Нотатки доктора Магди. Помилка міністра Авакова

Нотатки доктора Магди. Помилка міністра Авакова

Фото: УНІАН

В інтересах глави МВС відмовитися від своєї ініціативи щодо презумпції правоти поліцейського.

Смерть двох патрульних поліцейських у Дніпрі мало кого в Україні залишила байдужим. Шкода, що для окремих політиків вона стала приводом висунути неоднозначні та вельми резонансні ініціативи.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував (поки що у "Фейсбуці") презумпцію правоти поліцейського. Мовляв, подібні норми існують у цивілізованих країнах. Він пропонує спочатку підкорятися вимогам правоохоронців, а потім вже заперечувати їхню законність в суді. Момент для пропозиції обраний влучно, на емоціях, які охопили суспільство. Однак сама ініціатива є політичною помилкою Арсена Борисовича.

Не секрет, що присутність Авакова в уряді є гарантією продовження існування політичної партії "Народний фронт" та відсутності переслідувань членів колишнього уряду на чолі з прем'єром Яценюком. Та й коаліція у парламенті тримається на єдності "фронтовиків". Добре відомо, що у Арсена Борисовича чимало недоброзичливців. Не менш відомим є факт озброєння Національної гвардії кращою, ніж Збройні сили, військовою технікою.

Ініціатива Авакова погано кореспондується з якістю проведення переатестації працівників органів внутрішніх справ. Його прагнення захистити підлеглих можна зрозуміти, однак воно суперечить масштабній піар-кампанії навколо патрульної поліції, яка була показана Україні в якості надії та опори всього суспільства й прикладу нових правоохоронців. Не на користь міністру і десятки нагородних стволів, розданих народним депутатам без звіту, під акомпанемент його заперечень права громадян володіти короткоствольною зброєю. Власне, як і зростаючі апетити стосовно збільшення асигнувань на потреби МВС та Національної поліції. Аргумент на користь міністра – криміногенна ситуація, що постійно погіршується.

В умовах протистояння на кілька фронтів Арсен Аваков припустився помилки, запропонувавши ініціативу, яка порушує Конституцію та має небезпечні аналогії з "диктаторськими законами" Януковича. Подібна ініціатива в умовах збереження абсолютної депутатської недоторканості та сваволі чиновників лише спровокує суспільство на більш активні протести. Вона тим більше виглядає дивною у виконанні людини, що була змушена переховуватися від політичних переслідувань за межами країни. В інтересах Авакова дезавуювати власну ініціативу якнайшвидше… та зробити предметні висновки відносно якості перетворень у МВС та Нацполіції.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація