А раптом завтра… Частина IV. Покинуті у містах

А раптом завтра… Частина IV. Покинуті у містах

Фото: Прокуратура Донецької області

Людина може знайти вихід навіть у дуже екстремальних ситуаціях - якщо справді хоче вижити.

Читаючи ці поради, слід усвідомлювати, що їхня мета – попередити, а не залякати.

Місто, опинившись на лінії фронту, перетворюється на руїни, не працюють комунікації, немає їжі та медикаментів, по домівках, окрім військових, ходять озброєні банди мародерів, а життя людини коштує не більше за автоматну чергу.

В попередньому блозі я описав, як швидко та безпечно залишити місто, якщо війна вже на порозі. Але що робити, якщо вам не вдалося цього зробити до початку військових дій у його межах? Це може статися з великої кількості причин – можливо, просто не було куди тікати, або ж ви вірили, що "гірше бути просто не може".

Тому моя порада – завчасно приготуйтеся до виживання у найбільш екстремальній ситуації.

Підготовка

По-перше, слід розуміти, що головними матеріальними цінностями у такому випадку стануть досить звичайні речі - такі, як питна вода, харчі та медикаменти. Я спеціально уникаю теми зброї, бо коли у людини під час війни у руках опиняється якась зброя, нехай навіть пістолет чи мисливська рушниця, це автоматично переводить її у статус учасника бойових дій.

Про здатність людини виживати навіть у дуже екстремальних умовах відомо вже давно

До того ж поводженню зі зброєю необхідно навчатися довгий час і бути психологічно готовим до її застосування. Як і до того, що більш треновані і краще озброєні за вас люди превентивно ліквідують такий загрозливий "чинник" разом з усіма, хто перебуває поруч.

Головне, чим ви маєте запастися, це їжею тривалого зберігання, питною водою та медикаментами. Про підготовку житла можна почитати тут, питання вибору їжі також вже розглядалось, а пакунок з медикаментами кожен має формувати, виходячи з особистих потреб та стану здоров'я (але не треба забувати і про антибіотики, знеболювальне, препарати від отруєння). Також необхідно пам'ятати про речі особистої гігієни.

А от на проблемі питної води зупинимося більш детально. Скоріше за все, дуже швидко водогін припинить працювати. У зв'язку з чим треба зробити запас води заздалегідь, наповнивши всі ємності, включаючи ванну та бачок унітазу. Добова норма споживання води становить приблизно 2-2,5 літрів, а у тій самій ванні, в залежності від її розміру, вміщується від 100 до 250 літрів.

Всі запаси потрібно роздробити на декілька окремих "закладок". У кожній такій "закладці" мають бути вода, їжа та ліки. Головний запас буде, звісно, зберігатися вдома і витрачатися в першу чергу. Інші, один чи два, необхідно заздалегідь заховати поза межами житлового будинку. Таким чином, втрата головної "закладки" не стане критичною.

Далі необхідно приготувати сховище. Краще, аби це було спеціалізоване укриття, але також підійде звичайний підвал будинку. На вході необхідно нанести фарбою напис "Люди" - це підвищить шанси того, що першими будуть заходити військові, а не їхні гранати. Аналогічний напис з цієї ж причини потрібно нанести на двері до квартири чи будинку.

Авіаудар по пологовому будинку, Сирія, 2016 рік / Фото: Twitter.com/KreaseChan

Особливості, які важливо пам'ятати 

Як йдеться у статутах, штурм міст відбувається шляхом поквартальної зачистки. Це означає, що в той час, коли у одному районі йтимуть запеклі бої, у іншому ще буде "спокійно". Крім того, військові, як правило, не реагують на цивільне населення і, звісно, не ставлять собі за мету знищувати кожну людину, яка опиниться у прицілі.

Але є низка випадків, до яких необхідно бути готовим, наприклад, коли до житла зайдуть військові та повідомлять, що в них тут буде вогнева позиція. Єдиною правильною реакцію має бути абсолютна згода, бо ви не можете з чим нічого зробити. Ніякі апеляції щодо права власності чи прав людини на війні не спрацюють. Тож спокійно заберіть необхідні речі та перейдіть до сховища.

Та й для вас самих буде за краще вчинити саме так. Бо після того, як у будинку буде встановлена вогнева позиція, він увесь перетвориться на військовий об'єкт, який супротивник буде знищувати всіма доступними засобами. Тому якщо таким чином видворили сусіда, слід також покинути будівлю. Аналогічно варто вчиняти, якщо у дворі будинку розташуються військові підрозділи.

І запам'ятайте - система цінностей військового під час виконання ним службового обов'язку відрізняється від "цивільної системи". На першому місці у нього стоїть власне виживання, потім виконання бойового завдання, безпека підлеглих та товаришів по службі і тільки після цього піклування про життя цивільних.

Грузія, 2008 рік / Фото: Фото EPA/UPG

Пересуватися містом варто лише у випадку виключної необхідності і виключно вдень. При цьому потрібно максимально ідентифікувати себе як цивільного: не носити камуфляж, накинути на плечі білу матерію та якомога далі триматися від військових.

Бойові дії у місті можуть тривати декілька місяців, як у Грозному під час Другої Чеченської кампанії, або декілька днів, як у Цхінвалі. Це залежить від багатьох чинників, і робити якісь прогнози просто неможливо.

Пересуватися містом варто лише у випадку виключної необхідності і виключно вдень

Один з інструкторів з виживання Богдан Пекур, з яким я консультувався під час написання цієї серії блогів, дав пораду докладно висвітлювати загрози, які можуть виникнути. Але у цьому випадку кількість загроз більша, ніж може запам‘ятати звичайна непідготовлена людина.

Однак про здатність людини виживати навіть у дуже екстремальних умовах відомо вже давно. І, як показує практика, вже за кілька діб навіть непідготовлена людина починає легко відрізняти за звуком міномет від важкої артилерії, а кулеметні черги від автоматних. Вона не знатиме назву зброї, але легко ранжуватиме її за рівнем загрози для життя і усвідомлювати десь у "підкірці", як врятуватися.

І якщо перед штурмом міста одна сторона конфлікту повідомить про створення "коридору" для виходу, цією нагодою, безперечно, слід скористатися. Як показує досвід, на виході з коридору вже буде значна кількість міжнародних організацій допомоги.

Ці поради були складені з одним єдиним бажанням - щоб вони ніколи не стали у нагоді.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація