Що Джамала зробила з російськими ЗМІ

Що Джамала зробила з російськими ЗМІ

Фото: Getty Images

Навіть перемога Кончіти Вурст минулого не спричинила у "запорєбрікових" ЗМІ такої істерики, як тріумф Джамали.

Навіть перемога Кончіти Вурст та "Раша гудбай" у виконанні Вєрки Сердючки не викликали у Росії такого галасу і шоу ненависті, як тріумф Джамали. Напередодні пісенного конкурсу у Стокгольмі "запорєбрікові" ЗМІ у притаманній їм істеричній манері пророкували нищівну поразку українській виконавиці. У пропагандистському хорі чітко прослідковувались дві партії:

1) Організатори не допустять "політизованої" композиції "1944".

2) Учасник від Росії Сергій Лазарєв "знищив усі шанси на перемогу Джамали", тому що:

а) він більш професійний;

б) співає у форматі "Євробачення";

г) у нього спецефекти, оформлення і Філіп Кіркоров у якості міцного тилу (хоча після своєї нищівної поразки о 1995 році він публчно зарікся відвідуати "Євробачення").

Як це часто буває у пропагандистів, їм вдалось приспати почуття здорового глузду аудиторії, і Росія розпочала у конкурс, намацуючи перемогу в себе у кишені. Але "что-то пошло нє так", і Джамала з доволі великим відривом посіла перше місце.

У перші хвилини після перемоги я спеціально перевіряв російські інформаційні стрічки. У той час, коли світові інформагенції вже за другим або третім разом оголосили про перемогу Джамали, за порєбріком чутно і видко було лише гробову тишу. Ніхто не знав, як подавати таку прикру новину. Приблизно за півгодини нічні редактори нарешті вийшли з паралічу та розпочали висвітлювати результати фіналу.

Причому усі повідомлення були витримані в одному ключі і приблизно в одній і тій самій послідовності:

1) Учасник від Росії, Сергій Лазарев посів 3 місце з 491 балом! Ура!

2) Справжнім лідером міжнародне жюрі назвало 27-річну австралійську співачку корейського походження Демі Ім. Їй віддали 511 балів!

3) Співачка з України посіла перше місце.

Зокрема, так подали інформацію "Известия", "Россия 1" та ТАСС. Це все нагадало відомий радянський анекдот, як Брежнєв і Ніксон вирішили змагатись, хто з них пробежить швидше. Ніксон прийшов до фінішу першим. У СРСР довго думали, як у пресі подати таку поразку. Нарешті ТАСС передав: "Леонід Ілліч прийшов до фінішу другим, а Ніксон – передостаннім".

Кілька годин після завершення фіналу "Євробачення" (коли вже прийшла ранкова зміна), розгубленість російських ЗМІ змінилась на злобу.

На перший план вийшли три пункти:

1) Конкурс політизовано!

2) Джамала сама зізналась пранкерам, що її виступ носить політичний підтекст.

3) І взагалі, глядачі віддали перше місце Лазарєву, а через нову систему голосування політикани "спустили" Лазарєва на третє місце.

Гучніше за всіх вже звично кричали "Вести 24". Журналі... вибачте, професійний пропагандист Павел Зарубін, котрому наш Дмитро Фурдак пов'язав українській прапор на мікрофон, з патетичними нотками у голосі ображено віщав: "Во время выступления Джамалы в пресс-центре киевские журналисты во всеуслышание кричали лозунги украинских националистов. В ответ на вопрос, нормально ли на международном мероприятии кричать такое, они отвечают: "Да".

Для нагнітання інформаційного жаху пропагандист згадав Мустафу Джемілєва і заборонений у РФ Меджліс, а потім заявив, що у Криму обурені "бессовестными спекуляциями на трагических для народа моментах". Ну, тобто опосередковано пропагандист визнав, що депортація кримських татар за наказом Сталіна – це трагедія. Ну і на тому дякуємо.

А далі розпочався масовий психоз.

"Лайфньюз" повідомив, що "на Украине призвали Североатлантический альянс и ВСУ начать подготовку Севастополя к проведению "Евровидения" в 2017 году" (напевно, журналістка з "Лайфньюз" все ж десь "перечепилась", а Фурдак же ж попереджав!). "Вести 24" "анонсували" нові теми для номерів виконавців на "Євробаченні": "Бойня в Одессе", "зверства СС" и "кровавый" Асад", а "Московский комсосмолец" сподівається, що на наступне "Євробачення" до Києва поїде Іосіф Кобзон у супроводі оркестра Міністерства оборони РФ і піснею "День Победы".

Окремо слід виділити запорєбрікового "експерта": співака ротом і руйнівника міфів Юрія Лажу, вибачте, Лозу, котрий, щоправда, Джамалу чіпати побоявся (що дуже розумно з його боку), проте проїхався по бідоласі Лазарєву: "В Лазареве нет ничего русского, кроме фамилии в паспорте. Все остальное у него британское. Он работает против меня и моей культуры. Он всем бьет под дых тем, что всем в Европе пытаемся доказать, что мы безголовые русские, неспособные даже песню придумать, что у нас нет языка, культуры и композиторов".

Взагалі істерія з приводу програшу Лазарєва у Росії була прямо пропорціональна тріумфу від перемоги Джамали в Україні. Багаточисленні російські експерти і навіть політики, котрі після перемоги Кончіти Вурст у 2014 році говорили про "Євробачення" як про "ничтожный и насквозь прогнивший, никчемный конкурс", тепер дружно посипають голови попелом, хоча, за логікою, мали б ставитись до цього спокійніше.

У ЗМІ на адресу України як зазвичай звучать прокльони і лайка, хоча за результатам глядацького голосування українці віддали Росії максимальну кількість балів. І це при тому, що Росія була менш щедрою, і дала Україні лише десять балів, а "професійне" російське жюрі не присудило Джамалі жодного балу.

На завершення окупаційна влада Криму через ТАСС закликала Джамалу змінити укранське громадянство на російське і виступати у Криму.

Тим часом у США про перемогу України на "Євробаченні" повідомили безліч ЗМІ, включно з NYT та СNN. На відміну від російських ЗМІ, у Штатах не стали робити трагедії з того, що пісня "1944" присв'ячена трагедії кримськотатарського народу. Всюди згадали слова пісні і нагадали про те, що відбулось о 1944 році. Характер пісні викликав у американців не обурення, а повагу.

Відчуйте різницю, як то кажуть. Хоча, здається, лише адепти Крмеля її досі не відчувають.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація