Марічка Падалко провела концерт в рамках проекту ООН про подолання ґендерних стереотипів

Марічка Падалко провела концерт в рамках проекту ООН про подолання ґендерних стереотипів

Фото: прес-служба каналу "1+1"

На заході "Щастя в 4 руки" виступали джазові музиканти.

Напередодні Всесвітнього дня сім'ї 14-го травня відбувся музичний концерт "Щастя у 4 руки" у рамках однойменної кампанії Фонду народонаселення ООН в Україні.

Ведучою заходу стала зірка каналу "1+1" Марічка Падалко.

Відомі джазові виконавці разом зі студентами Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра презентували концерт дуетів. Чарівна музика чотирьох рук символізує гармонію у родині між чоловіком та жінкою, де сімейні стосунки мають будуватися на рівних. Таким чином організатори концерту хочуть показати, що гармонія настає тільки тоді, коли грають чи будують сім'ю у чотири руки.

Фото: прес-служба каналу "1+1"

"У чотири руки" щоденні турботи розподіляють і в сім'ї телеведучої каналу "1+1" та мами трьох дітей, Марічки Падалко.

"Підтримка важлива у будь-який час, але сьогодні в Україні вона потрібна одне одному як ніколи. Я би ніколи б не змогла ані нормально працювати, ані бути щасливою мамою, якби я все робила самотужки, а не в чотири руки із чоловіком. Українські чоловіки можуть почати будувати Європу вже сьогодні. У власній квартирі. У власній родині, відходячи від феодальної звички мати свою дружину за наймичку" – переконана Марічка.

Фото: прес-служба каналу "1+1"

У концерті прийняв участь відомий джазмен, бас-гітарист, співзасновник музичного проекту "Jazz-Коло" Ігор Закус. Він зібрав своїх колег – джазових виконавців, що також підтримали ідеї кампанії та створили романтичний настрій для святкування Міжнародного дня сім'ї. Так, у концерті прийняли участь Денис Мороз, Сергій Овсянніков, Максим Гладецький та Лаура Марті.

За даними Державної служби статистики майже кожне друге українське подружжя розлучається. До цього призводить цілий комплекс причин і однією з них є нерівномірний розподіл домашніх обов'язків. Переважна більшість українських жінок працюють на рівні із чоловіками. Та, повертаючись додому, жінка частіше за все не має можливості відпочити. Як наслідок, жінки втрачають можливості до професійного розвитку. Звідси й напруження між подружжям, сварки, дорікання та, згодом – розлучення.

Фото: прес-служба каналу "1+1"

В повсякденному житті жінки найчастіше стають жертвами насильства. Згідно з опитуванням, проведеним Фондом народонаселення ООН у 2014 році, 22% жінок у віці 15-49 років хоча б раз у житті потерпали від фізичного або сексуального насильства. Саме вкорінені ґендерні стереотипи є передумовою та глибинною причиною різних проявів нерівності в суспільстві, таких як ґендерна нерівність, дискримінація та насильство за ґендерною ознакою.

З метою подолання ґендерних стереотипів Фонд народонаселення ООН в Україні спільно з Міністерством соціальної політики України проводить інформаційну кампанію "Щастя у 4 руки". Кампанія покликана привернути увагу до проблеми нерівномірного розподілу обов'язків у сім'ї, акцентувати на виконанні жінкою чималого обсягу неоплачуваної роботи та запропонувати жінкам і чоловікам нові моделі поведінки у родині, зокрема розділяти домашні обов'язки порівну та закликати чоловіків використовувати свою відпустку для догляду за дитиною.

Фото: прес-служба каналу "1+1"

"Рівність починається з родини. Розподіл неоплачуваної роботи є передумовою рівних можливостей для професійного розвитку жінок та чоловіків. Це визнається навіть Глобальними цілями сталого розвитку. Ціль 5.4 закликає країни визнати та оцінити неоплачувану та домашню роботу та пропагувати розподіл обов'язків в родині. Насправді, якщо подумати глибше, то всі прояви нерівності мають своє коріння у шкідливих стереотипних уявленнях, які ще й досі широко розповсюджені в Україні. Кампанія "Щастя у 4 руки" якраз і працює на те, щоб зруйнувати такі стереотипи: показати, що якщо в парі чоловік та жінка на рівних будуть залучені до домашніх справ та виховання дитини, це матиме позитивний вплив на родинні стосунки, професійний розвиток обох партнерів, їх психологічний стан і так далі", зазначає Каспар Пік, Представник Фонду народонаселення ООН в Україні.

Фото: прес-служба каналу "1+1"

В рамках кампанії працює веб-сайт та фейсбук-сторінка. Понад рік сіті-лайти та біл-борди кампанії були розміщені у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі та Кременчуці. На разі соціальну рекламу активно транслюють на місцевому рівні в різних областях, зокрема, на Сході України. Кампанія "Щастя у 4 руки" також включає ряд інших заходів, як-то презентації у телепередачах, інтерв'ю для журналів, заходи із пресою для привернення уваги громадськості до теми сімейного щастя та вивчення громадської думки щодо гендерних стереотипів. 

Фото: прес-служба каналу "1+1"

Результати дослідження підтвердили, що українські реалії розподілу сімейних обов'язків значно відрізняються від  європейських. Так, в країнах Європи чоловіки витрачають більше часу на хатні справи, а також значно частіше беруть відпустку по догляду за дитиною. Яскравий приклад Швеції, де майже 90% чоловіків йдуть в "декрет".

Нагадаємо, Падалко, Толіч та Леончук приєдналися до благодійного марафону для допомоги дітям.

Іти у декретну відпустку закликають чоловіків представники Фонду народонаселення ООН в Україні

Іти у декретну відпустку закликають чоловіків представники Фонду народонаселення ООН в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація