Бажане і дійсне

Бажане і дійсне

Фото: Сайт президента України

Хоча насправді Порошенко не мав зустрічі з Обамою, він плідно поспілкувався з двома іншими найвпливовішими чиновниками США.

Цікаве на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні, куди попрямував президент України, дійсно розпочалось. Обама таки зустрівся з Порошенко – принаймні Адміністрація Президента України намагається нас у цьому переконати.

"Під час Саміту ядерної безпеки у Вашингтоні Президент України Петро Порошенко провів зустріч із Президентом Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою.

Глави держав обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму і скоординували зусилля для повної імплементації Росією Мінських домовленостей.

Президенти також обговорили питання розвитку стратегічного партнерства між Україною і США.

Окрему увагу було приділено необхідності якнайшвидшого формування зорієнтованих на реформи коаліції та уряду в Україні" – йдеться у повідомленні на сайті президента України.

Напередодні, нагадаю, всі і в тому числі я повідомляли, що двосторонньої зустрічі не відбудеться. Так що ж це було?

Давайте спробуємо розібратись. Я давно працюю з прес-службою Білого дому. Тому знаю – майже ніколи служба протоколу президента США не вносить правок у його розклад в останню хвилину. Якщо у розкладі зазначено, що у віце-президента США заплановано обід (з ким – неважливо), значить, Обама в той самий час 100% не проводитиме зустрічей – є певні протокольні правила. Тобто Обама на такому обіді може бути, але за жодних обставин не може в цей час проводити зустрічі.

Скріншот з сайту Білого дому / Фото: ТСН.ua

Що ж відбулось? А нічого. Останнім пунктом у розкладі Білого дому стоїть робоча вечеря, вона позначена як "7:15PM – робоча вечеря з очільниками делегацій саміту".

Скріншот з сайту Білого дому / Фото: ТСН.ua

Саме там і було зроблено світлину Порошенка з Обамою, котру поширює Адміністрація президента. Такі фото з президентом США є у всіх учасників вечері.

Звісно, Порошенко міг перекинутись кількома словами з Обамою під час вечері. Але це аж ніяк не можна назвати "зустріччю".

Хоча, зрештою, нічого кримінального в тому, що Адміністрація президента намагається видати бажане за дійсне, я особисто не бачу. Багато хто робить селфі із зірками, а потім багато згадує, що "ми душевно поговорили про життя і все на світі".

Фото: Сайт президента України

Насправді набагато важливішою була зустріч Петра Порошенко з віце-президентом США Джо Байденом і держсекретарем Джоном Керрі.

Нагадаю, Порошенко і Байден зустрілись під час ділового ланчу. Сам формат зустрічі – це ознака того, що українська тема для Білого дому продовжує залишатись у списку найважливіших. І саме на цьому ланчі - який, наголошу, відбувся після нібито зустрічі Порошенка з Обамою - піднімались дуже важливі питання.

По-перше, Білий дім назвав умови виділення третього траншу кредитних гарантій на суму в 1 мільярд доларів США – це формування уряду, орієнтованого на співпрацю з МВФ, проведення реформ і протидія корупції.

США готові підтримувати Україну за умов, якщо Україна сама прагнутиме до оновлення, реформ і боротьби за свої права. Поки що, на жаль, Вашингтон злегка розчарований проведенням реформ і високим рівнем корупції. Тому зараз Київ має докласти неабияких зусиль, аби підтвердити свої наміри справді оновити країну.

Крім того, згідно з повідомленням Адміністрації президента, США готові додатково виділити 335 мільйонів доларів для реформування Збройних сил і Нацгвардії.

По-друге, США запевнили, що продовжуватимуть санкції проти Росії до повного виконання Москвою Мінських домовленостей. І що дуже важливо – йшлось про шляхи долучення США до мінського формату, а це означає, що в України може з'явитись сильний союзник у Мінських перемовинах.

Все це говорить про те, що США й надалі готові співпрацювати і підтримувати реформи і боротьбу з корупцією в Україні. Головне, аби реформи впроваджувались, і з корупцією боролись. Але це вже від Вашингтона не залежить.

І наостанок. Петро Порошенко має у США ще одну важливу зустріч. 1 квітня Президент України зустрінеться зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою, з яким обговорить він обговорить свою участь у саміті НАТО, що має відбутись у липні.

Найцікавіше ще попереду.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація