Аграрії протестують проти податкових змін та масово перекривають дороги по всій Україні

Більшість доріг перекриті на Західній та в Центральній Україні.

Сьогодні, 28 грудня, аграрії протестують проти змін у податкове законодавство та почали від самого ранку масово перекривати дороги. На цей час відомо про щонайменше 11 областей, де перекриті траси, – у Чернівецькій, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Чернігівській, Миколаївській та Запорізькій.

Всеукраїнська аграрна рада виступила ініціатором звернення до президента застосувати право вето до Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році". Про це повідомляє аграрне інформагентство Agravery. Аграрії виступають проти скасування спеціального режиму ПДВ, до того часу, поки в законодавстві присутні норми, що дискримінують платників податків за формальними підставами і створюють підґрунтя для корупції, а також допоки уряд не доведе, що він готовий і на практиці відшкодовує ПДВ вчасно і в повному обсязі. Позаяк передбачена в бюджеті сума на відшкодування ПДВ не забезпечить в повному обсязі виплати всім платникам податків.

"Виступаючи за скасування спеціального режиму ПДВ, уряд обіцяв відновити відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур. Однак, як стало зрозуміло в ході обговорення законопроекту в парламенті, ці обіцянки виявилися обманом. У бюджеті просто не передбачено достатньої для цього кількості коштів, відповідна стаття витрат була навпаки додатково скорочена на 6,6 млрд грн", — йдеться в звернені.

Для вирішення цієї проблеми було запропоновано розділити публічний реєстр заявок на відшкодування ПДВ на дві частини, щоб забезпечити своєчасне відшкодування великим експортерам, а підприємствам, які не ввійшли в число обраних, відшкодовувати ПДВ за залишковим принципом.

Аграрії перекрили дороги через податкові зміни / Фото: Agravery

Щоб ухвалити зміни до Податкового кодексу, що входили до "бюджетного пакета", депутати пішли на поступки аграрним холдингам у питанні спецрежиму ПДВ. Найбільше від досягнутого компромісу виграє "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка та "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, зазначає "Економічна правда".

Нагадаємо, скасування спецрежиму ПДВ є одним із структурних маяків програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду, невиконання якої ставить під загрозу подальшу фінансову підтримку країни з боку кредитора.

Аграрії та Мінагропрод неодноразово виступали з критикою ініціативи щодо скасування спецрежиму раніше 2018 року, наголошуючи, що податкові зміни будуть надто різкими і призведуть до занепаду тваринництва.

Аграрії Херсонщини перекрили в'їзд до обласного центру

Аграрії Херсонщини перекрили в'їзд до обласного центру

Повʼязані теми:

Наступна публікація