Капітуляції не передбачається

Капітуляції не передбачається

Фото: Reuters

Мюнхенська конференція засвідчила, що Захід досі не готовий прозріти щодо Росії – а Росія досі не збирається поступатися.

Росія не планує капітулювати перед Заходом, Захід не планує йти на поводу у Росії ні у питанні Сирії, ні у питанні України - і найближчим часом це не зміниться. Це, мабуть, головний геополітичний тренд, що засвідчила Мюнхенська конференція з безпеки.

Загальний тон на заході задавала Росія. І це вже стало достатньо помітною рисою Мюнхенських самітів починаючи з 2007 року, коли Путін вперше проголосив виклик глобальному пануванню Сполучених Штатів Америки. Тоді він назвав існуючий світовий порядок "порядком одного суверена", заявив, що однополярний світ не може далі існувати, оскільки побудований на умовах інтересів США, та закликав до багатополярності. І ця тенденція – формування Росією порядку денного на Мюнхенській конференції – починає зміцнюватися. Світ стає, власне, багатополярним, що задовольняє претензії Росії на перегляд всього світового порядку. В цьому сенсі, звісно, привернула увагу доповідь Медведєва: його закиди про те, що Росія знаходиться в стані "холодної війни" і в цій "холодній війні" винен Захід, вимога до Заходу щодо перегляду системи світового порядку і врахування інтересів та вимог Росії. А ці інтереси пов'язані з наданням Росії статусу світової держави – тобто вустами Медведєва Путін знову заявив претензії РФ на світове домінування.

Показово, що реакція Заходу на цю різку і агресивну промову – якщо зважати на політику Кремля останні два роки, – була достатньо млявою і невизначеною. Американці в основному засуджували такі закиди в бік Заходу. НАТО виступало за продовження діалогу з Росією замість того, щоб перейти до стратегії жорсткого стримування російської воєнної експансії й агресії. Більшість європейських представників говорили про недопущення повернення до "холодної війни", хоча Медведєв констатував її наявність як факт, як існуючу реальність. Жодних контраргументів на адресу агресивної політики Росії на цьому саміті не прозвучало.

Якщо говорити про порядок денний, то Україна не була на першому місці. Його зайняли біженці – Європейський Союз вважає наплив біженців найбільшою загрозою. На другому місці стояло питання Сирії. Питання України здебільшого обговорювалося в кулуарах. Доповіді частково стосувалися України, частково не стосувалися.

Щодо доповіді Медведєва, то він чітко констатував, що в України йде громадянська війна, це внутрішній конфлікт, до якого Росія не має прямого відношення. Звісно, під час саміту президент Порошенко категорично заперечував це. Але незважаючи на те, що він показував безліч фактів і наводив безліч прикладів того, що на території України перебувають російські війська, маючи на увазі частину Донбасу, визначення "АТО", яким Україна чи то з сорому, чи то зі страху досі йменує віну з Росією, саме по собі говорить, що це внутрішній конфлікт, тому що антитерористичної операції між державами не буває. І це для нас є викликом, бо через це логіка Росії сприймається багатьма європейцями і не тільки європейцями, а й загалом світовою спільнотою як Ukrainian crisis, тобто українська криза, як внутрішня, громадянська війна. Тобто так, як того хоче Росія.

І важливість Мюнхенського саміту для нас полягала якраз в тому, що в кулуарах можна було провести двосторонні переговори і донести нашу позицію. Президент Порошенко поспілкувався з Єнсом Столтенбергом, генеральним секретарем НАТО, з Джоном Керрі, держсекретарем США, тобто, власне, з основними партнерами України із розв'язання російсько-українського конфлікту.

В тому числі і завдяки цьому українській делегації вдалося отримати підтримку Заходу та світового співтовариства в цілому щодо політики України в її боротьбі з російським агресором. Переважна більшість виступаючих з різних країн підтримували в цьому Україну, підтримували її територіальну цілісність і державний суверенітет. А це означає, що Захід і далі зберігатиме санкції проти Росії. Можливо, це головний підсумок Мюнхенської конференції для нашої делегації, для України.

Загалом Мюнхенська конференція з безпеки, яка проходить вже півстоліття, важлива тим, що там задаються певні тренди й констатуються тенденції, які знаходять свій розвиток потім. Я вже навів приклад виступу Путіна, який виступив на саміті 2007 року. Під час цього заходу політики оголошують головні пріоритети їхніх країн у сфері безпеки.

Які світові тренди були задані на цьогорічному саміті? Головний полягає в тому, що спільна безпекова й оборонна політика Євросоюзу буде спрямована не на стримування Росії, а на те, як убезпечити себе від біженців. Це буде найпершим пріоритетом. Для США, як і для Туреччини, - це Сирія. І тут НАТО буде втягнуто, щоб там Столтенберг не говорив стосовно необхідності повернутися до діалогу з Росією. Але, судячи із промови Медведєва, діалогу не вийде. Він фактично оголосив жорсткі ультиматуми Заходу, а сам текст доповіді відповідав стилю "холодної війни". Таким чином, Росія не збирається поступатися, а очікує капітуляції від Заходу. А Захід готовий на діалог, але поки не готовий на капітуляцію.

Позитивним для нас є те, що деякі політики Заходу не вважають, що обмін України на Сирію - рівноцінний обмін. Вони вважають, що робити цього не варто. Але це поки вони так вважають. Може так статися, що після серії бомбардувань російської авіації сирійських міст, після захоплення російською піхотою зі спецназом і військами Асада опозиційного Алеппо і після нової потужної хвилі біженців до Європи – їхня думка зміниться.

Проблема в тому, що на Заході воліють боротися з наслідками, а не причинами. Тому що Захід досі вважає Росію партнером у вирішенні глобальних проблем безпеки. Вони, з одного боку, бояться Росії, її агресивної політики, а з іншого – бояться залишитися без неї у вирішенні цих проблем. Хоча насправді Росія і є їхньою головною проблемою, яка продукую для них нові і нові загрози. Поки вони лишаються сліпими щодо цього. У них не вистачає мудрості оцінити ці загрози, які надходять від Росії.

Тому Україні не можна бути дуже впевненими в позиції Європи – вона дуже хитка. Але ця Мюнхенська конференція підтвердила, що Захід поки що залишається на позиції підтримки України.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація