20 років до Польщі. Експерти розповіли, як виростити в Україні сильну економіку

20 років до Польщі. Експерти розповіли, як виростити в Україні сильну економіку

Фото: Firestock

Урядовці запевняють, що реформатори досягли певних успіхів та дають оптимістичні прогнози, але економісти налаштовані скептично.

Процес формування бюджету країни на рік, який є відображенням стану економіки, завжди складно давався українським чиновникам. Наприкінці кожного року затвердження держбюджету Верховною Радою стає темою номер один та головною причиною баталій між нардепами й урядом та й між самими представниками партій у парламенті.

Цього разу профільні міністерства заздалегідь почали готувати бюджет на 2017 рік, даючи при цьому доволі оптимістичні прогнози на зростання української економіки на кілька наступних років вперед.

Так, у затверджених Кабміном і вже переданих на розгляд Верховній Раді Основних напрямах бюджетної політики на 2017 рік встановлені показники-завдання для бюджету України і на 2018-19 роки. Згідно з ними, скоро український ВВП зростатиме зі швидкістю 3-4% на рік. 

Індикативні прогнозні показники на 2017-2019 роки

Показник

2017 рік

2018 рік

2019 рік

Зростання ВВП

+3%

+4%

+4%

Номінальний ВВП

2,584 трлн грн

2,867 трлн грн

3,148 трлн грн

Дефіцит бюджету

3% ВВП

2,5% ВВП

2,3% ВВП

Інфляція

8,1%

5,5%

5,2%

Рівень безробіття

8,6%

8,3%

8%

Середній курс долара

27,2 грн

27,8 грн

28,1 грн

Державний борг

66,8% ВВП

Не більше 63,9% ВВП

Не більше 61,8% ВВП

Граничний обсяг надання держгарантій

Не більше 5% доходів загального фонду держбюджету

Розробка та реалізація державних інвестиційних проектів у пріоритетних сферах

Не менше 1 млрд грн щороку

Мінімальна зарплата

Не нижче від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Підвищення прожиткового мінімуму до рівня його забезпечення

Не менше ніж на 2 відсоткових пункти показника прогнозованого індексу споживчих цін (інфляції)

Вищими темпами, ніж прогнозований індекс споживчих цін (інфляція)

Підвищення посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки

 

Вищими темпами, ніж прогнозований індекс споживчих цін (інфляція)

Збереження частки перерозподілу ВВП через зведений бюджет

Не вище, ніж враховано у держбюджеті на 2016 рік (33,1%)

Економісти зазначають, що ця цифра замала для української економіки, яка розвивається. Що вже й казати про прогнозовані 1,1% за підсумками цього року. В ідеалі ми маємо мати швидші темпи - близько 6%, - щоб за кілька років наздогнати такі країни, як наприклад, Польща.

Проте інші експерти певні, що хоча б і невелике зростання для України - це вже досягнення, яке має бути закріплене позитивною динамікою.

Також економісти вбачають ознаки того, що рівень життя поступово почав підвищуватися. Про це опосередковано свідчать і прогнози Мінфіну на розмір прожиткового мінімуму і мінімальних зарплат. Згідно з ними, до кінця 2019 року розмір мінімальної заробітної плати повинен зрости до 2030 грн на місяць. Це на 580 грн більше, ніж нинішній показник. Водночас прожитковий мінімум через три роки становитиме 1960 грн (на 420 грн більше нинішнього рівня).

Проект підвищення розміру мініммальної зарплати, у гривнях на місяць

Рік

Із 1 січня

Із 1 травня

Із 1 грудня

2016

1378

1450

1600

2017

1600

1684

1762

2018

1762

1854

1894

2019

1894

1993

2030

 

Проект підвищення розміру прожиткового мінімуму, у гривнях на місяць

Рік

Із 1 січня

Із 1 травня

Із 1 грудня

2016

1330

1399

1544

2017

1544

1624

1700

2018

1700

1788

1828

2019

1828

1923

1960

Водночас експерти наголошують, що наразі зарано робити прогнози на такі віддалені роки. Адже те, чи зможе Україна показувати стабільне зростання, залежатиме виключно від ефективного впровадження реформ, наслідком яких має стати покращення умов для ведення бізнесу. А ось вже останнє привабить інвесторів, які вкладатимуть гроші в українську економіку та нададуть їй значного прискорення.

Проте відомо, що реформи в Україні - справа складна і невдячна. Нещодавно в інтерв'ю УНІАН віце-прем'єр Степан Кубів поскаржився на трьох ворогів реформ - терористів на сході, корупцію і популістів. "Останні ополчилися проти важливих реформ та зомбують суспільство не гірше за російську пропаганду. Але рідко пропонують адекватну альтернативу реформам", - повідомив урядовець.

При цьому Кубів зазначив, що все ж таки прогрес у реформаторів є. Серед досягнень він перерахував реформу газової сфери, сфери інтелектуальної власності та корпоративного управління держкомпаній. Також міністр запевнив, що триває робота над зменшенням адмінбар'єрів для бізнесу. У подальшому, додав віце-прем'єр, Кабмін дотримуватиметься Операційного плану дій, який містить показники ефективності і має сприяти реалізації реформ.

Олексій Геращенко, фінансист, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи:

- Згідно з прогнозами, Україна завершить 2016 рік зі зростанням ВВП на 1%. Але 1% - це майже статистична похибка. Такі цифри свідчать, що економіка завмерла на рівні минулого року. З такими темпами ми, зважаючи на те, що світова економіка наступного року зросте в середньому на 3%, опустимося у загальних рейтингах ще нижче.

Зараз ми маємо досить оманливу макрофінансову стабілізацію. Тобто курс валют відносно стабільний, а інфляція невелика. Але водночас немає і припливу інвестицій, немає нових великих проектів. Тобто це більше схоже на виживання і сподівання на якесь диво, яке дозволить зростати.

Для таких слабо розвинутих економік, як українська, зростання навіть на 4-5% на рік не є чимось дивовижним. А менші значення взагалі означають, що ми відстаємо від розвинутого світу.

За значеннями ВВП на душу населення чи за купівельною спроможністю ми в три рази відстаємо від таких країн Східної Європи, як Чехія, Польща, Словаччина, Угорщина. І щоб досягти їхнього рівня, нам необхідно впродовж 15-20 років потужно зростати зі швидкістю 6-7% на рік. Цього можна досягти тільки за рахунок припливу інвестицій. А за останній рік якихось суттєвих кроків для збільшення інвестиційної привабливості не відбулося.

Шляхом реформування Україну необхідно зробити більш привабливою для ведення бізнесу, аніж наші сусіди, такі як Польща, Білорусь та інші країни Східної Європи. Тут є низка критеріїв: наскільки легко отримати дозвіл, наскільки легкі умови ведення бізнесу, наскільки великі податки, наскільки захищені права власності, як працює судова система.

Відповідно, все те, що ми називаємо реформами, має просунути Україну набагато вперед на світовій карті привабливості ведення економічної діяльності.

Фото: Dragon Capital
Олена Білан, головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital:

- Зараз більшість прогнозистів очікують відновлення економіки після різкого падіння. Прогнозують зростання економіки цього року на 1%, наступного - на 2-3%, а у подальші роки - 3-4%.

Проте зараз для України не стільки важливою є цифра зростання, стільки те, щоб країна вийшла на шлях сталого розвитку. Щоб кожного року ми могли бути впевненими, що економіка буде зростати.

Для цього, звичайно, дуже потрібно, щоб в економіку прийшли інвестиції. Зараз ці тенденції тільки зароджуються, тільки з'являються перші ознаки відновлення інвестицій, але ми й досі не можемо з упевненістю дивитися у майбутнє і говорити, що Україна розпочала стале економічне зростання.

Залишається дуже багато ризиків. Зокрема, є проблеми з відновленням кредитування МВФ. Вже рік у нас немає тісного співробітництва, ми не отримуємо кошти від МВФ . Але тут важливі навіть не самі гроші, а те, щоб проводилися відповідні реформи, в результаті яких в іноземних інвесторів з'явиться віра в Україну. Вони мають бачити, що країна рухається вперед, розвивається і змінюється на краще.

Тоді вже можна буде казати і про вплив іноземних інвестицій, і про внутрішнього інвестора, який також почне більше вкладати, і про стале економічне зростання.

Наразі ми можемо лише сподіватися, що наступного року ми отримаємо 2-3%. А робити прогнози на 2018-19 роки ще дуже важко.

Фото: business.ua
Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень:

- Згідно з прогнозами Мінекономіки, на наступні роки нас очікує незначне прискорення економічного зростання, але його темпи лишатимуться доволі низькими. На жаль, в нас не очікується зростання, як у так званих азійських тигрів (країни Азії - Сінгапур, Гонконг та інші, - які демонструють високі темпи зростання, - ред.). Також не буде такого зростання, щоб наздогнати європейські країни, наприклад, Польщу.

Тож на сьогоднішній день ми маємо прогноз Мінекономіки про зростання 3-4% у найближчі роки. Ми маємо мету Національного банку утримувати інфляцію на рівні 8% наступного року і тримати 5% у подальшому.

І якщо наше економічне зростання сягне 5% за умови інфляції у 5%, то рівень середньої зарплат українців може зрости на 10%. Це якщо казати дуже спрощено.

Певне економічне зростання в Україні вже відбувається цього року. Ті самі зарплати не лише в номінальному, але й у реальному вимірі зростають вже зараз. Але питання в тому, що це не відбувається миттєво. До речі, зараз це зростання можна бачити і через збільшення споживання окремих продуктів, наприклад, м'ясних.

Такі показники дійсно показують певне зростання, але очікувати, що вони будуть значними – не варто.

Повʼязані теми:

Наступна публікація