А раптом завтра… Частина ІІІ. Вихід з міста

А раптом завтра… Частина ІІІ. Вихід з міста

Фото: УНІАН

В разі початку війни потрібно якомога швидше залишити місто - і краще до цього бути готовим.

Читаючи ці поради, не забувайте, що їхня мета – попередити, а не залякати.

У другій частині ми розглянули ситуацію, коли війна почалась з ракетного удару і ви зрозуміли, що потрібно залишити місто і вивезти родину у безпечне місце – на дачу або ж до родичів у село.

Якщо у вас була складена доктрина і її виконання повністю забезпечене всім необхідним, ви просто починаєте діяти по прописаних кроках. Якщо ні, то ви можете втратити багато часу та зробити критичні помилки.

Отже, вважатимемо, що ваша доктрина має чітку мету: "дістатися селища С".

Насамперед, слід заздалегідь розрахувати маршрут "від дверей - до дверей" з урахуванням місцевості, якою необхідно буде пересуватися. Це у мирні часи достатньо сісти на авто чи електричку, а у разі війни громадський транспорт працювати, скоріше за все, не буде - головні розв'язки можуть бути знищені.

Ті, хто пам'ятає паніку у Києві після вибуху ЧАЕС, приблизно розуміють, із чим, можливо, доведеться зіткнутися. Головна небезпека – це озброєні люди, при цьому не лише військові, а й різні банди, мародери, групи людей, які дістали зброю та вважають, що з її допомогою вони отримають усе, що заманеться. Тому чим далі ви відкладатимете виїзд, тим більша вірогідність з ними зустрітися. Крім того, слід усвідомлювати, що діяти вам доведеться у панічному стані.

Підготовка

До формування списку речей, які необхідно взяти з собою, потрібно підійти з максимальною відповідальністю. Навіть якщо ви плануєте пересуватися на транспорті, пакуйте речі так, ніби вам доведеться нести їх самотужки.

По-перше, у чому нести: найкращим варіантом буде туристичний рюкзак. Головні правила: руки мають бути вільними, а вага вантажу не перевищувати 12 кг - навіть для підготовленої людини. Інакше ви будете швидко втомлюватися і йтимете значно повільніше, ніж могли би.

Їжа має складатися з консервів у металевих банках, сухарів та невеликої кількості чорного шоколаду з горіхами. Деякі спеціалісти вважають, що можна обійтися лише самими шоколадними батончиками з горіхами, мовляв, і настрій піднімають, і мають необхідну кількість калорій, але я за різноманіття. Вода повинна бути негазована, у кількості як мінімум два літри на добу для однієї людини.

Також необхідно пам‘ятати про речі особистої гігієни. 

Грузинські біженці / Фото: AFP

Одяг має бути цивільним та практичним. І головне - без камуфляжу, бо вас можуть визнати за військового і просто застрелити. Найкращій вибір взуття для весни – "берци" або ж спеціалізоване туристичне взуття. Необхідно мати дві теплі речі на кшталт светрів та дві пари вовняних шкарпеток, а також теплу в'язану шапку. Все це знадобиться під час нічлігу та у випадку похолодання.

Верхній одяг краще обирати такий, що не промокає, навіть якщо ця річ "холодніша". Але все одно варто купити одноразові поліетиленові дощовики.

Головне правило - не бути схожими на військових або банду

Головне правило - не бути схожими на військових або банду, про всяк випадок на рюкзаки можна повістити білі речі, бо вас можуть ліквідувати як вірогідного противника.

Якщо навіть у одного члена групи є зброя, це автоматично перетворює всю групу на озброєний загін з усіма відповідними наслідками.

Ще однією порадою є розкладання речей у двох рюкзаках – до основного покласти більшість речей, а до додаткового мінімум речей та теплого одягу, але найнеобхідніших. Таким чином, у випадку небезпеки можна скинути великий рюкзак, але залишитись з найбільш важливими речами.

Пересування автівкою

Для початку розглянемо варіант для тих, хто має власний транспорт. Слід пам'ятати, що автівка хоча і може прискорити пересування, але у випадку паніки та масового виїзду людей вона стане мертвим вантажем, який дуже шкода залишити у багатокілометровому заторі. Бо на всіх головних трасах, вцілілих розв'язках та мостах можуть бути розгорнуті блокпости, які остаточно закоркують виїзди з міста. Тому коли обираєте варіант для виїзду з міста, зверніть увагу на дороги другорядного значення.

На дах авто слід нанести білий хрест, який зазвичай слугує позначенням цивільного автотранспорту. Якщо ви власник потужного джипу, то необхідно бути готовим до того, що він сподобається військовим і буде негайно реквізований для потреб армії.

Блокпост у Киргизстані / Фото: AFP

Саме тому навіть за наявності авто пакувати речі краще так, щоб їх у раі чого можна було нести самостійно.

Якщо ви їдете на авто, пам'ятайте наступні правила:

1. Потрібно бути як усі. Їхати зі швидкістю потоку та бути дуже ввічливим до інших учасників руху. Забудьте про клаксон. Всі хвилюються і готові "вибухнути" у будь-який момент. Уявіть кілометровий затор, коли ви кудись поспішаєте, а тепер помножте свої емоції десь на сто: і приблизно у такому стані буде кожен. При цьому якщо у мирний час водії виходять та зазвичай сперечаються на словах, тут хтось може одразу схопитися за зброю.

2. Якщо ви бачите колонну військової техніки, яка рухається зустрічною смугою – зменшіть швидкість. У іншому разі оператор важкого кулемету на дозорній бронемашині може розцінити це як загрозу.

3. Якщо ви наздоганяєте колонну військової техніки, то тримайтеся на відстані 2-3 кілометрів від неї, а за першої ж можливості – змініть дорогу. Бо колонна є не тільки ціллю для авіаудару, але й скупченням досить знервованих осіб зі зброєю у руках.

4. Не беріть попутників. В екстреній ситуації навіть у мирній час доброзичливі люди можуть вирішити, що авто їм потрібно більше, ніж його законному власнику.

І ще одне - будьте готові у будь-який момент спокійно залишити авто і йти пішки.

Пересування пішки

Головним правилом для особистої безпеки має бути пересування виключно вдень, що означає необхідність відшукати місце для нічлігу ще до заходу сонця. Пошук місця, вечеря та підготовка до сну забирає приблизно дві години.

Якщо почало темнішати – негайно шукайте місце для нічлігу

Головне правило: щойно почало темнішати – негайно шукайте місце для нічлігу, а рух починайте зі світанком.

За один перехід літнього сонячного дня здоровий чоловік може пройти близько 30 км рівною місцевістю та біля 20 км складним маршрутом. При цьому варто уникати інших людей, бо немає гарантії, що хтось не захоче збагатитися за рахунок "городян".

Якщо ви помітили військового, особливо йдучи лісом, проходьте так, ніби його не існує - він побачив вас набагато раніше. Пам'ятайте, для військового цивільний - це просто "активна частина пейзажу, яка заважає". І взагалі, намагайтесь не потрапляти озброєним людям на очі.

Для орієнтування на місцевості можна використовувати смартфон з GPS та оффлайновими картами, наприклад, безкоштовним картографічним додатком для Android – MapsWithMe. Для економії батареї слід витягнути зі смарфтону SIM-карту.

Виконання цих правил може дати додаткові шанси на виживання, але слід пам‘ятати, що коли мета доктрини буде виконана, а ситуація ще буде залишатися напруженою, слід знову використати метод планування свого майбутнього за допомогою доктрини.

Ці поради були складені з одним єдиним бажанням - щоб вони ніколи не стали у нагоді.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація