Соломія Вітвіцька і Назар Барилко представили проект "Переможці" у Лурді

Фотовиставку показали у  Франції.

В суботу, 21 травня, у французькому місті Лурд військові з 32 країн провели спільну молитву за мир. На відкритті 58-го Міжнародного військового паломництва першим вукраїнській делегації ішов саме учасник соціального мультимедійного проекту "Переможці", герой АТО Назар Барилко. Тридцять тисяч прочан зі сльозами на очах стежили за кожним кроком хлопця, який на протезі став на коліно, аби поставити символічну свічку заради миру.    

"Мені було трошки важко, але я став на коліно. Це, можна сказати, епічна подія в моєму житті, я досі під враженням – відчуваю мороз по шкірі й буду завжди пам'ятати цей день", - поділився емоціями Назар Барилко.

Під музику військових оркестрів солдати різних національностей у парадних та польових одностроях крокували містом, де їх оплесками та усмішками зустрічали місцеві жителі й туристи. Воїни поклали квіти загиблим у Другій світовій війні. А ввечері Лурд засяяв багатьма вогниками миру та надії. У сутінках відбулася урочиста хода всіх делегацій зі свічками і спільна молитва.

Ювілейну поїздку до Лурда українській делегації, найбільшій за останні 20 років, організував Патріарший паломницький центр УГКЦ. Україну представляли курсанти, воїни АТО, капелани. У заході взяла участь і куратор проекту "Переможці", волонтер і ведуча новин ТСН на каналі 1+1 Соломія Вітвіцька. Маршрут військового паломництва включає також Сан-Ремо, Монако, Рим і Ватикан.

"Таке паломництво потрібне нашим військовослужбовцям, щоб вони могли побачити цей світ, себе в цьому світі, відчути своє покликання, зрозуміти, які цінності вони захищають у своїй державі  й для свого народу", - зазначив Михайло Колтун, військовий єписком УГКЦ.

Під час події в Лурді відбулася презентація просто неба соціального мультимедійного проекту "Переможці". Виставка привернула увагу військових з усього світу, які із захватом дивились на фото українських воїнів-героїв, розпитували про війну на сході Україні й були вражені мужністю українських хлопців.

"Західні офіцери, котрі роздивлялися фото наших "Переможців",  висловлювали захват мужністю наших хлопців та жагою до життя. Загалом атмосфера в Лурді була дуже урочистою та святковою, українську делегацію впізнавали та вітали – оплесками та словами підтримки. Коли Назар ішов на протезі на чолі української делегації під час відкриття 58-го військового паломництва, всі тридцять тисяч прочан стежили за кожним його кроком та не стримували емоцій і сліз", - розповіла Соломія Вітвіцька.

Проект – це 18 фоторобіт відомого українського фотографа Олександра Мордерера та арт-директора Тетяни Рубльової, відеоарт, спеціальний випуск журналу VIVA!, а також серія сюжетів ТСН про долі учасників проекту, автором яких є Соломія Вітвіцька. "Переможці" розповідають дивовижні історії бійців АТО та волонтерів, які втратили кінцівки під час бойових дій на сході Україні, але не втратили мужності та сили духу.

Проект покликаний довести, що людина з інвалідністю - повноцінний член суспільства, що має право на комфортні й рівноправні умови життя. Ці люди хочуть жити й працювати, розбудовувати незалежну Україну. "Переможці" підтримують розвиток сучасного протезування в країні, а також мають на меті добитися безбар'єрності українських міст. Проект також здійснює мрії героїв.

Партнер проекту фонд Save Lives Together запрошує всіх охочих приєднуватися та допомагати в розвитку сучасного протезування в Україні. Зробити свій доброчинний внесок можна з будь-якої точки світу тут.

У Лурді знову зустрілися військові прочани

У Лурді знову зустрілися військові прочани

Повʼязані теми:

Наступна публікація