Клінч України і РФ на пісенному конкурсі: європейці раділи за Джамалу, а росіяни уникали відповіді

Клінч України і РФ на пісенному конкурсі: європейці раділи за Джамалу, а росіяни уникали відповіді

Фото: Reuters

Росіян звинуватили у численних запозичень номерів.

Глядацькі симпатії знову перетворили пісенний конкурс фактично на клінч України і Росії.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, співачка Джамала виграла цей бій ще задовго до фіналу Євробачення-2016. Попри опір Москви, заяви росіян про політику і спроби не пустити пісню на Євробачення українка таки проспівала те, що так болить її рідному народу. Історію, яка повторюється знову: "Коли приходять незнайомці... Вони приходять в твій дім. Вони вбивають вас всіх - і кажуть: "Ми не винні..." Це - цитата з тексту Джамали.

У Стокгольмі майже всі гості конкурсу чули про Джамалу.

"Дуже круто, що Джамала співає суперечливу пісню. І вона неймовірно співає! Вона одна із найкращих вокалісток на конкурсі", - переконаний Шурт Стрьо з Нідерландів.

"Ми підтримуємо Польщу, але й за Україну тримаємо кулаки!", - додали поляки.

Українські студенти, які навчаються у Швеції, розповіли, що завдяки пісні Джамали європейці дізнались про не тільки про Україну, але й про трагідяю кримських татар.

При цьому росіяни, які також прибули до Швеції, відмовляються визнавати збройної агресії РФ проти України, окупації Кримського півострову. Вони пояснюють це аполітичністю.

Тим часом, величезний прес-центр Євробачення не затихав ні на секунду. Серед сотень репортерів вдалось помітити чоловіка з сумкою з Євробачення у Києві 11 років тому. Ним виявився Єнс Крістен з Норвегії. Він працює блогером і давнім фаном конкрусу. Торбу з Києва він придбав на аукціоні два місяці тому. Про російський номер на конкурсі він говорить чітко. "Вони взяли початок торішнього виступу Монса Циммерльова. Трошки над ним попрацювали, використали усілякі технічні ходи з минулих років - як-то Греції, України із "Шейді Лейді" Ані Лорак. Тому Росія не має права виграти цьогоріч", - зазначив норвежець, який нагадав і про війну на Донбасі і критику подій на Євромайдані.

Натомість номер від України – цілком автентичний продукт. На це російські журналісти відреагували традиційно провокаційно. Навіть попри це глядацькі симпатії, що знову звели в двобої Росію і Україну стали жирною крапкою Євробачення-2016. Україна злітає в таблиці на перше місце і там залишається недосяжною для конкурентів. 

Дмитро Фурдак

Повʼязані теми:

Наступна публікація