Вибухове "Євробачення": топ гучних скандалів конкурсу

Вибухове "Євробачення": топ гучних скандалів конкурсу

Пісенний конкурс майже ніколи не минає без скандалів, які іноді досить суттєво підмочують виконавцям репутацію.

Сьогодні у Роттердамі відбудеться фінал міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2021".

Загалом за історію конкурсу, яка нараховує вже більше як півстоліття, скандалів було чимало. Редакція сайту ТСН.ua вирішила згадати найгучніші за останні роки.

Представники церкви Кіпру проти пісні про диявола

Цього року грецька співачка Елена Цагріну представила Кіпр на пісенному конкурсі "Євробачення" з композицією El Diablo ("Диявол"). Це спричинило скандал. Так, синод Православної церкви Кіпру засудив вибір пісні, яка, на його думку, закликає поклонятися дияволу. Представники церкви вимагали, щоб Кіпр відмовився від участі в конкурсі. Втім, Елена все ж представила цю композицію.

Стоцька-спойлер результатів голосування журі Росії

Починаючи від 2016 року на конкурсі "Євробачення" діють нові правила підрахунку голосів та балів. Також конкурс отримав "національних журі" від кожної країни, оцінки котрих оголошуватимуть одразу після здійснення вибору глядачами.

Співачка зробила трансляцію у Periscope, у якій висловила свої симпатії конкурсантам. Під час перегляду виступів артистка прокоментувала номери учасників з Нідерландів і Вірменії, заявивши, що буде голосувати за Вірменію. Змотивувала своє рішення зірка тим, що її чоловік – вірменин.

Фото: instagram.com/100tskaya

Однак, за правилами конкурсу, журі повинні дивитися репетиції онлайн і виставити оцінки лише після їх закінчення. Анастасія Стоцька, як член журі, була попереджена про заборону розголошувати результати голосування.

Європейський мовний союз виніс своє рішення з цього питання: Росії запропоновано на період першого та другого півфіналів відкликати Анастасію Стоцьку зі складу журі із визнанням її голосування недійсним, а для фіналу російська сторона мала представити іншого члена журі.

Ціна участі у "Євробаченні-2016": Румунію виключили зі списку конкурсантів через борги

"Євробачення-2016" відбулося без Румунії. Відповідне рішення ухвалив Європейський мовний союз. Національний радіомовник держави Televiziunea Română повинен був сплатити 16 мільйонів швейцарських франків. ЄМС закликав Румунію виплатити накопичений за минулі роки борг до 20 квітня, однак від країни не було вжито жодних кроків. Як результат, Овідіу Антон з піснею Moment of Silence не брав участі у музичній першості.

Помилково "подарована" Україні Кубань у фанвідео як привід до звернення до Суду  

У Мережі викликало активні обговорення відео для "Євробачення-2016", на якому територія України розширилася за рахунок Кубані.

"Подарована" Україні Кубань спричинила скандал у Мережі / Фото: youtube.com/user/Jessdelinski

Суттю відеоряду стали фрагменти виступів конкурсантів із картами їхніх країн. На ньому Україну зобразили із частиною території Росії, а саме – Кубанню. Виявилося, що ролик є роботою прихильниці конкурсу, яка визнала свою помилку. Жодного відношення до офіційного промо конкурсу ця робота не має, однак на думку "Коммунистов России" таке "приєднання" було не помилкою, а добре спланованою провокацією. Із такими аргументами та проханням відшкодувати моральну шкоду кожному жителю Кубані представники партії звернулися до Європейського суду з прав людини.

"Заборонений" прапор

Кримськотатарський прапор заборонили для демонстрації на "Євробаченні-2016". Він не підходить під правила, оприлюднені на сайті концертного залу Stockholm Globe Arena, де відбувся конкурс. Прапор кримських татар потрапив до переліку заборонених на "Євробаченні-2016" разом з прапорами Косова, Палестини, Північного Кіпру, Придністров'я, "ДНР" та "Ісламської держави".

Таке рішення оргкомітету "Євробачення-2016" викликало хвилю невдоволення у Мережі. Однак, організатори згодом назвали опубліковані правила щодо прапорів "чорновими", а сам документ на офіційному сайті конкурсу таким, що не був призначений для публікації.

Плагіат і "загублені" голоси

Переможниця "Євробачення-2013" Емілі де Форест стала "героїнею" аж двох скандалів. Нідерландська газета De Telegraaf звинуватила співачку в плагіаті. Пісня, яку вона виконала, дуже схожа на композицію I Surrender групи K-Otic, записану ще 2002 року.

Ще один скандал стосується голосування за російську конкурсантку Діну Гаріпову. Директор Громадського телебачення Азербайджану Джаміль Гулієв заявив, що Гаріпова отримала друге місце за підсумками SMS-голосування. І Національне журі, за його словами, також поставило Росії високу оцінку. Однак у підсумку Росії від Азербайджану дістався нуль балів.

Воробйов обурив Європу російським матом

Представник Росії Олексій Воробйов на "Євробаченні-2011" відзначився матом в прямому ефірі.

У півфіналі співак, розмахуючи прапором своєї  країни, кричав: "Це Росія! Це Росія, бл*дь! Іди сюди, бл*дь!". Представник Олексія Воробйова пояснив ситуацію його хвилюванням і тим, що він "як нормальний російський чоловік" таким чином радів за свою країну.

Секс-скандал із переможницею

Переможниця "Євробачення-2010" Лєна Майєр-Ландрут з Німеччини починала свою кар'єру з "полунички".

Ще будучи неповнолітньою, дівчина знялась у відвертому відео - у вересні 2009 року на екрани німецького ТБ вийшов фільм "Будь ласка, допоможи мені", в якому епізодичну роль зіграла тоді ще нікому не відома 17-річна Лєна. Дівчина займалась сексом в басейні з симпатичним незнайомцем. Фрагменти відео з'явились в Мережі напередодні фіналу конкурсу.

Оціночні баталії навколо виступу Приходько

Грандіозний скандал був пов'язаний з російською представницею на "Євробаченні-2009" Анастасією Приходько. Преса рясніла статтями про те, що Україна оцінила її пісню "Мамо" не на 8, а на 0 балів.

Фото: instagram.com/prykhodko_official

За даними ЗМІ, професійне журі України - рідної країни співачки - поставило їй за виступ 0 балів. Та й глядачі оцінили виступ киянки ненабагато вище. Проте за дві хвилини до того, як вся Європа дізналася симпатії українців, виявилось, що співвітчизники оцінили пісню Анастасії на 8 балів.

Росії почулося "Russia goodbye"

"Євробачення-2007" запам'яталось гучним скандалом довкола пісні української представниці Вєрки Сердючки. У пісні Danсing, яку виконала співачка, росіяни почули не "lasha tumbai", а "Russia goodbye". Через цей скандал на "Євробаченні" всім організаторам концертів Росії були надіслані вказівки не пускати українську "провідницю" на сцену.

Росія зчепилась з Ірландією через "Тату"

Після фіналу "Євробачення-2003" у Латвії російський "Перший канал" подав скаргу в Європейську мовну спілку (ЄМС) на Ірландію, де голосування телеглядачів по телефону в останній момент замінили голосуванням національного журі.

На думку телеканалу, саме зміна процедури голосування вплинула на результат групи "Тату", яка представляла Росію і в результаті зайняла третє місце. ЄМС відмовилась розглядати скаргу.

Ісландська співачка захотіла полаятись зі сцени

Учасниця "Євробачення-2006" від Ісландії Сільвія Найт приїхала на конкурс із піснею, яка містила лайку "fucking". На попередження ЄМС про те, що це порушення правил конкурсу, співачка заявила - співатиме так, як хоче. Проте вже у півфіналі вона замінила "fucking" на "freaking". На щастя організаторів, у фінал Сільвія Найт не увійшла.

Відмова України від участі у "Євробаченні-2019"

Національний відбір на конкурс "Євробачення-2019" Україна запам'ятає надовго. Він став чи не найскандальнішим за останні роки проведення. Так, у переможниці нацвідбору MARUV під час першого півфіналу, яка до цього давала концерти в Росії і вже мала там заплановані наперед виступи, поцікавилися, як таке може бути. Тоді ж артистка відповіла, що виступи у РФ – її спосіб нести мир і до фіналу цю тему зам'яли. Вже у фіналі з питаннями про виступи у країні-агресорі MARUV не чіпали, проте членкиня журі Джамала все ж таки поцікавилася у співачки – "чий Крим?". Недовго думаючи виконавиця заявила: "Україна, звичайно!". Відповідь всіх задовольнила. Далі сталося найцікавіше – попри гастролі у РФ, і члени журі, і глядачі віддають  MARUV найвищі бали, тим самим зробивши її переможницею нацвідбору і представницею України на "Євробаченні-2019".

Фото: УНІАН

Далі MARUV мала підписати договір з Національною Суспільною Телекомпанією Украіни (НСТУ), де і сталася проблема. Ознайомившись з пунктами договору, переможниця нацвідбору назвала їх "кабальними". Співачку обурило те, що вона не зможе імпровізувати на сцені (неузгоджений шпагат, приміром, призведе до штрафу в 2 мільйони гривень), повинна передати авторські права на пісню, що належать світовому лейблу Warner Music. Також MARUV мала чітко дотримуватися усіх вимог і вказівок НСТУ і не мала права спілкуватися з журналістами без узгодження з НТКУ, що, за словами співачки, повністю порушує свободу слова і права людини.

НСТУ, своєю чергою, обґрунтувала та пояснила пункти договору, які не задовольнили MARUV. Також вони зазначили, що підписання такого договору між телерадіокомпанією та учасником не є нововведенням, адже договори з представниками на конкурс укладаються щороку. Після семи годин перемовин співачка та НСТУ так і не дійшли згоди та не підписали договір, в результаті чого МАRUV відмовилась від участі у "Євробаченні" у Тель-Авіві.

Після відмови артистки представника України на "Євробаченні-2019" мали обрати з поміж усіх фіналістів національного відбору. Оскільки другу позицію у заліковому підсумку нацвідбору посів колектив Freedom Jazz, то НСТУ запропонувала їм взяти участь у конкурсі пісенної першості. Однак дівчата на таку пропозицію відповіли відмовою. Також про відмову в "Євробаченні-2019" офіційно заявив і гурт KAZKA, який відповідно посів третє місце у фіналі нацвідбору. Слідом за KAZKA із заявою про відмову виступив гурт Brunettes Shoot Blondes, який, своєю чергою, посів четверту сходинку у фіналі.

Представники церкви Кіпру проти пісні про диявола

Цього року грецька співачка Елена Цагріну представить Кіпр на пісенному конкурсі "Євробачення" з композицією El Diablo ("Диявол"). Це спричинило скандал. Так, синод Православної церкви Кіпру засудив вибір пісні, яка, на його думку, закликає поклонятися дияволу. Представники церкви вимагали, щоб Кіпр відмовився від участі в конкурсі. Втім, Елена все ж представить цю композицію та вже провела дві репетиції у Роттердамі.

Білорусь відсторонили від "Євробачення-2021" після спроби виступити з піснею "про зайчиків"

Учасників "Євробачення-2021" з Білорусі, гурт "Галасы ЗМеста", відсторонили після спроби виступити з піснею "про зайчиків". Представлена країною пісня вдруге порушила правила конкурсу, а ліміт часу на подачу заявки на участь був вичерпаний. У своїй заяві організатори конкурсу нагадали, що нещодавно відмовилися приймати пісню від учасників з Білорусі, оскільки пісня  "ставить під сумнів неполітичний характер конкурсу". Учасників просили внести корективи у пісню або представити нову. БелТелерадікомпанія надала нову композицію того ж гурту упродовж подовженого терміну, але за висновком організаторів, вона знову не відповідала правилам конкурсу.

Нагадаємо, перший півфінал "Євробачення-2021" відбувся 18 травня, другий — 20 травня. А фінал пісенного шоу, в якому стане відомо ім’я переможця, відбудеться вже сьогодні 22 травня. Cайт ТСН.ua вестиме текстову онлай-трансляцію заходу та першим повідомлятиме про переможців. Усе, що потрібно знати про цьогорічний конкурс, ви можете переглянути у нашому матеріалі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація