141 мільйон гривень за проектування нової гілки метро у Києві віддадуть фірмі росіянина

141 мільйон гривень за проектування нової гілки метро у Києві віддадуть фірмі росіянина

Фото: ТСН.ua

Україна не має чіткої політики, яка б забороняла віддавати росіянам державні замовлення.

Тендер на 141 млн грн на проектування нової гілки метро, яка від мікрорайону Сирець проляже до Виноградаря в Києві, виграла фірма "Київметропроект". Ця компанія запропонувала найнижчу ціну за свої послуги, тому й обігнала двох конкурентів.

"Українське законодавство зобов'язує обирати компанію з найменшою ціною. "Київметропроект" надав найменшу вартість", – пояснює радник начальника комунального підприємства "Київський метрополітен" Наталка Макогон.

Проте, як з'ясувалося, кінцевим власником "Київметропроекту" є російський бізнесмен Валерій Абрамсон. Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту "Радіо Свобода" та "UA: Перший".

За три місяці до оголошення тендеру фірма "Київметропроект" перебувала у власності російського інституту "Мосметропроект", заснованого Міністерством майнових відносин Росії. Але напередодні українського державного тендеру московський інститут нібито продав свою київську фірму американській компанії Valart Engineering, яка й належить Абрамсону.

Абрамсон – почесний будівельник Росії, бізнесмен, тісно інтегрований у російські структури, в тому числі навколодержавні. Входить до експертної ради при комітеті Держдуми з питань будівництва, очолює комітет підприємництва у сфері архітектури Московської торгово-промислової палати, а також раду директорів фірми "Метрогіпротранс", яка розробила проекти усіх нинішніх ліній Московського метрополітену.

Абрамсон також очолює будівельну компанію "Інфрастуктура", якою донедавна володів разом із російським олігархом Романом Абрамовичем. Ця фірма освоїла мільярди російських бюджетних рублів на побудові мостів, тунелів, доріг.

Валерій Абрамсон / Фото: Радіо Свобода

У "Київметропроекті" визнають, що, попри американське маскування, їхнім кінцевим бенефіціаром є російський бізнесмен.

"Зараз, то що я знаю, – це що кінцевий бенефіціар – Абрамсон, дійсно. А компанія – Valart. Паспорт у нього (Абрамсона) американський, я його бачив. Він сам показував. Дуже цікавий паспорт. Сторінки там зі всякими звірятами. Я думаю, що у нього бізнес по всьому світу – там де вигідно", – уточнив директор ТОВ "Київметропроект" Віктор Янікін.

Нагадаємо, Україна ще на рік подовжила санкції, левова частка яких припадає на російських громадян та компанії. Проте не діє заборона на співпрацю з російськими компаніями, які не мають прямого стосунку до оборонно-промислового комплексу. Тож брати участь у державних тендерах в Україні їм не заборонено.

Повʼязані теми:

Наступна публікація