Нотатки доктора Магди. Хлопці запряжені

Нотатки доктора Магди. Хлопці запряжені

Фото: УНІАН

Швидше за все, колеги-депутати позбавлять Онищенка недоторканності – але навряд чи ми побачимо його в наручниках.

Сьогодні Верховна Рада визначатиметься щодо питання позбавлення недоторканості та арешту Олександра Онищенка – вершника, світського лева та політика з інтересами у сфері видобування газу.

Парламентарії не дуже люблять позбавляти колег недоторканості. Так склалося історично, коли під час другої каденції Кучми Верховна Рада погодилася на затримання та арешт Миколи Агафонова, соратника Павла Лазаренка, а той помер в ізоляторі СБУ від важкої хвороби. З того часу позбавлення недоторканності, розміри якої в українському законодавстві гіпертрофовані, є для українських слуг народу проблемним та важким питанням. "Казус Мосійчука", якого після ефектного затримання просто на робочому місці все ж звільнили та поновили у депутатських правах рішенням суду, лише підтверджує цей факт.

Онищенка складно назвати політиком, він – людина, яка звикла до світського життя, причому здебільшого не в Україні. Статки дозволяють це робити, вони дозволили і виграти парламентські вибори восени 2014 року на Київщині по мажоритарному округу. Зірок кінематографу та моделей виборці пана Онищенка бачили, його самого – здебільшого по телевізору.

Онищенко входить до депутатської групи "Воля народу", яка після смерті її лідера Ігоря Єремєєва значно втратила в політичній вазі. Володимир Литвин, одногрупник Онищенка, заявив, що "Воля народу" подання на позбавлення недоторканості та арешт не підтримає "з етичних причин". Прогнозую, що навіть у фракціях, які гучно оголосили про намір голосувати за подання САПУ та ГПУ (це БПП, "Народний фронт", "Самопоміч" та "Батьківщина") знайдуть ті, хто не голосуватиме. З різних причин, можливо, естетичних. До речі, за даними Андрія Коболєва, 70 українських парламентаріїв мають безпосереднє відношення до видобутку вітчизняного газу.

Очікувати на гучне затримання Онищенка, чесно кажучи, не випадає. Він навряд чи повернеться в Україну ближчим часом. Зауважу, що кампанія щодо його публічного захисту не вразила креативністю. Сам об'єкт прокурорської уваги наголошував на своєму бажанні виступити на Олімпіаді в Ріо, після чого готовий був здатися правоохоронцям. Ті, кого правоохоронці вважають співучасниками злочину, але не мають депутатських мандатів, перебувають в СІЗО. Їх затримання та руйнування схеми зловживань видається більш важливим за ув'язнення одного фахівця у справі конярства та модельного бізнесу.

Можна спрогнозувати з вірогідністю 99%: голосування у питанні Онищенка буде успішним. Проте парламентаріям не варто зупинятися на досягнутому та чекати нових подань від Юрія Луценка. Давно вже час зменшити ціну депутатського мандату та підвищити якість депутатського корпусу шляхом обмеження парламентського імунітету політичною діяльністю.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація