Лібкін та Барбір приготували філе чорноморської камбали "ан-папійот" з овочевим жульєном

© прес-служба каналу "1+1"
Кулінарне дійство розгорнулося у Савви вдома.

У суботньому ефірі "Сніданок.Вихідний" глядачі побачили вже четверту серію грандіозного кулінарного проекту "Їжа у великому місті", присвяченого розвитку та становленню сучасної стильної української кухні.

Телепара Людмила Барбір і Савва Лібкін перебувають у гастрономічній експедиції в Одесі, де знаходять дивовижні морепродукти. Цього разу Савва й Люда взялися приготувати страву з камбали, вага якої була понад 8 кілограмів. За традицією, виловлену рибу в Одесі мають готувати тільки чоловіки, жінкам довіряють максимум її почистити. Роками одеськими вулицями господарі й господарки тягнули додому з Привозу навіть 20-кілограмові рибини!

Барбір та Лібкін приготували камбалу_1
прес-служба каналу "1+1"

Камбала – улюблена риба мешканців Одеської області, вони вміють чудово її готувати, тож запропонувати на дегустацію новий несподіваний спосіб приготування камбали було досить ризиковано.

Кулінарне дійство розгорнулося у Савви вдома. На його кухні з'ясувалося, що з 8 кілограмів риби лишається тільки 2,5 кілограма філе. Можна ефектно казати "риба ан папійот", а можна пояснити, що це камбала, запечена у пергаментному конверті-сердечку. Як зауважила Людмила Барбір, "загортаємо рибу у пергамент, наче в тісто вареника". Пергамент зберігає та створює магію овочево-рибного смаку, адже до риби додається ще овочевий жульєн (а жульєн, виявляється, - це спосіб шинкування).

Барбір та Лібкін приготували камбалу_4
прес-служба каналу "1+1"

Втім, цей рецепт ароматної камбали з овочами ризикує не ввійти до нової української кухні. Дегустатори занизили реальну ціну за порцію і неоднозначно оцінили смак страви, яка вийшла делікатесною, дорогуватою і з незвичайним смаком. До неї треба звикати.

Барбір та Лібкін приготували камбалу_5
прес-служба каналу "1+1"

Гуморист Олег Філімонов сказав, що риба дієтична й пікантна, але оцінив страву нижче її реальної вартості. Архітектор Михайло Рева зізнався, що він більше любить старий дідівський варіант смаженої камбали з кісточками. Мама Савви Анна зауважила: "Камбала дуже ніжна й незвичайна… Це робота віртуоза! Але я люблю курку…"

Барбір та Лібкін приготували камбалу_6
прес-служба каналу "1+1"

Скільки коштує така страва вдома і як оцінюється у ресторані? Ви отримаєте вичерпну відповідь, подивившись сюжет.

Гуцулка Люда в далі навчає одесита Савву українських слів, і навіть мама Савви старалася говорити українською. Лібкін, своєю чергою, наполегливо вчить Людмилу мистецтва кулінарїї – Люді навіть довелося поскаржитися мамі Анні на досить різку вдачу її сина.

Савва Лібкін пізніше зізнався: "Я не знаю, чи залишимо ми цю страву в книжці про нову сучасну кухню, вона суперечлива". А поки творчий дует переосмислює рецепт, можна самостійно відтворити його на кухні, наприклад, узявши замість камбали філе іншої улюбленої риби.

Отже, сам рецепт:

КАМБАЛА в пергаменті з овочами

Складові:

- Чорноморська камбала, філе - 1 кг

- Вершкове масло - 50 г

- Овочевий бульйон - 1 л

- Картопля "Беллароза", нарізана тонкими скибочками - 1 кг

- Корінь селери - 100 г

- Морква, нарізана дрібною соломкою - 200 г

- Редис, нарізаний дрібною соломкою - 200 г

- Огірок, нарізаний дрібною соломкою - 200 г

- Перець

- Лимонний сік - 150 мл

- Сіль

- Зелень кропу - 1-2 гілочки

- Харчовий пергамент (папір для випічки)

Приготування:

Камбалу обробити на порційні філе.

Вирізати з пергаменту 4-6 "сердець", склавши аркуш навпіл.

Закип'ятити бульйон. Бланшувати окремо селеру, картоплю і моркву до м'якості (близько 5 хвилин). Змішати зі свіжими огірками і редискою.

Рибне філе скропити лимонним соком, злегка посолити і поперчити.

Паперові "серця" змастити з одного боку маслом. Викласти на змащену сторону, роблячи від краю відступ 3-5 см для защипу (як вареники), на "подушку" з овочів (близько 150 г), зверху покласти рибу, покласти гілочку кропу.

Загнути відкритий край, укласти на деко або у жароміцну форму. Запікати в духовці за 220 С, 7-10 хвилин (поки конверт не потемніє і не здується).

Дістати з духовки. Подавати блюдо гарячим. Для ефектної подачі можна розрізати верхню "кришку" з пергаменту гострим ножем і запропонувати гостям насолодитися ароматом.

Барбір та Лібкін приготували камбалу_2
прес-служба каналу "1+1"

Стежте за конкурсами й розіграшами авторського посуду Савви Лібкіна на сторінці у Facebook "Сніданок з 1+1" і надсилайте свої рецепти для нової української кухні на Libkin.chief@gmail.com.

На глядачів чекає ще одна серія циклу про одеську подорож, в якій телепара приготує незвичайний рибний суп, а потім кулінари приїдуть до Києва.

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами ТСН.ua / ГК
Побачили помилку - контрол+ентер
Всього коментарів: 0
Вибір редакції