Чому у США не жартують про блондинок за кермом

Чому у США не жартують про блондинок за кермом

Фото: drivemir.ru

Західні цінності – вони не лише про гуманність, вибори і рівні права.

Останнім часом мене дедалі частіше і сильніше дратують анекдоти про блондинок за кермом, про чукчів, про представників негроїдної раси, про хворих і про людей з обмеженими фізичними можливостями.

Учора побачив у стрічці анекдот, скопіюю його сюди:

- Любий, мені здається в карбюратор вода потрапила...

- Ой, які ми розумні стали… На автівках розуміємося. Ти хоч знаєш, де карбюратор знаходиться?

- В машині...

- А машина де?

- В річці...

У США, наприклад, у пристойній компанії за такий анекдот вас будуть просто ігнорувати (у кращому випадку). У гіршому простодушно і від простої американської душі заїдуть у щелепу.

У Штатах усі жінки за кермом. Тут такий анекдот просто не зрозуміють. Приблизно половина колективу, що працював над розробкою ракети Falcon9 — жінки. Висміювати когось за колір волосся або стать – у США є "гумором" печерного рівня.

Поза межами толерантності також анекдоти, котрі висміюють національність або расу. Або фізичні вади. Це табу.

До речі, ще не так давно, якихось 80 років тому, у США панувало зовсім інше ставлення до жінки, що було схожим на радянське. Місце жінки було на кухні, а сама вона мала все своє життя зосередити на трьох речах - сім'ї, дітях і церкві. Лише о 1920 році було прийнято 19 поправку до конституції США, котра забороняла дискримінацію жінок на виборах. Жінка отримала право голосу. Але від стереотипів так просто не відмовляються - ще о 50-х 60-х роках минулого століття де-факто жінки у США зазнавали значних утисків. З того часу суспільство зробило колосальний ривок уперед, позбавившись від гендерної дискримінації.

Чи можливо таке в Україні? Поки будемо жартувати про тупих блондинок, подібно тому, як Задорнов травить жарти про "тупих американців" - ні.

Дивно, (хоча ні, зовсім не дивно) але подібні жарти про тупих дівчат-водіїв та блондинок загалом зараз зустрічаються лише на пострадянському просторі.

Чесно — мені за все моє життя такі не траплялись. Я поясню, чому. "Дурепа-блондинка" — це такий самий стереотип, як і "тупий чукча". Усі ці стереотипи народились в СРСР, але шкода, що не померли з ним. Шкода, що вони продовжують жити в Україні. СРСР ніби давно помер, але ні – чуєш чи бачиш черговий анекдот про блондинку за кермом і розумієш – таки ні, савєцкій саюз живий.

Шовінізм, расизм і сексизм — ось три основних складових переважної кількості радянських анекдотів.

Заради справедливості хотілось би сказати, що у СРСР були анекдоти, які висміювали КПРС, ненажерливу і пихату номенклатуру. Були веселі анекдоти про студентів, про Штірліца.

Були дотепні анекдоти про євреїв, котрі вони сам ж про себе розповідали. До речі, фіни і естонці жартують один над одним, порівнюючи, хто з них повільніше. Болгари жартують про жадібних габровців, французи висміюють парижан.

Але чомусь масові прояви сексизму, шовінізму і расизму переважали тільки у радянських анекдотах.

Ще один зразок подібної "народної творчості":

- Ну що, до мене чи до тебе?

- Чоловіче, а з чого ви взяли, що я з вами піду?

- Ну а для чого ще 35-річна жінка могла прийти на виставку карбюраторів?

Вам смішно? Особисто в мене такі анекдоти викликають почуття огиди. А ось що дійсно смішно, так це "виставка карбюраторів".

Тому мені сумно і незрозуміло, коли дехто постійно твердить про новітні часи і нову країну, а жити продовжує в СРСР, коли захоплюються чистими містами на Заході, а самі смітять на вулиці. Коли кричать про права людини, закликаючи звільнити Надію Савченко, і слідом розповідають анекдоти про блондинок.

Наостанок же згадаю анекдот, який можна назвати гідною відповіддю невігласам:

Університет. Студенти чекають викладача на першу лекцію по вишці. В аудиторію заходить "особа азіатської національності". Ніхто на нього уваги не звернув. А "особа" говорить:

- Вітаю. Я ваш викладач. (Народ заусміхався). Аби запобігти усіляким чуткам та непорозумінням, відразу скажу - звуть мене Танат

Петрович Тина-гиргин, за національністю я чукча (дикий регіт в аудиторії). Але на відміну від вас, я знаю вищу математику.

Гробова тиша...

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація