Джамала емоційно розповіла, як депортація катком пройшлася по її родині

Джамала емоційно розповіла, як депортація катком пройшлася по її родині

Фото: Getty Images

Навіть після повернення на рідну землю кримським татарам довелося страждати.

Своєю піснею вона розповіла всій Європі про трагедію кримськотатарського народу. Для переможниці "Євробачення-2016" Джамали це не просто історія, бо її прабабусю разом із п'ятьма дітьми в 1944 р. примусово виселили до Киргизстану, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Протягом двох днів радянська влада примусово виселила з Криму понад 200 тисяч кримських татар. Майже половина з них загинула. Джамала не любить розповідати цю історію на камеру. Утім певна, про злочин радянської влади не можна забувати, особливо сьогодні.

У цей день вона завжди в чорному. Трагедія кримських татар для неї особистий біль.

"Для мене це дуже важливий день, дуже важкий день. Я згадую всіх людей, які мені розповідали цю історію. І багато інших історій про те, як вони жили там і скільки людей загинуло. Жахлива, жахлива трагедія, з якою живуть всі кримські татари до сьогодні", - каже Джамала.

Джамала розповіла про важку долю родини в часи депортації

Джамала розповіла про важку долю родини в часи депортації

Каральні органи радянського союзу, за словами Джамали, асфальтовим катком проїхалися по її сім'ї. Поки її прадід воював у лавах червоної армії, її прабабусю разом із п'ятьма дІтьми запхали в товарняк і відправили до середньої Азії. По дорозі одна дитина померла.

"Її звали Сусана і тому вона мене дуже любила. Я їй нагадувала ту дівчинку, яку вона загубила, яка померла в цих товарних вагонах. І вона не мала змоги навіть її поховати, тому що людей, які вмирали, просто викидали з вагонів", - розповіла Джамала.

Це був лише початок випробувань. У Киргизстані, куди депортували частину кримських татар, не було де жити і що їсти. Люди пили воду з калюж. Хворіли. У лікуванні їм відмовляли і вони вмирали – розповідає Джамала. У перші роки в депортації загинули десятки тисяч кримських татар.

"Мати моєї хартанашки, моєї бабушки – її вбили вже в лікарні на її очах. Коли вона мені розповідає, що вона не змогла знайти її в морзі тому, що там була просто гора трупів. І ці люди були всі кримськотатарського походження", - каже Джамала.

депортація

Вони повернулися до Криму в 1989 році. У рідне село її діда – Кучук-Узень, під Алуштою. Перші роки вдома для Сусани Джамаладінової та її сім'ї здавалися не меншим пеклом, ніж роки у вигнанні для її прабабусі та дідусів. Усе і всі навколо говорили: це більше не ваша батьківщина – згадує Джамала. І намагалася довести зворотне.

"Мені казали: от ти татарка – і їзжай в свій Татарстан. І я не могла пояснити дітям, яких дійсно вже навчали в їх сім'ях, я не могла їм пояснити, що я на своїй батьківщині, я кримська татарка. Як дитині, мені було дуже боляче, я приходила додому, розповідала це батькам", - пригадує співачка.

Джамала жаліється, що два роки не бачила свого 90-річного дідуся, сумує за ним і Кримом. Окупаційна влада офіційно заборонила будь-які урочистості до річниці депортації кримських татар. Тож батьки Джамали вшановують своїх загиблих предків у скромному сімейному колі.

Як уже повідомлялося, дослідники говорять про знищення 40% кримських татар під час депортації. 18 травня вся Україна згадує цю трагедію кримськотатарського народу та виявляє солідарність із ним. 

Кореспондент ТСН Іван Воробйов

Повʼязані теми:

Наступна публікація