Крок вперед, два назад

Крок вперед, два назад

Фото: Reuters

Я б не поспішав волати про зраду. Але не поспішатиму говорити і про перемогу.

Ситуація після паризьких домовленостей розвиватиметься за ленінським принципом: крок вперед, два кроки назад.

У будь-якому разі відведення озброєнь калібром до 100 мм – це позитивний момент. Бо це означає, що перестають гинути люди чи максимально знижується кількість загиблих. І коли ми про це забуваємо, то просто відкидаємо гуманістичні цінності, забуваючи, що людське життя - найвища серед них.

В політичному житті України найближчим часом спостерігатимемо збільшення ролі і значення Верховної Ради. Не варто забувати, що у нас парламентсько-президентська республіка, а не якась інша. Навряд чи Верховна Рада буде, як казали у радянські часи, "задрав штаны, бежать за комсомолом" – тобто без зайвих питань покірно робитиме все задля реалізації Мінських домовленостей. Тож це буде достатньо складний процес. Але цей процес, як не парадоксально, піде на користь Україні, тому що зараз ми маємо максимально відстояти власні інтереси, домогтися того, щоб вони були враховані.

Вибори на окупованих територіях Сходу до кінця цього року не відбудуться – принаймні, за українським законодавством. Такий висновок напрошується з того, що для відведення озброєнь калібром до 100 мм запланували 41 день, тобто це вже буде середина листопада. А під Новий рік ніхто не буде проводити вибори.

Поки що, з одного боку, проведення місцевих виборів у "ДНР"-"ЛНР" за українськими правилами – це предмет домовленостей. З іншого боку, хто дає гарантію, що українська сторона не наполягатиме на звільненні Надії Савченко і Олега Сенцова як умови проведення виборів? І таких моментів може бути достатньо багато. Тому я б не поспішав волати про зраду. Але не поспішатиму говорити і про перемогу. Це процес, і тут не буде стовідсотково однозначних рішень у чорно-білому форматі.

Путін у свою чергу буде по максимуму дистанціюватися від бойовиків Донбасу.

Путін у свою чергу буде по максимуму дистанціюватися від бойовиків Донбасу. Про це говорить заява Пєскова, в якій він наголосив, що, мовляв, Путін є лише посередником у перемовинах між Україною і бойовиками. Але таким підходом він не просто зневажає українську позицію, але ще й пошиває у дурні Олланда і Меркель.

Чи буде нова ескалація на Донбасі, важко прогнозувати. Але можна впевнено стверджувати, що вона не буде раптовою. Тепер такого ефекту несподіванки, як минулого року, вже не буде, у тому числі з тієї причини, що українська армія суттєво зміцнилася.

Нинішнє перемир'я, якщо не буде політичної волі до розв'язання конфлікту, може бути достатньо тривалим. Але варто пам'ятати – перемир'я ще не означає кінець війни. Воно лише означає, що процес поставлений на паузу, і сторони шукатимуть якісь політичні шляхи врегулювання. Проте малоймовірно,що вони будуть знайдені і реалізовані цього року.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація