У що може вилитися історія з "плівками Онищенка"

У що може вилитися історія з "плівками Онищенка"

Фото: УНІАН

Або чи можуть стати записи Онищенка для Порошенка тим, чим стали плівки Мельниченка для Кучми.

Це сталося – Онищенко опублікував перший запис свого компромату, який вже почали називати "плівками Онищенка". Швидше за все, він має певні домовленості або з Тимошенко, або з російськими спецслужбами про те, щоб робити от таке поетапне вкидання цього компромату і використати його для того, аби спровокувати політичну кризу в Україні.

Чому він зробив це саме зараз? А тому, що часу залишилося обмаль: якщо не вдасться спровокувати масові протести або кризову ситуацію в парламенті найближчим часом, то у другій половині грудня це навряд чи вдасться. Бо якщо "заварювати кашу" під Новий рік, це не матиме ніякого політичного ефекту: по-перше, депутати вже підуть на канікули, по-друге, на новорічні свята люди у нас із протестами не виходять. Цей чинник в Україні працює безвідмовно.

Саме тому інтерв'ю Онищенка російським ЗМІ, де він заявив про наявність у нього компромату на Порошенко, вийшло рівно перед останнім пленарним тижнем Ради цього року – воно було для "розігріву". А от щоб використати записи більш предметно, зокрема, спровокувати їхній розгляд у парламенті, перший запис з'явився вже під час роботи Верховної Ради.

Очевидно, Онищенко і ті, хто, можливо, координує з ним діяльність, хочуть спровокувати політичну кризу. Але є великі сумніви, що записи Онищенка стануть плівками Мельниченка для Порошенка. Повторення історії із плівками Мельниченка з точки зору політичного шоку і резонансу не може бути. Зараз все-таки зовсім інша ситуація, ніж була в 2000 році. Тоді йшлося про вбивство – вбивство відомого журналіста Георгія Гонгадзе. Люди вперше почули таку інформацію в записах і, безумовно, це викликало, шок. Тоді спрацював ефект новизни, зміст інформації, загибель журналіста.

Зараз такого шоку не буде, тому що з того часу було вже стільки шокуючої інформації, стільки було вкидань, різноманітних записів, що народ вже важко чимось зачепити. А якщо немає ефекту новизни, це не може різко збурити ані депутатів, ані пересічних українців. Найімовірніше, буде така повільна реакція, зокрема тому, що люди зараз взагалі нікому не довіряють.

Для них не є якимось відкриттям, що в парламенті гуляють гроші, що купуються депутатські голоси. Про це говорять вже багато років. А те, що сказав Онищенко… Ну добре, депутат заявив, надав записи. Це справді цікава інформація для ЗМІ, а для звичайного українця – чергова "зрада", не більше, через яку не варто виходити на вулиці.

Для самого президента Порошенка записи Онищенка, звісно, проблема – черговий скандал, чергові звинувачення. Та катастрофою, як для Кучми, це не обернеться. Безумовно, наші західні партнери знов можуть сказати: "От бачите, що в них коїться". З іншого боку, як свідок Онищенко має репутаційні вади: проти нього є серйозна кримінальна справа зі звинуваченнями в корупції, а це свідчить про те, що він сам активний агент політичної корупції, та й він сам у цьому зізнається.

Крім того, те, що Онищенко буває в Росії, вільно там пересувається і виступає на російських каналах, є певним свідченням, хоча й непрямим, що, можливо, він співпрацює з російськими спецслужбами. І це знижує його статус як свідка і викривача – і для правоохоронних органів, і для світу.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook  і слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація