Не все так погано у Давосі

Не все так погано у Давосі

Фото: Сайт президента України

Хоча "українське питання" на форумі не було дуже помітним - але ми використали цю платформу максимально ефективно. 

Головною зіркою цьогорічного Всесвітнього екононічного форуму став лідер Китаю Сі Цзіньпін. Вперше за час існування Форуму китайський лідер приїхав до Давосу. Це дуже символічно і пов'язано із переламними процесами в міжнародній економіці. Тепер у США, як і в деяких європейських країнах, домінує тренд економічного протекціонізму і критики глобалізаційних процесів. Дуже несподівано, але захисником економічної глобалізації виступив Китай, який зацікавлений у тому, аби ці процеси тривали. Як засвідчив цей форум, боротьба двох позицій – моди на економічний протекціонізм, національний економічний егоїзм та збереження формату і принципів вільної торгівлі – буде головною темою політико-економічних дискусій в найближчі роки.

Цього року "українське питання" на форумі не було дуже помітним. Однак це й не так погано, адже зазвичай в Давосі окремо обговорюють лише проблемні країни. Наша держава наразі не перебуває в епіцентрі глобальних дискусій, що свідчить про те, що рівень гостроти конфлікту на Донбасі вже не такий, як раніше. Проте ми не можемо дозволити світу забути про те, що війна ще не завершена і потребує уваги міжнародної спільноти. Саме в цьому й полягало головне завдання українських представників.

Участь України на цьогорічному форумі мала три головні складові. Перша – це участь офіційних осіб, передусім, президента України, програма якого була дуже насичена й інтенсивна. У Петра Порошенка відбулася низка важливих двосторонніх зустрічей, заради яких варто було їхати в Давос. Зокрема, із китайським лідером (друга за останні півроку). Відносини з КНР мають особливе значення, тому що це одна із найбільш потужних економічних, а тепер й політичних, держав світу, яка має постійний статус у Раді Безпеки ООН. Для України Китай – потенційний інвестор. Саме тому Порошенко веде інтенсивні переговори із Сі Цзіньпіном.

Ще одна важлива зустріч відбулася з новим генсеком ООН Антоніу Гутеррешем. Наступного місяця Україна головуватиме в Радбезі, отже, тема ООН для нашої зовнішньої політики буде пріоритетною у цей час.

Порошенко також провів переговори із директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард, за результатами яких вдалося домовитися про надання Україні четвертого траншу. Але починається довга і непроста дискусія довкола меморандуму МВФ. У Міжнародного валютного фонду є конкретні вимоги до України, не всі з яких прийнятні і мають політичну перспективу. Наприклад, дуже складно провести пенсійну реформу, яка передбачає суттєве підвищення пенсійного віку. У будь-якій країні таку реформу дуже складно провести, а в Україні з її специфічним політичним контекстом – занадто складно. Тому потрібно узгоджувати позиції нашої держави та МВФ і шукати компромісні варіанти, адже ми не можемо просто так відмовитися від співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Окрім згаданих зустрічей українського лідера, були й інші – із президентом Азербайджану, прем'єром В'єтнаму, головою Європарламенту і другом України Мартіном Шульцом, який претендуватиме на посаду канцлера в німецькому Бундестазі. Отже, Порошенко використав давоську платформу максимально ефективно.

Другий напрям – це заходи, які традиційно проводить у Давосі Віктор Пінчук. Навколо цьогорічного "українського сніданку" тривали непрості й суперечливі дискусії. Лунали заклики й до бойкоту. Так, не було президента Порошенка. Однак він не завжди бере участь у ланчі. Він обов'язково присутній лише на окремих дискусіях, які проводять в рамках офіційної програми. "Український ланч" не був в офіційній програмі, тому Порошенко й інші офіційні особи не були на ньому присутні. Проте пізніше український президент зустрічався з одним із учасників "українського сніданку" Робертом Гейтсом. Гейтс – дуже впливова особа в американському істеблішменті, який був керівником ЦРУ і міністром оборони. Гейтс має тісні зв'язки з новою адміністрацією Трампа, тому ця зустріч була важливою в підготовці візиту Порошенка до Штатів і, ймовірно, дала змогу зрозуміти президенту, якою буде політика нової адміністрації щодо України.

Однак і сам сніданок був цікавим і насиченим. Вступлю в полеміку із заступником голови АП Костянтином Єлісеєвим, який сказав, що захід Пінчука перестав бути нейтральним. Я був цьогоріч на сніданку і вважаю, що ця платформа залишається нейтральною й дуже важливою для української влади. Навіть Порошенко скористався такою нагодою, хоча неофіційно й непрямо.

Ключовими спікерами на сніданку були екс-прем'єр Великобританії Девід Кемерон і вже згаданий Роберт Гейтс. У дискусіях із коментарями виступили колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, міністр закордонних справ Данії Крістіан Єнсен – активний прихильник співпраці з Україною.

Символічно, що сніданок відвідали українські депутати-єврооптимісти різних фракцій – із "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" і "Батьківщини". Правильний крок – дискутувати, а не бойкотувати. Той же Сергій Лещенко непрямо дискував із тезами Пінчукової статті. На мій погляд, це більш конструктивно. Ця платформа залишається важливою для підтримування контактів із представниками світових економічних і політичних еліт, тому контрпродуктивно відмовлятися від такого майданчику чи руйнувати його.

Третій напрям участі України у Всесвітньому форумі – це участь бізнесу. Зокрема, у Давосі був секретар Національної інвестиційної ради Борис Ложкін. А це ознака того, що зі світовими лідерами велися переговори про залучення закордонних інвестицій до України. Поза тим, наші ІТ-спеціалісти на різноманітних заходах продемонстрували можливості українського ІТ-сектору – потужного, перспективного, який може стати однією із точок економічного зростання і з'єднання України зі світовими ринками.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація