Вибір Редакції

Як ведучі "1+1" святкують Великдень?


Київ, 25 квітня 2008, 18:00 (5 фото) Друкувати

Хтось із них, як у дитинстві, піде до церкви, а хтось відпочине за кордоном.

Юрій Горбунов < >
Фото 1. Юрій Горбунов (1+1)

Ведучий "Сніданку +" Юрій Горбунов родом з Івано-Франківщини, а там Великдень завжди з нетерпінням чекали і ретельно до нього готувалися. 

"Навіть у радянські часи, коли я був ще школярем, хтось із родини обов’язково ходив до церкви — освятити кошик з пасками, яйцями. З дитинства Великдень для мене — світле свято. Мама дуже добре пекла паски, дуже смачні. Це ціле мистецтво, я вважаю. Цьому треба вчитися, щоби випічка вийшла такою, як треба. Тому ми з дружиною самі не випікаємо паски. Навіщо робити те, чого не вмієш, і знущатися над продуктами? Ми купляємо готові в дорогих кондитерських, щоби паски були смачні і ароматні". 

Анна Безулик
1+1
Анна Безулик
Крім традиційного столу, сім’я Горбунових на кожен Великдень намагається приготувати собі якийсь подарунок або поїхати з міста. "Плануємо поїхати до батьків, - каже Юра. - Може, ще куди подалі. Звичайно, вранці підемо з кошиком до церкви. Оскільки ми католики, освячувати кошик ходимо на Аскольдову могилу".

Колега Горбунова по "Сніданку +" Марічка Падалко давно хотіла поїхати з Києва на вихідні, відпочити. Разом з усією сім’єю вона їде на Великдень у Туніс, тож святкування як такого не буде. "А зазвичай ми ходимо в церкву святити яйця", - каже телеведуча.

Для Анни Безулик, автора і ведучої програми "Я так думаю" Великдень із самого дитинства — це дивовижне, світле свято. "Це смачнющі бабусині пироги, паски, крашанки, - усміхається ведуча. - Я завжди чуйно ставилася до цього дійства, хоча й не усвідомлювала, як і більшість з нас, вихованих в комуністичних традиціях, всієї духовної глибини і значущості цього свята".

В родині Анатолія Борсюка, ведучого кулінарного шоу "Смачна країна", великодні традиції не надто наслідують. Анатолій Давидович узагалі більше полюбляє працювати, аніж відпочивати. Але паски і крашанки в родині у цей день завжди є. Більше того, як зізнається Борсюк, деякі знайомі в цей день приносять навіть мацу. 

"Ми люди невіруючі і в нас немає традиції пекти паски і стояти службу в церкві. Хоча в дитинстві я з задоволенням спостерігав як мама красить яйця в цибулиному лушпинні. А я розмальовував їх як міг — фарбами, олівцями, наклейками прикрашав. Але ці приготування мали для мене скоріше гастрономічний та естетичний аспект".

Ведуча ранкових новин Марина Кухар дотримується сімейних традицій святкування Великодня. "Все готує старша жінка в сім’ї, а ми тільки допомагаємо. Головна страва на Великдень - паска. На Закарпатті їх не роблять солодкими, як тут. Це смачний домашній хліб, випечений у сусідській печі. Ще є такий цікавий звичай - за тим, як паска вдалася, роблять прогнози на цілий рік. Якщо скоринка тріснула - значить, хтось в сім’ї одружиться. Якщо рівна і гладка — значить, і рік буде такий же. Зазвичай, після того, як бабуся цілу ніч чаклує коло паски - вона виходить гарною - то й поганих прогнозів не буває".

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter
За матеріалами: 1+1 / Ю.П./Р.К.