Як Сава Лібкін та Люда Барбір разом ловили мідїї та готували ризото на березі моря

Рецепт ризото з мідіями спричинив фурор у ресторані.

В ефірі "Сніданок. Вихідний" цієї суботи о 08:50 вийшла третя серія грандіозного кулінарного проекту "Їжа у великому місті". Телепара Людмила Барбір і Сава Лібкін вирушили до Одеси в гастрономічну експедицію, на пошуки найкращих морепродуктів.

Цього разу Сава й Люда ловили мідії у Чорному морі для особливого ризото (страва з рису), приготованого за класичним рецептом, але "з перчинкою".

Фото: прес-служба каналу "1+1"

Під час знімань, які відбувалися на родинній кухні одеського кулінара, він розповів гуцульській господині, що означає слово "драга", а красуня-ведуча у відповідь навчила Саву нового українського слова.

На кухні у Людмили та Сави вирували справжні пристрасті. Сава розповів, як вибрати справді свіжі мідії, щоб у них було багато м'яса, та навіщо до ризото треба додавати сир.

Спробували українське ризото популярна одеська блогерка Ірина Медушевська та музикант Ігор Бутенко, якому страва так сподобалася, що він заспівав для присутніх пісню.

Гості оцінили смак та ступінь приготування рису, відзначили модний формат подачі та швидкість приготування.

У наступних двох серіях телепара знову дивуватиме новою одеською кухнею з морепродуктів, добутих у Чорному морі, а потім на кулінарів чекатимуть Київ та інші міста.

Стежте за конкурсами і розіграшами авторського посуду Сави Лібкіна на сторінці у Facebook "Сніданок з 1+1" і надсилайте свої рецепти для нової української кухні Libkin.chief@gmail.com.

Готуйте смачно та корисно разом із проектом "Їжа у великому місті" щосуботи о 8:50 на 1+1!

Спосіб приготування різотто дивіться за посиланням.

Під час знімань Сава пожартував, що Люда – його основний інгредієнт. А якщо серйозно, то рецепт такий:

Інгредієнти:

- Чорноморські мідії - 2 кг

- Рибний бульйон, гарячий - 1,5 л

- Цибуля ріпчаста - 1 велика або 2 невеликі (близько 100 г)

- Вершкове масло - 200 г

- Оливкова олія - 100 мл

- Біле сухе вино - 300 мл

- Рис сорту "Арборіо" (або "Карнаролі") - 500 г

- Сир пармезан – 150 г

- Сіль

- Перець

- Лимонний сік - 50 мл

- Зелень петрушки, дрібно покришена - 1 пучок

Приготування:

Мідії скласти у великий казан або каструлю, влити 150 мл сухого білого вина й пропарити під кришкою до відкриття мушель. 1/3 мідій відкласти цілими для подачі (по 2-3 штуки на порцію). Решту відкрити і вийняти з мушель м'ясо. Довести до кипіння бульйон, влити в нього рідину, в якій варили мідії, тримати гарячим.

Розтопити в глибокій пательні 100 вершкового масла й прогріти в ньому цибулю до прозорості (не засмажувати!).

Помішуючи, обсмажити рис до прозорості. Влити вино. Помішувати до майже повного всотування вина.

Влити 1/3 бульйону. Готувати, помішуючи, до майже повного всотування бульйону. Повторіть кілька разів, стежачи за консистенцією.

Додати м'ясо мідій. Перевірити на смак і готовність рису (ризото має бути "кремовим" - трохи рідкуватим, а рис - трохи твердим всередині, al dente).

Перемішати. Додати вершкове масло і дрібно покришену зелень петрушки (відкласти 1 ст. ложку зелені).

Відкладені мідії скропити лимонним соком, викласти на деко і злегка прогріти в духовці.

Подавати негайно. Під час подачі викласти на ризото цілі мідії. Додатково притрусити їх відкладеною заздалегідь петрушкою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація