Виведення військ?

Виведення військ?

Фото: Reuters

РФ не виводить ті війська й техніку, які не змогла б повернути в Сирію впродовж декількох днів.  

Чому Росія оголосила про виведення військ із Сирії? По-перше, РФ переслідує цілі, пов'язані з внутрішньополітичною ситуацією в країні. По-друге, росіяни вважають, що впоралися з більшістю поставлених військових завдань. А по-третє, і що головне, це сигналізує, що РФ не збирається сліпо підтримувати будь-яке рішення стосовно Сирії, яке обговорюватимуть у Женеві. Проте, зрештою, потрібно розуміти, що Росія насправді не виводить війська, а тільки зменшує військову присутність.

На офіційному сайті Кремля опублікували відео, на якому Володимир Путін, Сергій Лавров і Сергій Шойгу обговорили ситуацію в Сирії. Це відео триває 10 хвилин: Путін вислуховує звіти, говорить про асоціацію з Сирією і, зрештою, про виведення військ. Проте на останній хвилині він повертається до Шойгу і дає наказ для Міноборони: дві військові бази - морська в Тартусі та авіаційна на аеродромі Хмеймім - мають функціонувати на тому ж рівні, а російські військові - наглядати за дотриманням перемир'я. Путін також наголосив, що російські військові бази традиційно розташовувалися в Сирії і залишуться там на прийдешні роки.  Багато екпертів чомусь ігнорують цю частину відео, яка вказує, що діяльність російських військових баз у Сирії продовжиться, вона по суті не зміниться.

Так, Росія зменшить свою військову присутність у Сирії, тому що військові літаки, які вона виводить, уже не потрібні: якщо переговори в Женеві будуть успішними, то Росія не матиме необхідності в такій великій кількості повітряних сил. Але потрібно зрозуміти ще одне: РФ не виводить ті війська й техніку, які не змогла б повернути в Сирію впродовж декількох днів.  

Зменшення російських військ у Сирії прямо не впливає на ситуацію в Україні, оскільки ці два військові конфлікти між собою безпосередньо не пов'язані. Маю на увазі, що для Росії не становить проблеми вести військові дії одночасно в Україні та Сирії. Так, сирійське питання ще остаточно не вирішено, однак це вже врегульований конфлікт. Натомість Україна залишається потужним м'яким конфліктом, оскільки Мінські домовленості, як зомбі, ще не мертві, але й не втілені. Росія не може визнати, що Мінськмертвий, бо тоді доведеться укладати нову угоду. Тому й інші сторони процесу не можуть оголосити про провал цих домовленостей. Врешті Росія повернеться й до українського питання, якщо не виринуть інші політичні чинники, що її відволікатимуть. Так, влада будь-якої країни обмежена у веденні збройних конфліктів і війн. І не через військову неспроможність, а просто тому, що для процесуприйняття рішень не вистачає часу. У дні не так багато годин, натомість внутрішньополітичних проблем предостатньо. І якщо питання Сирії вирішиться, то єдине, що залишається в Росії, –Україна. Це не сигналізує якісь конкретні дії вже сьогодні або завтра, проте Україна стане першим пунктом на порядку денному.

Військові дії в Сирії принесли багато позитиву для Росії. По-перше, РФ продемонструвала, що за допомогою військової сили може досягати своїх політичних цілей і перемагати. Навіть якщо остаточна перемога ще не здобута, але важко сперечатися з тим фактом, що Росія за досить короткий проміжок часу здобула успіх у Сирії. По-друге, РФ хотіла знайти місце, де можна позмагатися із США як із великою державою і показати, що вони рівні, а потім примиритися з ними. І Росія це зробила. По-третє, РФ продемонструвала себе як велика держава,  яка хоче рішуче діяти на міжнародній арені. І це, до речі, справило значний вплив на сприйняття Росії на Середньому Сході. Це змусило тутешніх дипломатів сприймати Росію як носія впливу і влади. У світі насправді є дуже мало країн, які можуть використовувати свою армію за кордоном і робити це успішно. І порятунок Росією Асада і сирійський режим - саме те, що дипломати Середнього Сходу запам'ятовують, розуміючи, що РФ може бути для них ефективним союзником. І якщо в них виникнуть проблеми, вона поспішить їм на допомогу. У будь-якому випадку сирійський конфлікт змінює імідж РФ у світі: Росія – світовий гравець, не надійний союзник для США, але альтернативний діяч на Середньому Сході.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація