Надія бути почутою. Історія сходження Джамали до вершини на Євробаченні-2016

Надія бути почутою. Історія сходження Джамали до вершини на Євробаченні-2016

Фото: Reuters

Костянтин Меладзе не сумнівався у перемозі українки.

Переможницю Євробачення-2016 Джамалу привітали відомі світові зірки. "Вітаю Джамалу та Україну!", - написав у себе в Twitter одразу після української перемоги Джастін Тімберлейк, який теж виступав цього вечора у Стокгольмі. 

"12 балів для України, нічого – Росії. І вони відправили вампіра, щоб повідомити новину", - повідомила авторка "Гаррі Поттера" Джоан Роулінг.

Проте самі лише політичні вподобання на конкурсі не працюють. Стиль, якість і смак – це принесло перемогу Джамалі. Так говорили сьогодні і знавці українського шоу-бізу. Проте спроба потрапити на Євробачення у Джамали була у 2011 році. Утім дебют виявився невдалим. Представляти Україну у Дюсельдорф поїхала Міка Ньютон. Цьогоріч ситуація геть інша - завдяки неймовірному співу української співачки із кримсько-татарським корінням Євробачення-2017 відбудеться у нас вдома.

Саме завдяки їй Сусана Джамаладінова тепер відома нам як Джамала. Хоча сама колишня продюсерка свою роль просить не перебільшувати. Олена Коляденко у середині двотисячних шукала вокалістку для свого мюзиклу. І знайшла Джамалу. "Потрапляє до мене через одну мою знайому диск Джамали. Це була музика в основному татарська. І просто так офігіваю. Саме так, як всі вчора від перемоги. Ми одразу запросили її на зустріч і познайомилися", - зазначила Коляденко.

Після конкурсу Джамала впевнено крокує сходами музичного Олімпу. Член журі національного відбору продюсер Костянтин Меладзе зізнається – коли почув пісню Джамали, не сумнівався, що переможе саме вона. Він називає Джамалу видатною надзвичайною співачко і вважає її перемогу заслуженою. Меладзе певен – перше місце принесе Джамалі світову славу. "Всі співають горлом, а вона співає душею і серцем. На мій погляд, вона співала на Євробаченні краще за всіх і взагалі я вважаю, що вона одна - з найкращих співачок в Європі. Для артиста - це найважливіший інструмент у просуванні своєї музики і власного статусу", - зазначив Меладзе.

Олександр Пономарьов першим у незалежній Україні у 2003 представив нашу країну на пісенному конкурсі у Ризі. Тоді Україна посіла 14 місце. Артист із власного досвіду знає, як відповідально і важко співати за країну. За його словами, перемога Джамали є надзвичайно важливою для нас саме зараз. "По-перше, ми знову звернули на себе увагу. Ми - достойна європейська держава. Ми зосередимо увагу Європи. Вже зосередили. Джамала зосередила на тому, що Крим - це Україна і про це не треба забувати", - додав Пономарьов.

"Це частина правди, що не можна замовчувати про 1944 рік і депортації кримських татар - це частина драматичної історії України кінця ХХ сторіччя. Це добре, що пісня може бути інструментом, щоб цю правду донести не тільки до українців, ай до всієї Европи", - переконаний посол ЄС в Україні Ян Томбінський.

Для багатьох із нас неймовірна перемога Джамали - це перш за все історія віри, важкої праці і надії бути почутими. Джамала ще раз показала усім - головне вірити, а правда і справедливість є шляхом до перемоги.

Свою думку про творчість та перемогу Джамали висловили професіонали

Свою думку про творчість та перемогу Джамали висловили професіонали

Іван Воробйов, Олена Мацюцька, Євген Соловей, Володимир Ситюк, Сергій Кісельов, ТСН Тиждень 1+1

Повʼязані теми:

Наступна публікація