Чвари на нацвідборах й тріумфальний виступ у Стокгольмі. Як Джамала йшла до перемоги на "Євробаченні"

Чвари на нацвідборах й тріумфальний виступ у Стокгольмі. Як Джамала йшла до перемоги на "Євробаченні"

Фото: Getty Images

Українська співачка своїм потужним голосом зачарувала всю Європу.

Минулими вихідними у столиці Швеції Стокгольмі відгримів 61-й за рахунком пісенний конкурс "Євробачення 2016".

Беззаперечну та впевнену перемогу у міжнародному змаганні здобула українська співачка Джамала, яка виконала композицію "1944", присвячену трагедії її народу - депортації кримських татар.

Артистка із сумою балів 534 зуміла обійти росіянина Сергія Лазарєва, якому букмекери пророкували перемогу. Артист розмістився на третьому місці із кількістю балів - 491. Друге місце посіла Дамі Ім із Австралії. Вона отримала 511 балів.

Однак шлях голосистої Джамали до поставленої мети був не таким легким, як може здатися. Співачку критикувало журі на нацвідборі, а російські ЗМІ наполегливо шукали у її пісні політичний підтекст та робили все, аби зірвати виступ української конкурсантки на "Євробаченні 2016".

Пропонуємо вам згадати, яким був шлях Джамали до "Євробачення 2016"

Національний відбір

Взяти участь у національному відборі Джамала вирішила вдруге. У 2011 році співачка вже пробувала свої сили із піснею Smile, однак не пройшла відбір.

І якщо п'ять років тому її композиція була легкою та веселою, то цьогоріч артистка підійшла до вибору композиції дуже серйозно.

"Торік  я написала "1944", знакову для мене композицію. Натхненна пісня розповіддю моєї прабабусі про трагедію, яка сталася з нашою сім'єю і з кримськотатарським народом у 1944-му. Прадід був на фронті, тому не зміг захистити її і дітей. Всіх повантажили в товарні вагони, і як худобу кілька тижнів везли в Середню Азію. Тих, хто не витримував у цих нелюдських умовах і помирав від голоду і спраги, просто викидали дорогою з потяга. Моя прабабуся теж втратила там одну зі своїх доньок. Для мене це дуже особиста пісня", - розповідала про "1944" Джамала.

Зауважимо, що рішення боротися за право представляти Україну на "Євробаченні 2016" співачка прийняла в останній момент.

Під час першого півфіналу Джамала зачарувала суддів нацвідбору Андрія Данилка, Руслану та Костянтина Меладзе виконанням пісні "1944". Однак Меладзе все ж вніс ложку дьогтю у виступ артистки, порадивши їй попрацювати над візуальним образом.

Під час фіналу Джамала, попрацювавши над образом, вийшла на сцену у сукні-комбінезоні ніжно-рожевого кольору. І знову Меладзе, який назвав Джамалу ймовірним претендентом на поїздку до Стокгольма, був невдоволений загальним образом співачки.

Фото: Reuters

На думку члена журі, пісня, постановка та зовнішній вигляд артистки одне з одним не поєднувалися. Меладзе порадив Джамалі зібрати команду, яка допоможе їй доповнити образ.

Проте саме глядачі вирішували, хто ж представлятиме Україну на "Євробаченні 2016". Українці віддали Джамалі свої голоси з упевненістю, що вона гідно представить нашу країну перед Європою.

 "Євробачення 2016"

Під час жеребкування стало відомо, що наша Джамала познайомить Європу із своєю піснею у другому півфіналі. Чи то поради Меладзе так вплинули на співачку, проте у своєму образі вона виглядала блискуче. У насичено-синьому костюмі, з розпущеним волоссям Джамала була схожою на чаклунку.

Фото: Reuters

Фото: Getty Images

Щойно співачка з'явилась на сцені, зала вибухнула оплесками та вигуками "Джамала". Зауважимо, що така реакція була лише під час виступу української конкурсантки.

Фото: Getty Images

Зачаровані красою та вокалом українки, європейці дали їй перепустку до фіналу "Євробачення". Номер Джамали настільки сподобався людям, що за добу перетнув позначку у мільйон переглядів у Мережі. Серед усіх конкурсантів другого півфіналу результат українки був найбільшим.

Окрім того, пісню Джамали відзначили двома нагородами під час "Євробачення". Співачку нагородили у номінації Eurostory Award 2016 – за текст пісні "1944". Також  Джамалі вручили нагороду за найкраще виконання пісні, на думку коментаторів, які і голосували у цій номінації.

Фінал "Євробачення 2016"

У фіналі "Євробачення 2016" Джамала виступала у другій частині конкурсу. Команда, яка супроводжувала артистку на змаганні, розповідала журналістам, що за декілька годин до виходу на сцену Джамала ні з ким не спілкувалася, аби налаштуватися на виступ.

Як і у півфіналі, Джамала просто "порвала" потужним співом всю Європу.

Під час фіналу російський журналіст, який коментував "Євробачення", перекрутив зміст пісні Джамали. Він заявив, що у композиції артистка співає про людей, які залишають батьківщину у пошуках кращого життя. Нижче ці "перли"

Найцікавіше те, що букмекери постійно пророкували Джамалі третє, а потім вже й четверте місце. Зате фаворитом у них був російський співак Сергій Лазарєв.

Інтрига під час оголошення результатів трималася до останнього. Спочатку свої голоси віддавали члени національного журі кожної країни. І за їхніми підсумками лідирувала австралійка Демі Ім. Україна була на другому місці.

У підсумку разом із голосами європейських глядачів перемогу здобула Україна.

Як голосували за Україну на "Євробаченні 2016"

Create bar charts

Із перемогою нашу Джамалу привітали не тільки вітчизняні селебрітіс, а й іноземні зірки. Так, авторка "Гаррі Поттера" Джоан Роулінг пораділа за перемогу виконавиці на "Євробаченні 2016". До привітань долучився й співак Джастін Тімберлейк.

Після своєї тріумфальної перемоги Джамала поспілкувалася із журналістами у Стокгольмі, де у неї поцікавилися, чи зможе "Євробачення 2017" відбутися у звільненому Криму.

"Я сподіваюся, що "Євробачення" буде в Україні. Я не знаю, де саме, але точно в Україні", - практично зі сльозами на очах зауважила переможниця.

Прибула Джамала в Україну вчора ввечері. Літак зі співачкою приземлився в аеропорту "Бориспіль". Артистку зустріли десятки журналістів та сотні прихильників з українськими та кримськотатарськими прапорами.

Джамала розповіла, що після приїзду має дуже прості плани – розібрати речі та відіспатися. А після цього – стане до звичної роботи.

"Тому що дійсно не було можливості поспати так по-справжньому. І завтра вже будемо починати планувати концерт, який буде 24-го травня", – поділилася планами переможниця Євробачення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація