Освідчення, подарунки та здійснення мрій: відбулася презентація соціального проекту "Переможці"

ТСН, журнал VIVA та Вітвіцька відкрили фотовиставку про героїв АТО, які живуть із протезами.

Мультимедійний соціальний проект із символічною назвою "Переможці" - це спільна справа Телевізійної служби новин (ТСН) та журналу VIVA!, що реалізується за підтримки благодійного фонду Save Lives Together, клініки доктора Валіхновського, "Феєрії мандрів", громадської організації "Підмога.інфо" та інших.

У середу, 3 лютого, у приміщенні  Національного музею Т. Шевченка в Києві відкрилася грандіозна фото-експозиція "Переможці", яка показує 17 мужніх, красивих і сильних чоловіків та одну жінку-волонтера - наших захисників, котрі живуть з протезами. Вони втратили частини тіла у воєнних діях на сході України, але не втратили сили духу. Тож ці люди є справжніми переможцями у багатьох сенсах: над ворогом, над обставинами, над болем, над проблемами, над собою. Автори фото – Олександр Мордерер і Тетяна Рубльова. Виставка буде працювати у музеї до 21 лютого включно. Протягом цього року проект "Переможці" побачать і в інших містах України, Європи, а також США та Канаді. Наприклад, уже 19 березня фотоекспозицію "Переможці" зустрічають в Торонто.

На відкритті виставки на великому екрані було презентовано спеціальний відеоарт – бекстейдж "Переможці" Віталія Панасюка, оператора 1+1.

Хірург Ростислав Валіхновський, який уже давно допомагає лікуватися пораненим героям АТО, підтримав проект "Переможці" та пообіцяв допомогти  бійцю 30-ї механізованої бригади Андрієві Кононюку провести реконструктивні операції на обличчі та кінцівках.  Під Артемівськом Андрій отримав серйозне черепно-мозкове поранення, а також чисельні осколкові мінно-вибухові ураження. Але вийшов з поля бою живим! Переніс кілька операцій у Харкові, проте потребує подальшого лікування та реабілітації. Сьогодні він посміхається, хоча в його тілі залишилися ще кілька уламків міни, які щодня нагадують про себе нещадним болем.

На виставці розповіли про заповітні мрії кожного героя проекту, а деякі – одразу  здійснили. У рейтингу найпопулярніших мрій наших воїнів були подорожі. Більшості хлопцям в їх житті ще не вдалося побачити світ, вони рідко бували на морі і дуже мріють побачити Європу та США. Чарівником, який здійснив мрії, став Ігор Захаренко і його "Феєрія мандрів" - він подарував сертифікати на туристичні путівки до різних країн. Ірина Пилипенко, директор фонду SaveLivesTogether, здійснила мрію Влада Кузнєцова, який з дитинства хотів побачити Техас у США. Вже  зовсім скоро Влад зможе вирушити туди на екскурсію! А Назар Барилко, зенітник 24-ї механізованої бригади, у ці дні вже перебуває у Канаді на реабілітації.  Мрію відновити фізичну форму мають всі бійці, і в цьому їм допоможе спортивний клуб "Dog & Grand CrossFit", який презентував всім 18 учасникам проекту річні абонементи.

Сюрпризом події стало освідчення: герой АТО Віктор Кардаш встав на коліно і освідчився своїй коханій дівчині Ользі.  Вона відповіла "Так!". Володимир Нечипорук, генеральний продюсер Ukrainian Fashion Week, зробив неймовірний подарунок для молодят від партнерів – це круїз Англією, яку Віктор дуже мріяв побачити. Дизайнер Лілія Братусь подарувала нареченій сертифікат на весільну сукню. До війни Кардаш був учителем танців, а наразі живе з протезом ноги, але присягається відновити сили і танцювати далі.  До речі, під час роботи на проекті одружилися та знайшли свої половинки Олексій Замірко та Олексій Аванесян. Проте неодруженим залишається найбільший красень – обличчя з обкладинки – 21-річний  Юрій Весельський.

Серед гостей презентації були – Олександр Ткаченко, генеральний директор 1+1 медіа; Інна Катющенко, генеральний директор Едіпрес-Україна; Дмитро Кулеба, посол із особливих доручень МЗС України; Наталія Мосейчук і Марічка Падалко – ведучі 1+1; Олег Собчук (СКАЙ); Віктор Павлік; Анжеліка Рудницька; волонтер Наталія Юсупова; Вікторія Федорчук та інші.  

Світлана Тарабарова презентувала пісню-надію "Весна", Анастасія Приходько  заспівала "Герої не вмирають".  Віртуоз-оркестр Kiev Tango Project презентував "Щедрик", а гурт "Барви", Ейра і Врода привітали героїв виконанням "Верше мій, Верше".

Консолідація зусиль меценатів, волонтерів, медіа, лікарів, закордонних партнерів  дає змогу презентувати потужний проект, покликаний допомогти в розв'язанні актуальних в Україні проблем у сфері протезування. Наприклад, треба організувати можливість зручного і якісного технічного огляду тих, хто живе з протезами, а операції новітнього протезування й самі протези зробити доступнішими. "Переможці" привертають увагу широкої громадськості до всіх, хто живе з інвалідністю. Такі  люди теж мають право зручно пересуватися містом, спускатися в метро, вільно ходити в театри та кіно, подорожувати Україною. Наша інфраструктура, будинки, різні заклади, тротуари мають бути облаштовані для комфортного пересування всіх людей без винятку.

"Мета проекту "Переможці" - змінити ставлення суспільства до тих, хто втратив частини тіла. Адже сучасні технології дозволяють таким людям жити повним життям ,працювати, займатися спортом і відчувати себе рівними. Вони заслуговують на поважне гідне ставлення, але на разі, на превеликий жаль, в Україні з цим проблеми", - зауважила куратор проекту Соломія Вітвіцька.

Світлини проекту опубліковано у благодійному спецвипуску журналу VIVA! "Переможці". В україномовному номері  - 18 дивовижних історій  про героїв. Всі кошти від продажу буде передано на розвиток сучасного протезування в Україні.  Журнал можна придбати у книгарнях, а також у мережі інтернет-магазину Yakaboo.ua. Заплановано також друк англомовної версії спецвипуску. Проект "Переможці" також включає серію інтерв'ю з героями АТО і відомими особистостями, які живуть з протезами – наприклад, Оксаною Мастерс та Євгенієм Кравітз.

Нагадаємо, куратор проекту – Соломія Вітвіцька - готує цикл сюжетів про відважних людей, які живуть з протезами, однак не втратили оптимізму та досягнули успіхів як у професійному, так у в особистому житті, і своїм прикладом надихають тисячі співвітчизників. Дивіться щоп'ятниці в новинах ТСН. 

Історії сильних духом солдатів та волонтерів можна побачити у музеї Шевченка

Історії сильних духом солдатів та волонтерів можна побачити у музеї Шевченка

Повʼязані теми:

Наступна публікація