12 завдань для України від МВФ: ринок землі, монетизація субсидій та підвищення пенсійного віку

12 завдань для України від МВФ: ринок землі, монетизація субсидій та підвищення пенсійного віку

Фото: УНІАН

Фонд вимагає скоротити кількість чиновників, боротися з корупцією та активніше проводити реформи.

Україна та Міжнародний валютний фонд оновлюють меморандум про співпрацю та записали туди нові пункти. Київ зобов'язався провести пенсійну та земельну реформи, скоротити кількість держслужбовців та бюджетників, скасувати "спрощенку" в оподаткуванні бізнесу.

Це потрібно буде виконати для отримання майбутніх траншів. А завдання для отримання чергового траншу на 1 млрд доларів уже виконали – націоналізували "ПриватБанк" та ухвалили держбюджет на 2017-й. Про це пише "Економічна правда".

"Місія Міжнародного валютного фонду в найближчі тижні може рекомендувати раді директорів Фонду провести третій перегляд програми EFF", - заявив днями офіційний представник Фонду Джеррі Райс.

12 завдань для України за для отримання траншів кредиту від МВФ:

1. До кінця січня 2017 року Кабмін має затвердити механізм монетизації субсидій та стимулювання населення до економії енергоресурсів.

2. До кінця березня 2017 року Україна має ухвалити нову пенсійну реформу. Поступово підвищуватимуть пенсійний вік: для чоловіків - на чотири місяці щороку, починаючи від липня 2017-го; для жінок - на шість місяців після 2021 року, до того часу, поки для чоловіків та жінок пенсійний вік не досягне 63 років - у 2027-му.

3. До кінця березня 2017-го мають ухвалити закон про ринок земель сільськогосподарського призначення, який передбачатиме терміни скасування мораторію на продаж та сам механізм майбутнього продажу.

4. До кінця 2017 року Україні слід обрати міжнародну компанію з хорошою діловою репутацією, яка проведе аудит "ПриватБанку". Мають перевірити діяльність фінустанови за останні шість місяців перед націоналізацією.

5. До кінця червня 2017-го повинні вибрати міжнародного аудитора для оцінки виконання акціонерами "ПриватБанку" умов реструктуризації. Компанія повинна оцінити, чи дозволяють умови реструктуризації компенсувати втрати за позиками, що видані пов'язаним особам.

6. До кінця червня 2017-го - створення єдиного реєстру отримувачів соціальних виплат задля продовження процесу верифікації.

7. До кінця червня - створення законодавчого поля для роботи антикорупційних судів.

8. Замість нинішньої податкової міліції має бути створена фінансова поліція до кінця квітня 2017-го. Судячи з виписаних у проекті меморандуму характеристик, цей орган повинен бути створений за моделлю, запропонованою Мінфіном.

9. Державна фіскальна служба може отримати доступ до банківських рахунків українців задля можливості використовувати непрямих методів оцінки доходів громадян. Такі права ДФС може отримати до кінця червня 2017-го.

10. Українська сторона має зобов'язатися утриматися від будь-яких кроків у бік збереження чи створення податкових пільг. Зокрема, йдеться про те, що уряд утримується від введення пільгового режиму оподаткування в індустріальних парках, не буде поки створювати експортно-кредитне агентство, а також скасує спрощену систему оподатковування від січня 2018 року.

11. Україна повинна активніше проводити приватизацію державних підприємств. Зокрема, мають продати Одеський припортовий завод, а також ініціювати процес приватизації великих держоб'єктів: "Державної продовольчо-зернової корпорації України", "Турбоатому", "Центренерго", обленерго. Очікується також ухвалення законодавства, яке дозволить продати "Укрспирт".

12. Українська сторона погодиться на перегляд закону про держслужбу, а також на скорочення працівників бюджетної сфери і держслужбовців. У 2017 році кількість бюджетників планують скоротити на 4%, а в середньостроковій перспективі - до кінця 2019-го - більш ніж на 10%.

Нагадаємо, засідання МВФ щодо виділення Україні четвертого траншу відбудеться за кілька тижнів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація