Безвіз. Єдина перешкода

Безвіз. Єдина перешкода

Фото: Reuters

Поки не можна робити серйозних прогнозів, коли нарешті вільні з ЄС кордони стануть реальністю для українців.

Сьогодні у Брюсселі відбувається саміт Україна-ЄС, на якому обговорюють подальші кроки у візовій лібералізації. Президент Петро Порошенко раніше називав чимало дат остаточного запровадження безвізового режиму із Євросоюзом, але строки постійно посувалися. Одна із версій - у Європейському Союзі є побоювання, що відкриті кордони з Україною стануть причиною міграційної кризи. Однак реальних підстав для цього немає: хто хотів, ще раніше виїхали за кордон, і візи не були для них перепоною.

Як бачимо, уряди країн-членів ЄС відкинули усі сумніви, тому є рішення Європейської Комісії, яке визнає, що Україна виконала всі свої домашні завдання щодо підготовки запровадження безвізового режиму, і рекомендували іншим органам Європейського Союзу розпочати процедуру прийняття політичного рішення. Є схвальні рекомендації комітетів Європарламенту, а також рекомендації Європейській Раді на рівні послів. Тобто ми фактично дійшли до того етапу, що навіть побоювання міграціної хвилі з України не може вплинути на надання нашій державі безвізового режиму.

Єдина перешкода, щоб остаточно відкрити кордони з Україною, – внутрішня проблема в Європейському Союзі, яка вилилася у бажання європейських країн створити процедуру тимчасового призупинення дії безвізових режимів. Деякі члени ЄС наполягають, що рішення про безвізовий режим із будь-якою державою можна приймати тільки після того, як буде затверджена процедура його скасування. Однак жодних часових рамок для цього не встановлено. Це, звичайно, вносить невизначеність в українське питання: чи європейці відкинуть цю процедуру і розглядатимуть її окремо, надавши Україні безвізовий режим, чи все-таки безвіз з нашою країною і остаточне рішення Європарламенту і Європейської Ради не приймитиметься, аж доки вона не буде узгоджена. Тому поки не можна робити серйозних прогнозів щодо часу, коли вільні з ЄС кордони для українців стануть реальністю.

Насправді, ідея запровадження системи скасування безвізу циркулює в ЄС останні два роки, і з Україною вона безпосередньо не пов'язана. Так, українське питання могло спонукало до цього, але у мене немає підстав вважати, що її спеціально вигадали, аби зупинити розгляд питання щодо України. Питання безвізу розглядається щодо інших країн, і найбільш проблемною з точки зору Європейського Союзу є Туреччина.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і слідкуйте за оновленнями розділу!

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація