Замки Закарпаття: палац графів Шенборнів, "Сент-Міклош" і "Паланок"

Замки Закарпаття: палац графів Шенборнів, "Сент-Міклош" і "Паланок"

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Ви ніколи не пошкодуєте, що відвідали ці перлини Закарпаття.

Подорож замками Закарпаття варто почати із санаторію "Карпати" у Мукачівському районі.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

П'ятикутний палац графів Шенборнів збудовано 1890 р. в урочищі Берегвар (поселення "на берегах", у горах) у дусі романтизму з елементами англійської архітектури, за астрономічним принципом: 365 вікон (як днів у році), плюс одне замуроване (на випадок високосного року), 52 кімнати (тижні), 12 входів (місяці), а також 4 вежі (пори року). На вежі встановлено дзвін, який б'є щогодини, а також куранти і флюгери на шпилях.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Всередині можна побачити кам'яний зал з люстрою "Мелюзина", лабіринтні переходи та сходи з кованими перилами, внутрішню каплицю.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

З 1946 р. будівля належить санаторію "Карпати". Тут проходили зйомки фільму "Снігова королева" та серіалу "Доярка з Хацапетівки".

У парку навколо палацу росте понад 40 видів рідкісних рослин, з-поміж яких найбільше старезних дубів та величних ясенів, є самшит, веймутові сосни, канадська ялина, рожевий бук, італійська гліцинія, а також тиси, магнолії, катальпи, оцтові і тюльпанові дерева, модрини та інші. Деякі краєзнавці вважають, що перше екзотичне дерево сакури привіз саме сюди граф Шенборн. І саме звідси воно поширилося Закарпаттям, у тому числі й потрапило до Ужгорода. У глибині парку можна вмитися у "джерелі краси".

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Палац-санаторій дуже легко знайти. Прямуючи власним автомобілем трасою Київ-Чоп, потрібно зупинитися біля самого закладу між населеними пунктами Сусково та Чинадійово. Якщо ж ви оберете громадський транспорт, то найпростіше доїхати електричкою Львів-Мукачеве до станції Карпати. Сама станція, до речі, теж збудована у формі мініатюрного замку.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Наступну зупинку можна зробити у селищі Чинадійово, де розташований замок "Сент-Міклош" (раніше так називалося і саме селище).

Двоповерхова будівля, збудована у ХV ст. бароном Переньї , з двома триярусними вежами, стінами завтовшки метр, обширними підвалами та віконцями-бійницями слугувала для захисту не лише прилеглого поселення, але й для неподалік розміщеного перевалу "Руські ворота". В давнину замок був добре захищений валами та ровами, а також річкою Латорицею.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

У 1657 році замок сильно пошкодили польські війська князя Любомирського, що змусило його власників провести ґрунтовні відбудовні роботи. Але з часом замок втратив своє стратегічне значення. У лютому 1682 р. тут відбулася зустріч Ілони Зріні з графом Імре Текелі. За коханням чарівної княгині і молодого ватажка повстанців-куруців спостерігала уся західноєвропейська знать. Про цю романтичну історію багато розкажуть під час екскурсії.

Пізніше замок використовувався як в'язниця, а у радянські часи слугував для потреб автобази. Тепер тут тривають реставраційні роботи, які проводить орендар замку художник Йосип Бартош. Це перший та, на жаль, поки що єдиний випадок успішної оренди такої пам'ятки в Україні.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

У замку можна оглянути історико-краєзнавчий музей і картинну галерею. Проводяться літературні і музичні вечори, фестивалі, пленери художників, і навіть шлюбні церемонії.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Поруч розташована церква св. Миколая Чудотворця (ХIV-XIX ст.), яка нібито сполучена із замком підземним ходом, який з боку замку замурований, а з боку церкви в нього потрапити не дозволяє церковна громада (для цього треба зірвати підлогу).

Доїхати до замку просто – він розташований у центрі селища, біля дороги на нього є вказівник.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Ще одним пунктом подорожі може стати Мукачеве, де можна прогулятися старим містом, побачити декілька цікавих пам'яток, випити смачної кави та оглянути один з найкраще збережених закарпатських замків – "Паланок".

Мукачівський замок – типова середньовічна фортеця, збудована для охорони та контролю торгових і воєнних шляхів.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Зберігся переказ, що гора висотою 188 м , на якій стоїть замок, насипана руками народу, що терпів на тяжкій роботі великі муки. Насправді гора природна і має вулканічне походження.

Фортеця виглядає як каскад терас з різноманітними спорудами – стінами, баштами, будинками – і складається з трьох частин – Верхнього, Середнього та Нижнього замків. Кожен з них був автономним і міг оборонятися самостійно. Перші згадки про замок датуються XI ст., а перші кам'яні укріплення (вежа-донжон) з'явилися після 1321 р.

1396 р. угорський король подарував Мукачівську домінію подільському князю Федору

Корятовичу, який зробив замок своєю резиденцією, значно розбудувавши. Тоді ж було видовбано колодязь глибиною 85 м.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Навколо Замкової гори ще в XVI ст. був викопаний водяний рів, укріплений дубовим частоколом – паланком. Від нього і походить сучасна назва замку, хоча і рів, і частокіл давно зруйновані.

З 1680 р. правителькою замку по смерті Ференца І стала його вдова Ілона Зріні, а від 1682 р. – дружина угорського політикана та лідера повстанців-куруців Імре Текелі. Про їхню історію кохання я вже згадувала у розповіді про замок "Сент-Міклош".

З іменем Ілони Зріні пов'язана славна історія про найтривалішу облогу Мукачівського замку 1685-1689 рр.: коли Угорщина й Трансільванія уже були під владою австрійської династії Габсбурґів, жінка впродовж майже трьох років чинила опір австрійським військам (лабанцям). За цей подвиг турецький султан Мухамед IV навіть нагородив поборницю спеціальною грамотою – атнаме (єдиний випадок в історії Туреччини, коли цю нагороду отримала жінка).

Мукачівський замок "Паланок" є однією з п'яти фортець у Європі, які ніколи не були взяті штурмом.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Тепер у замку є велика експозиція історичного музею, картинна галерея та художній салон.

"Паланок" розташований на околиці міста, але від центру до нього не дуже далеко, можна навіть дійти пішки.

Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Долучайтесь до групи ТСН.Блоги на facebook та слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація