Безвізове викриття

Безвізове викриття

Фото: Reuters

Стало очевидним, що проблема із наданням Україні безвізового режиму зовсім не в процедурі й не в бюрократії.

Європейський парламент сьогодні оприлюднив нову дату розгляду питання про безвізовий режим для України – 3 квітня. Тепер стало очевидним, що проблема зовсім не в процедурі й не в бюрократії, а у відсутності політичної волі в Євросоюзі. Найімовірніше, наразі це пов'язано із президентськими виборами у Франції і бажанням розтягнути процес до їхнього завершення. Хоча можуть бути й інші причини, але в будь-якому випадку таке рішення дуже розчаровує. Європейський парламент викрив справжню ситуацію.

Очевидно, для Європейського союзу є велика різниця між Україною із понад 40 мільйонами населення і Грузією з 10 мільйонами населення, адже згоди щодо надання безвізу останній у ЄС досягли. Можуть бути й інші причини, але очевидним є той факт, що Україна й Грузія починали разом цей процес, а завершать його в різний час, якщо взагалі завершать. Адже за наявності чіткої політичної волі процедуру не розтягують, а навпаки, скорочують.

Але позитивні сигнали, які Україна паралельно отримує від ЄС, важливі не лише з точки зору запровадження безвізу. Питання того, що Україна якась не така, що вона не реформується, що вона не гідна європейської уваги – це частина російської схоластики і пропаганди, спрямованих на скасування санкцій. Тому сигнали, що в Україні є позитивні зміни, вони важливі з точки зору продовження санкцій проти ЄС.

Через відкладення питання безвізового режиму в Україні ростиме скепсис, розчарування. Але для українців, навіть для євроромантиків, позитивне ставлення до Євросоюзу не є рівноцінним позитивному ставленню до європейських політиків чи якихось структур Єврокомісії чи Європарламенту. Для українців європейська інтеграція в першу чергу пов'язана зі зміною якості життя. Тому вона не втратить своєї привабливості й актуальності. Хоча в питанні взаємодії з європейськими інституціями ми вже можемо констатувати кризу. Як мінімум тому, що вони не готові виконувати свої зобов'язання перед Україною.

P.S.: Згодом 15 грудня з'явилася заява прес-аташе президента Європарламенту Мод Нойон про те, що орієнтовна дата затвердження безвізового режиму для українців 3 квітня була введена на офіційний сайт ЄС помилково і буде видалена. Однак станом на 13.00 16 грудня у  роз'яснювальній записці до законопроекту дата залишається тією ж.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація