у фейсбуці. І там написано достатньо поважною людиною: "5 загиблих на шахту Бутівка. 4 загиблих у ДУК ПС!!!!...".

У сумі ми маємо 9.

Але насправді їх 4, тому що це саме ті ЧОТИРИ  добровольці ДУК ПС з Бутівки. І п'ятий, який вважався зниклим без вісті, але з'ясувалося, що там його насправді не було. Але, прочитавши пост, ми бачимо ДЕВЯТЬ.

Якщо порахувати загиблих за 11 і 12 червня, то кількість, яку ми отримуємо, стає значно більшою. Це привід розганяти паніку й істерику. Хоча… вам як краще повідомляти – семеро за один день чи по одному кожен день?

У мене питання до українців – чому для більшості 1-2 загиблих щодня – це норма, це "в аваріях гине більше, аніж на вашій війні", а 6-7 – це #зрада?

Найчастіше в кінці поста з неточною інформацією є рахунок, куди можна відправити гроші. І, мабуть, це нормально, бо відправити туди гроші ви можете виключно з доброї волі. Ось інформація про загиблих, ось наш рахунок на тепловізори або на форму.  А ось наша версія кількості загиблих – ось наш рахунок на ліки та паливо. Ці дані публікують причетні та зовсім ні.

Волонтерам важко: немає загиблих – немає перерахувань. Ви ж самі "втомилися від війни", так?

Можна я не буду вибачатися за цинізм?

Кожному журналісту, який працює з війною, розповідають, як правильно давати втрати.

Мешканка Старої Авдіївки, якій побило город рекомендувала: "А не кажiть, що вони кудись попали, щоб тi уроди не радувалися". Військові лікарі у військово-польовому госпіталі підходять і просять: не приховуйте втрати, будь ласка. Військові лікарі в Авдіївці наполягали: не можна давати день у день. Штаб АТО дає інформацію через добу.

Журналісти видають після перевірки в момент отримання. Деякі – без, але не можна відповідати за всіх.

Іноді інформація губиться. Іноді – дублюється. На загиблих заробляють політичні бонуси. Вони – об'єкт для маніпуляцій

Ми принципово не будемо "приховувати" поранених.

Але зрозумійте.

Ось ситуація, що була деякий час тому. ТИПОВА.

Ми повідомили про загиблого в Щасті, про двох загиблих під Маріуполем. Наступного дня стало відомо про двох загиблих в Авдіївці. Ближче до обіду – ще про двох загиблих під Мар'їнкою.

Офіційні джерела повідомляють про сімох загиблих. Але про трьох із них ми вже говорили вчора, тобто сьогодні має бути …лише четверо.

Але тоді це буде виглядати саме так, наче ми занижуємо втрати…

У нашій статистиці немає тих, хто вмер, напившись невідомої рідини. Немає інфарктників та інсультників, хоча вони, безумовно, теж загинули на війні. Туди не потрапляють самогубці. Жертви автомобільних аварій. Ми слідкуємо, аби "необережне поводження зі зброєю" теж не потрапляло у наші зведення.

Війна – це поранені та загиблі. Кожен день. І від кожного не легше.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація