Три крапки в історії Яценюка

Три крапки в історії Яценюка

Фото: Reuters

Відставка прем'єра може за кілька місяців знову постати на порядку денному.

Визнання Верховною Радою звіт уряду незадовільним було прогнозовано. Як і те, що питання відставки Арсенія Яценюка відкладуть, тому що наразі не час для цього звільнення.

Єдине, що збиває з пантелику, - вчорашня заява президента, його готовність пожертвувати генпрокурором Віктором Шокіним. З одного боку, президент публічно продемонстрував, що має претензії до Яценюка, але з іншого – не доклав максимальних зусиль, щоб Яценюка все-таки звільнили. Хоча залишаються сумніви, чи зміг президент насправді організувати депутатів БПП, які не брали участі в голосуванні за відставку прем'єра? Нардепи могли не голосувати й за власною ініціативою, адже недисциплінованість депутатів пропрезидентської політсили - доведений факт: вони й за законопроекти Порошенка не голосують одностайно.

Вчорашнє прискорене голосування мало на меті продемонструвати, що Яценюк висить на волосині і стає повністю залежним парламенту та президента, оскільки уряд вже не зможе працювати без підтримки президентської фракції. Але, з іншого боку, чинний уряд потрібно було зберегти хоча б на певний час. Ймовірно, що в історії з Яценюком поставлено три крапки, а питання його відставки тільки відклали. Вона може відбутися або згідно з Конституцією на наступній осінній сесії Ради, або за умови коаліційної кризи, коли дві фракції "Батьківщина" і "Самопоміч" можуть вийти зі складу коаліції. Нова ж коаліція сформується в разі заміни прем'єр-міністра.

Так, Яценюку вдалося утримати прем'єрське крісло, але репутаційно він програв. Він залишився на посаді завдяки голосам депутатам від олігархів. І тепер, в останній період перебування на посаді, Яценюк працюватиме прем'єр-міністром олігархів, а не прем'єром-реформатором.

Вчорашні події в Раді матимуть сенс тільки в тому разі, якщо за місяць-два Україна отримає черговий транш від Міжнародного валютного фонду. Якщо ж МВФ зупинить кредитування, відставка Яценюка знову постане на порядку денному.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація