Неможливий "список Савченко"

Неможливий "список Савченко"

Фото: Getty Images

Незважаючи на порушення з боку Росії, європейці завжди залишають місце для діалогу - і робитимуть це надалі. 

"Список Савченко" - це правильний і позитивний намір європейських політиків. Він свідчить, що в ЄС є здорові сили, які не тільки правильно розуміють ситуацію, але й готові діяти.

Однак реалістичність запровадження "списку Савченко" дуже важко передбачити. Якщо аналізувати ставлення європейців до російсько-української війни, то якими не були б порушення з боку Росії, європейські уряди намагаються залишати місце для діалогу з Російською Федерацією. Звичайно, введення санкцій проти президента Путіна значно скоротить можливості продовження діалогу, якщо взагалі не зведе їх до нуля. 

Звичайно, до винесення вироку санкції запроваджені не будуть, тому що характер європейської правової культури передбачає необхідність дій у відповідь на певні дії. Тому в випадку зі справою Савченко європейці зможуть діяти тільки після того, як вирок російського суду стане доконаним фактом. А до того запровадження санкцій – лише погрози, натяки на те, якою може бути реакція Євросоюзу, щоб змусити Росію задуматися до того, як зробити те, що носитиме непоправний характер.

Реалізація пропозиції щодо "списку Савченко" - це найбільш жорстка реакція на вирок, яку можна очікувати від цивілізованих країн. Очевидно, що війну через суд над Надією ніхто не почне. Тому санкції – це ідеальний варіант, але він неможливий. Так, у Європейському Союзі є тверезомислячі люди, які розуміють, що причин продовжувати діалог із Росією немає і потрібно вдаватися до більш жорстких методів, однак національні уряди швидше за все на це не підуть. Натомість після винесення вироку Савченко європейські політики зроблять чергові гострі заяви, викликавши виток словесного напруження – ескалації більше вербальної, аніж реальної.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація