Впливовий рок-музикант, наркотики і свідок Єгови. Біографія Прінса

Впливовий рок-музикант, наркотики і свідок Єгови. Біографія Прінса

Фото: Reuters

ТСН.ua зібрав найцікавіші факти із біографії епатажного померлого співака. 

Тіло легенди 90-х років минулого століття співака Прінса знайшли у його будинку в Мінессоті. Артисту було 57 років. Причини трагедії наразі з'ясовує слідство.

Біографія

Prince (Прінс), справжнє ім'я — Прінс Роджерс Нельсон — американський рок-музикант, один із найвпливовіших у рок-музиці. Творчість Прінса також охоплює такі напрями, як фанк, R&B, джаз-рок та багато інших. У кожному з них він був новатором: ламав усі кордони стилів і змішував їх в одне екликтичне ціле, позначаючи його своєю індивідуальністю.

Критики вважають, що Прінс поєднав у собі риси трьох видатних піонерів: рок-н-ролу — Літл Річарда, ритм-енд-блюзу — Джеймса Брауна і психоделічного року — Джимі Хендрікса. Хоча Прінса вважають перш за все співаком і гітаристом, із такою ж легкістю він грав на клавішних і ударних інструментах, писав тексти, компонував і аранжував, а також був продюсером. Своїм екстравагантним одягом і сценічною поведінкою він став законодавцем моди поп-культури кінця ХХ століття. Лауреат премій "Греммі", "Оскар" та "Золотий глобус".

Прінс народився і виріс в Міннеаполісі в сім'ї афроамериканців. В юності захоплювався записами Джеймса Брауна, Слая Стоуна, Джорджа Клінтона і Джимі Хендрікса. У 1977 вступив у створену чоловіком двоюрідної сестри групу 94 East, а в 1978 р. випустив перший сольник, для якого самостійно написав і виконав всі пісні. Ранні записи Прінса були революційними для ритм-енд-блюзу.

Наприклад, третій альбом Dirty Mind (жовтень 1980), який знову написаний самостійно, викликав багато шуму своїми відвертими, часом провокаційними текстами. Не менш епатували його колоритні, динамічні виступи в чоботях на величезних підборах, якими співак прагнув компенсувати мініатюрний зріст (157 см).

Коли в 1981 р Прінс з'явився на розігріві у Rolling Stones на високих підборах, у бікіні і напівшинелі військового крою, шанувальники легендарної рок-групи закидали його сміттям. Пішли чутки про його нетрадиційну сексуальну орієнтацію.

Пік популярності.

У 1981 р Прінс оголосив про створення групи The Time, під егідою якої в 1980-ті було випущено чотири альбоми, єдиним автором і виконавцем пісень виявився він сам. Група як така існувала від концерту до концерту і була перейменована в The Revolution. У жовтні 1982 року на полицях музичних магазинів з'явився подвійний альбом артиста, 1999, який зробив його ім'я відомим за межами США і перетворив його на найпопулярнішого музиканта планети після Майкла Джексона. Дві доріжки з альбому стали візитними картками Прінса і увійшли в укладений журналом "Rolling Stone" список найкращих пісень усіх часів — це  антиутопічна "1 999" і сповнена еротичного підтексту "Little Red Corvette".

Істерія навколо імені Прінс досягла піку в 1984 році, з виходом його найуспішнішого диска Purple Rain, який супроводжувався однойменним фільмом. Протягом всього року Прінс панував в чартах, іноді одночасно очолюючи списки найбільш популярних у США альбомів, синглів та фільмів.

Тривалі експерименти

З другої половини 1980-х творчість Прінса стало еволюціонувати в найнепередбачуваніших напрямках. Деякі пояснювали наліт психоделії та експериментальну структуру таких його записів, як "Batdance" (1989, тема до фільму "Бетмен", 1-ше місце в США), захопленням наркотиком "екстазі".

З настанням дев'яностих Прінс став радикально змінювати свій імідж і музику. Він розпустив The Revolution і створив новий колектив, The New Power Generation, під ім'ям якого випустив в 1991 р. успішний альбом Diamonds and Pearls, який запам'ятався потужним вокалом Rosie Gaines. Одночасно з роботою над власним диском він допомагав Мадонні і Кейт Буш в записі альбомів Like a Prayer і The Red Shoes відповідно. Але найбільші зміни в образі співака трапилися після 1993 року, коли він випустив альбом, назвою для якого вибрав поєднання символів чоловічого (♂) і жіночого (♀) начал. Цей же символ став позначенням самого артиста: записи попередніх років перевипускає їм під ім'ям "Прінс (1985-1993)", а нові роботи - під ім'ям "артист, раніше відомий як Прінс".

Якщо колишній Прінс запам'ятався всім своєю зухвалим сценічним образом, то теперішній поставав смиренним і лагідним.

Свідок Ієгови

У 2001 році Прінс став одним зі свідків Єгови. До цього він два роки вивчав Біблію зі своїм другом, відомим музикантом Ларрі Гремом (Larry Graham, Jr.), який сам став свідком ще в 1975 році. Прінс відвідує зустрічі в місцевому Залі Царства, а іноді і стукає в двері людей, щоб обговорити з ними свою віру.

Творчий доробок

Прінс — досить плідний артист. Його дискографія включає більше 20 студійних альбоми, кілька компіляційних та живих альбомів, існує також неофіційна інформація про велику кількість не опублікованих записів. У 2004 Прінс був занесений до Зали слави рок-н-ролу.

Також його 6 пісень потрапили до Списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу Rolling Stone, 4 альбоми — до Списку 500 найкращих альбомів усіх часів за версією журналу Rolling Stone.

Повʼязані теми:

Наступна публікація