Банки зменшили збитки в сім разів та вийшли в плюс з прибутком у 2,7 мільярда гривень

Банки зменшили збитки в сім разів та вийшли в плюс з прибутком у 2,7 мільярда гривень

Фото: УНІАН

НБУ вже провів стрес-тестування 40 найбільших банків.

Банківська система України повернулася до прибуткової діяльності – за серпень 2016 року фінустанови отримали прибуток на загальну суму 2,7 млрд грн.

"Позитивний фінансовий результат, зокрема, сформував ріст чистого процентного доходу за серпень порівняно з липнем майже удвічі внаслідок збільшення процентних доходів за кредитними операціями. Усього за вісім місяців 2016 року збиток діючих банків зменшився майже у сім разів порівняно з відповідним періодом минулого року (станом на 1 серпня 2015 року збиток становив 45 млрд грн). Таке зменшення пов'язане зі зниженням обсягів відрахувань у резерви під активні операції на 62% або на 50,4 млрд грн", – уточнили в Нацбанку.

НБУ вже провів стрес-тестування 40 найбільших банків, які займають 96% всього банківського ринку України, аби виявити проблеми та у разі необхідності збільшити капіталізацію. До 2017 року мають завершити діагностику ще 40 фінустанов, а до кінця червня 2017-го – решти банків.

"Чотири банки, з перевірених регулятором топ-20, не потребували збільшення капіталу, п'ять – достроково виконали докапіталізацію у повному обсязі. Два банки з тих, що проходили діагностику ("Фідобанк" та "Хрещатик"), виведені з ринку, п'ять – вже виконали програму докапіталізації на 2016 рік та мають намір виконати низку зобов'язань до 2018 року", – зазначили у НБУ.

Водночас заборгованість банків перед Нацбанком за основною сумою кредитів рефінансування за вісім місяців 2016 року зменшилась на 25 млрд грн (–25,2%) – до 74,35 млрд грн.

Регулятор констатує, що після зачищення банківської системи українці активно несуть гроші на депозити. У НБУ також пояснили, що відбувається з гривнею на валютному ринку та озвучили прогнози.

Повʼязані теми:

Наступна публікація